Kolekcja dalii ze Śląska
- man211
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 paź 2007, o 08:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nazbierało się trochę spraw po świętach więc odpowiadam na każde pytanie najpierw dla krysp50 - nie bardzo wiem jak do każdej fotki już zamieszczonej dodać wysokość chyba że zrobić wszystko od początku
Najlepiej proszę wybrać te które najbardziej się podobają ,a ja prześle na PW wysokości każdej

Pozdrawiam Grzegorz
Kolekcja dalii ze Śląska Kolekcja dalii ze Śląska cz.2
Mój garnek Poszukuję dalii Lajkonik
- man211
Teraz odpowiedz dla Magdy i Grażyny z Cieszyna
Wysadzam początek maja aż do połowy bezpośrednio do gruntu . Wyjątek stanowią małe sadzonki karp świeżo nabytych odmian , te wsadzam do doniczek w piwnicy ..W ciepłe dni hartuje na zewnątrz .Do gruntu wysadzam na początku czerwca Młode pędy narażone są na przemarzanie.Ziemia u mnie jest gliniasta .Pod każdą karpe daje troche przerobionego obornika
Przez cały okres wegetacji zasilam tylko raz w czerwcu nawozem dla roślin kwitnących . Nawet w największe upały nie podlewam . Czytałem gdzieś że jak sie nie podlewa to lepiej się przechowują karpy w zimie W tej chwili Karpy są w piwnicy . Temperarura ok. 5- 7 stopni.Kazda karpa jest opisana i znajduje się w skrzynce plastikowej (po mandarynkach lub pomaranczach).W związku z tym że opalam budynek mułem lub węglem powstaje dużo popiołu który wykorzystuje właśnie do przechowywania karp dalii. Do każdej skrzyni wkładam karpe i przesypuje popiołem .Ustawiam potem skrzynke jedną na drugą kilka pięter. To by było na tyle jakby coś proszę pytać
Wysadzam początek maja aż do połowy bezpośrednio do gruntu . Wyjątek stanowią małe sadzonki karp świeżo nabytych odmian , te wsadzam do doniczek w piwnicy ..W ciepłe dni hartuje na zewnątrz .Do gruntu wysadzam na początku czerwca Młode pędy narażone są na przemarzanie.Ziemia u mnie jest gliniasta .Pod każdą karpe daje troche przerobionego obornika
Przez cały okres wegetacji zasilam tylko raz w czerwcu nawozem dla roślin kwitnących . Nawet w największe upały nie podlewam . Czytałem gdzieś że jak sie nie podlewa to lepiej się przechowują karpy w zimie W tej chwili Karpy są w piwnicy . Temperarura ok. 5- 7 stopni.Kazda karpa jest opisana i znajduje się w skrzynce plastikowej (po mandarynkach lub pomaranczach).W związku z tym że opalam budynek mułem lub węglem powstaje dużo popiołu który wykorzystuje właśnie do przechowywania karp dalii. Do każdej skrzyni wkładam karpe i przesypuje popiołem .Ustawiam potem skrzynke jedną na drugą kilka pięter. To by było na tyle jakby coś proszę pytać
Pozdrawiam Grzegorz
- man211
Pozdrawiam też wszystkich odwiedzających tę strone z Wielkopolski
Pozdrawiam Grzegorz
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Dzięki Grzesiu za odpowiedż. To z pewnością popiół sprawia, że nie masz na nich pleśni, bo on jest sterylny. To dobry pomysł.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- man211
Przysypywanie karp suchym popiołem zabezpiecza tez przed nadmiernym wysychaniem tych karp.Oraz jak pisałaś Grażynko wcześniej popiół jest sterylny .
Pozdrawiam Grzegorz
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bordowa igiełkowa
Mam dalię nr4 "bordowa igiełkowa". Na podstawie obserwacji z daliami z ogrodu botanicznego w Warszawie (Łazienki) doszedłem do wniosku, że jest to odmiana 'Casper Ludwig Memory'. Mogę się mylić, ale prawdopodobieństwo duże i tak ją opisuję. Czy u ciebie też jest taka plenna? Co roku rozdaję ją i wciąż mam jej za dużo.
Mam problem z określeniem odmian innych dalii. Porównując z Twoimi zdjęciami to wydaje mi się, że jedna z nich to 'Pop Streton' Czy ta odmiana jest najpierw żółta (cytrynowa) a potem po rozwinięciu się kwaty robią się różowawe?
- man211
Bordowa igiełkowa jest to pozostałość po mojej teściowej . Praktycznie jest u mnie już ponad 20 lat i faktycznie jest dość plenna .Całkiem możliwe że to ta nazwa . musisz ją zobaczyć osobiście.
PoP Streton ten gatunek faktycznie rozwijając się jest taki cytrynowy potem lekko sie przebarwia i ciemnieje.Też musisz porównać osobiście zapraszam
PoP Streton ten gatunek faktycznie rozwijając się jest taki cytrynowy potem lekko sie przebarwia i ciemnieje.Też musisz porównać osobiście zapraszam
Pozdrawiam Grzegorz

