Zielono mi w głowie i... na parapetach - cz.VI

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zielono mi w głowie i... na parapetach - cz.VI

Post »

Tak na szybko... Captive Sun:

Obrazek

I debiut skrętnikowy, variegata, nieco zzieleniały u mnie. Kwiat duży intensywnie różowy...kolor na zdjęciu wyszedł "mdły":

Obrazek
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
nieulozona-tak
500p
500p
Od: 3 gru 2014, o 11:29

Post »

Masz bardzo ładne tillandsie :) Na pewno będziesz się z nimi super dogadywać. A nowy storczyk też ładny, widać listki ma zdrowiutkie. A wiesz jak będzie kwitł?
Kasia :)
zapraszam
Te co powodują uśmiech
Awatar użytkownika
georginja
500p
500p
Od: 4 paź 2012, o 01:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Justynko, czyżby to był Pink Flaming ? ;:109
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2012, o 10:45

Post »

Z dużym opóźnieniem melduję się i ja :wit Przecież nie mogę przegapić tak ciekawego wątku ze wspaniałymi roślinami, tyle pięknych kwitnień pokazałaś ;:138
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwek- na wystawie krakowskiej warto być. Choćby po to, by pooglądać i porozmawiać o roślinach. To jest jedno z takich miejsc, gdzie czuję się jak ryba w wodzie ;:108

Georginja- tillandsii trochę się boję, bo to jednak mało znane rośliny są. Liczę na pomoc Forumowiczów.
Najbardziej się cieszę, że udało mi się kupić Bożykwiat i kilka pierwiosnków.

Pio237- też mam różowego i nieco inaczej rozkwitał w tamtym roku. Jeśli okaże się, że mam dwa takie same egzemplarze - to jeden będzie na sprzedaż. Niestety nie mam miejsca na trzymanie dwóch sztuk takich samych.

Duju- dziękuję za odwiedziny ;)
Cieszę się, że jest nas więcej - pasjonatów irysów.
Ja już myślę o nowych nasadzeniach irysowych...tylko trzeba najpierw wykopać ziemniaki, które dopiero kiełkują...

Crazydaisy- ja? Skądże znowu - moja kolekcja hoi i fiołków nieco się skurczyła. Mam miejsce na nowości :tan
Tylko...mam odrobinę stracha w oczach, czy podołam tillandsiom.

Maadro-
pięknie napisane. Chyba Ujęłaś w tym wpisie wszystko to, co kocham w roślinach.
Uwielbiam testowanie nowych roślin. Nie wszystkie u mnie chcą rosnąć, więc wybieram te grupy, które mnie lubią.
Podobają mi się rośliny z rodziny obrazkowatyxh - niestety one nie są dla mnie. Podobnie, jak begonie i inne.
Hoye kocham i mam kilka egzemplarzy, z którymi nie rozstanę się. Nie wyobrażam sobie teraz parapetu bez lacunos, h. Sunrise i kilku innych.

Niunia1981- kolejną prymulkę upolowałam we wtorek ;:224

Jola1- O, Widzisz. Dobrze, że choć namiastka wystawców była.
W Krakowie jest podział - na zewnatrz wokół parkingu i na placu - są wystawcy z ogrodowymi roślinami.
A w budynku są stoiska "uzdrawiające". Plus stoiska ze storczykami.

Nieulozona-tak- dziękuję. Starałam się wybrać dwie, zupełnie różne tillandsie. Zobaczymy, jak sobie z nimi poradzę.
Już mają "lokum" przygotowane. Wiszą w koszyczku z siatki plastikowej, na dnie koszyczka jest warstwa wilgotnego keramzytu. A koszyczek umieściłam w pojemniku mnożarce. Rano sprawdziłam, jak wyglądają i pojemnik był mocno zaparowany. A tillandsie napiły się wody ze skroplonej pary...chyba im tam jest dobrze. Będę pryskać je raz w tygodniu, zobaczymy, czy to im wystarczy.
Oncidium meirax kwitnie żółtymi/słonecznymi kwiatuszkami w brązowe piegi. -

Georginja- tym razem jest to odmiana Iced Vine ;) Marzę o zapyleniu obu odmian nawzajem. Będzie większe prawdopodobieństwo uzyskania siewek z cechą "variegata".
Iced Pink Flamingo kwitł u mnie przez ubiegły sezon. Kwiaty nieco inne - jaśniejsze i półtora razy większe od Iced Vine.

tesia39- cieszę się, że Jesteś u mnie :D
Kwitnieniami się dzielę. Smutnymi wiadomościami - też.
Mam nadzieję, że będę mieć co pokazać w tym sezonie.

