Złodzieje ,wandale krzewów,kradzieże sprzętu w ogrodach

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
grigori24
---
Od: 18 paź 2007, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Właśnie miałbym wielką satysfakcje że ja ich nie mam , ale on nie sprzeda . ;:1 odpowiadam.Układasz pręt stalowy na ziemi przy posadzonym iglaku .Następnie wyginasz oczko z pręta tak aby był lekki luz 5 cm . Przyspawasz to oczko do pręta , (oczywiście iglak w środku). UWAGA przy spawaniu osłoń roślinę aby jej nie przypalić .Następnie na końcach pręta przyspawaj 2 pręty które zabetonujesz w ziemi . Końcówki przysyp ziemią .Nigdy nie wyrwie pręta bo zabetonowany . Zdjęcie pokażę w tygodniu . W ten sposób uratowałem mnóstwo iglaków . Na wiosnę odetnę gumówką . W moich ogrodach to modne i się sprawdza . Pozdrawiam . Grzegorz
grigori24
---

Post »

Przesyłam zdjęcia moich uwięzionych iglaków . ;:91 .

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Zmoderowano. eMZet
grigori24
---

Post »

A co wy na to?
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pomysł dobry ale dużo pracy przy tym.
Złodziej jak będzie chciał zabrać Twoje tuje to poprzecina pręty. Na nich nie ma zabezpieczenia.
Pozdrawiam Andrzej.
grigori24
---

Post »

Andrzeju zwykłym brzeszczotem życzę mu powodzenia chyba że będzie na plecach nosił agregat i gumówkę . Żeby zdążył do starości. ;:1 ;:1 ;:1 ;:1 ;:1
konto-nieaktywne2
---
Od: 18 sty 2007, o 08:26

Post »

A po co brzeszczot. Są w sprzedaży specjalne nożyce do cięcia takich prętów.
grigori24
---

Post »

Za cenę nożyc do cięcia prętów stalowych 10mm kupiłby wszystkie sadzonki iglaków.Przypominam że są to pręty zbrojeniowe i uścisk jest inny niż zwykły pręt gładki. ;:1 ;:1 ;:1
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A mnie kilka lat temu złodziej wykopał srebrnego świerka (ok 1,5m) . Do kompletu ukradł szpadel i taczkę. Full-serwis proszę państwa ;:214
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Taczka i łopata były dodatkiem do świerka. :lol:
Mnie w 2005 roku wycięto świerka srebrzystego. Piszę o tym w temacie http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=441&start=0 Piszę też tam jak się zabezpieczyłem przed wycięciem następnego. :lol:
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Erazmie! Przeczytałam Twoją historię z 2005 roku. Jestem bardzo ciekawa jak postąpiłeś z tym biednym okaleczonym świerkiem oraz czy nie miałeś już więcej takich przypadków kradzieży iglaków.Pozdrawiam AMBA
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Świerk musiałem usunąć. Po wykonaniu pewnych zabezpieczeń m.in. ostre pręty na furtce na razie mam spokój. Nie jest łatwo dostać się do mnie na działkę - żywopłot z ligustru i tui.
Na razie nie mam też kradzieży warzyw i owoców. Każde zabezpieczenie to przeszkoda dla złodzieja który nie zawsze chce ją pokonywać. :lol:
Pozdrawiam Andrzej.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czy mieliście u siebie podobne kradzieże lub włamania do altan i jak się zabezpieczacie?
Dam dziś zdjęcie jak schowałem wystające na furtce pręty by być w zgodzie z obowiązującymi przepisami. :lol:
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zgadzam się odnośnie tych zabezpieczeń. Niestety u mojego sąsiada 2-3 lata temu furtka spadła z zardzewiałych zawiasów i on nic z tym nie robi. A pomiędzy nami jest płotek o wys. 1 metr i tamtędy wchodzą nieproszeni goście oraz "wychodzą" moje rośliny (i nie tylko- wiosną miałam włamanie do domku i zginęło mi trochę rzeczy b. przydatnych na działce między innymi przedłużacz do kosiarki, sprzęt do podlewania) Lubię mojego sąsiada, jest sympatyczny ale niereformowalny pod względem zabezpieczenia działki ponieważ na swojej nic nie ma oprócz trawy i barakowozu od którego też odpadły drzwi i stoi otwarty.Pozdrawiam AMBA ;:7
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ostre pręty na furtce zabezpieczyłem w ten sposób
Obrazek
Przejścia raczej tędy dla złodzieja nie ma. :lol: Listwa plastykowa jest podparta od dołu dwoma drutami i cofa się do dołu dopiero jak ktoś na nią wejdzie. Przy oparciu nie zmienia położenia. :twisted:
Pozdrawiam Andrzej.
konto-nieaktywne2
---
Od: 18 sty 2007, o 08:26

Post »

Niezle rozwiązanie. Ja to też zastosowałem u siebie ale nie pomyslalem o podparciu drutami od spodu. Muszę to zrobić.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”