Zdjęcia z ostatnich kilku dni..jak zwykle nie wyrabiam się z ich wstawianiem na bieżąco. Pewnie będzie tak, aż do końca sezonu ;:224

Nadal zakochana jestem w hojach. I tu dla Was...dwie hoje (to ze względu na oszczędność miejsca) - w jednej doniczce. Obie lubią wilgotność wyższą i mniejsze natężenie światła. Stoją na parapecie ( a raczej wiszą w skrzyneczce) - okna północno - zachodniego. Ta jaśniejsza z szerszymi liśćmi ze splash - to hoja limoniaca. A po prawej - lekko przebarwiona na czerwono - podłużne liście - to hoja flavida.

Obrazek

Takiego porównania tutaj jeszcze nie wstawiałam. Mam nadzieję, że wklei się zdjęcie... Po lewej - młode liście h. flavida; po prawej - młode liście h. limoniaca. Każda inna... każda piękna:

Obrazek

Fiołeczki cieszą mnie...listkami :;230

Obrazek

Obrazek

Tillandsie w swoim "domku":

Obrazek

Oraz... "czesanie" hoi Sunrise. Ale od początku...
Przyjechała, jako sadzonka...zdjęcie z 03.04.2013 roku:

Obrazek

A ja naiwna myślałam, że ona wolno rośnie :;230 Minęło 2 lata ( w tym czasie była cięta ostro). I przerosła u mnie dwa pałąki, już było niebezpieczeństwo przewracania się doniczki. Sytuacja mnie zmusiła i dziś ją rozplątałam... Hmm... tak wyglądała(Wybaczcie jakość...to zdjęcia robocze są):

Obrazek

By ją uczesać potrzebowałam, aż 3 sztuk drabinek - każda jednometrowej długości. Po wbiciu w podłoże i związaniu ze sobą drabinek...wreszcie ułożyłam pędy tej hoi. A są one twarde i ciężkie. Po zabiegu wygląda tak... i pewnie zrzuci wszystkie pączki w ramach obrażenia się na mnie ;:224

Obrazek

A z ogrodu...nowy mój pierwiosnek... primula japonica Carminea:

Obrazek
parapetowce
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 cze 2014, o 14:05

Post »

Super fajnie połączyłaś dwie hoje o różnych kolorach listków fajny będzie efekt,a h.Sunrise zadrabinkowałaś ;:306 czy ona nie będzie się czuła jak w więzieniu? :wink: Pierwiosnek piękny :D Pierwszy raz widzę skrętniki wariegata :D
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bardzo fajnie wymyśliłaś z tym koszyczkiem tillandsiowym ;:138
Maluszki mają wszystko, co potrzebne - przewiew, przestrzeń, no i nie ma obawy, że wypadną z domku :lol:
Wyglądają zdrowo i radośnie :lol:
No i jeszcze przy okazji się dowiedziałam, o co chodzi z tym 'czesaniem' hojek :;230
Nie pierwszy raz o tym czytam, ale hojek nie mam, więc nie wnikałam co to dokładnie znaczy.
Piękny jest ten Twój okaz ;:167
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
georginja
500p
500p

Post »

Właśnie taka prymulka u mnie teraz kwitnie, teraz będę wiedziała jak się nazywa. :D Super te rozetki fiolkowe. ;:oj
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwek- wszystkie hoje mam posadzone parami. Mniej doniczek = więcej hoi :D Jakieś tam wyjątki mam pojedynczo posadzone...trzeba im poszukać "koleżanek do pary" ;:306

Znając h. Sunrise - ona szybko zarośnie to swoje "więzienie" i "krat" nie będzie widać. Ta hoja puszcza pędy jednometrowe w ciągu tygodnia :shock:

Ewa321- czyli może być taki domek na tillandsie? Uff...jak dobrze, bo innych pomysłów na razie brak. I czasu mało dla roślin doniczkowych.

Wiesz, mając hoje obok siebie nie tylko "czesanie" wchodzi w rachubę. One między sobą się nieźle potrafią plątać. A jak zdrewnieje pęd, wtedy pozostają tylko nożyczki lub sekator. Inaczej roślin się nie da rozdzielić.
Dziękuję - h. Sunrise jest teraz numerem jeden w mojej kolekcji. Po zmianie pałąków na drabinki... w nocy zakwitła...znowu pachnie.

Georginja- ja szukałam tej prymuli na wystawie. Nie było jej.
U siebie na ryneczku kupilam... Marzy mi się jeszcze alba ;:224

Żeby nie było, że nic u mnie nie kwitnie z fiołeczków...bukieciki Rob's Boondoogle, Optimara Little Moonstone i Rob's Antique Rose:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Debiut - Lyon's Paprika (mini). Śliczne ma te czerwono/bordowe kwiatuszki w kształcie dzwonków, z białym obrzeżem...

Obrazek

A oto "łączka" achimenesów pomarańczowo - żółtych. To właśnie z tych szyszk 1mm na 2mm - wyrosły takie śliczne achimenesy. Chyba zacznę robić zapisy na nie :;230

Obrazek

Mój parapet hojowy (oczywiście nie wszystkie hoje się na nim mieszczą ;:224 )o poranku...

Obrazek

Obrazek

Oczywiście jest to tylko dolna część parapetu...nad tymi hojami wiszą kosze...z hojami, też.
Obecnie jest dużo kwiatów, pączków:

Obrazek

A w ogrodzie w oczekiwaniu na... pączki czekają na cieplejsze noce:

Obrazek

Obrazek

Zadebiutowała za to piękna azalia wielkokwiatowa...fiszka wyblakła, trzeba odszukać nazwę w notatkach:

Obrazek

I...mam drugą własną siewkę irysową :heja Część nasion wysiałam do doniczek do gruntu - wzeszła niedawno sieweczka jedna. Miałam w sumie około 20 nasion - wzeszły na razie dwie sztuki - czyli 10% - nasion wschodzi. Mało ;:224
Nie jest wcale tak prosto uzyskać własne siewki roślin:

Obrazek
parapetowce
x-u-3
---
Od: 20 kwie 2013, o 19:09

Post »

Justynko Optimara Little Moonstone jest śliczna też mam liścia nasadzonego i czekam na sdazoneczki a wcześniejsze rozetki Robsów są prześliczne takie zgrabniutkie i pięknie wybarwione . Zaczynają mi się podobać fiołeczki z tej grupy ich rozetki są niewielkich rozmiarów zwarte a w połączeniu z kwiatami są prześliczne ;:108 no i co najważniejsze zajmują niewiele miejsca ;:108
Irysy masz bardzo ładne i czekam na Twoje kwiaty liliowców ;:108
Awatar użytkownika
Renata1962
1000p
1000p
Od: 24 lut 2011, o 16:44

Post »

Pokazałaś tyle wspaniałości że w głowie zawirowało prze- cudne fiołki ;:180 , wspaniałe hoje ;:oj
pozdrawiam :wit
vizi
200p
200p
Od: 11 lis 2011, o 17:52

Post »

Hoje śliczne i takie "ułożone" - tak jak lubię ;:306

Gratuluję wysiewu irysów - uwielbiam te kwiaty i nie miałam pojęcia,że można je w ten sposób rozmnażać. Chociaż właściwie to logiczne i wręcz oczywiste :roll: Będę podglądała dalsze losy małych irysków.
Pozdrawiam Agata
Moje rośliny
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

A ja patrzę na hoje i cieszę swoje oko ;:138
Ślicznie się prezentują - ale widzę obok pusty balkon... :lol:
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
georginja
500p
500p

Post »

Ładnie ci wszystko rośnie - i iryski, i hoje , i fiołeczki. ;:215 A na achimeneski już możesz mnie zapisać. ;:109
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 cze 2014, o 14:05

Post »

Justysiu fiołeczki o pięknych kolorkach,ale te hoje ;:167 Podziwiam Cię za cierpliwość do siewek irysowych :D
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”