Ciekawa jestem ile czasu zajmuje Ci,Grzesiu,wykopanie tych wszystkich cudeniek jesienią.....
Bardzo się cieszę,że wątek "żyje".Jest szansa na zdjęcia z tego roku!!!!
Pozdrawiam,Małgorzata
- man211
Ogród mam duży może nawet za duży . Wykopywanie i posprzątanie terenu zajmuje mi mi ok.2 dni.Szansa na nowe odmiany w tym roku jest . Posiadam ok.20 nowych odmian .zobaczymy co z tego wyrośnie. 

Pozdrawiam Grzegorz
- man211
Dalie
Właśnie dzisiaj skończyłem sadzenie ostatniej karpy dalii
czas na odpoczynek
Teraz czekamy przynajmniej do lipca .
Wszystkie zaproszenia na bliskie spotkanie 3-go stopnia z dalią na ten rok są dalej aktualne dla zainteresowanch

czas na odpoczynek

Wszystkie zaproszenia na bliskie spotkanie 3-go stopnia z dalią na ten rok są dalej aktualne dla zainteresowanch

Pozdrawiam Grzegorz
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Gratulacje
Moje gratulacje! To musiał być duży wysiłek - posadzić tyle karp! A przede mną też spory wysiłek - przewieźć sadzonki do nowego ogrodu. Przeprowadzam się ostatecznie pod Warszawę i tworzę ogród od podstaw. To duże wyzwanie i pole do popisu No i właśnie dalie to pierwsze kwiaty, jakie posadziłem w nowym ogrodzie. Mam nadzieję, że będzie im dobrze, jak i innym roślinom, które sukcesywnie będę dzielił i przewoził. Wkrótce postaram się otworzyć własną stronę. Pozdrawiam!
- Nela
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 paź 2006, o 17:09
Zachwyciłam się twoimi daliami.
Po obejrzeniu fotek eMZeta z ogrodu przy Daliowej zakupiłam okolo 30 dalii oraz posiałam kilka rodzajów- bo również mi się podobały na opakowaniach
.
Sama jestem ciekawa co mi wyrosnie ... Z przyjemnością wielką już kilkakrotnie wstępowałam wirtualnie do twoich dali aby się ponapawać ich widokiem...Śliczności.
I naprawdę sprawiają, że się chce mieć te cuda u siebie

Po obejrzeniu fotek eMZeta z ogrodu przy Daliowej zakupiłam okolo 30 dalii oraz posiałam kilka rodzajów- bo również mi się podobały na opakowaniach

Sama jestem ciekawa co mi wyrosnie ... Z przyjemnością wielką już kilkakrotnie wstępowałam wirtualnie do twoich dali aby się ponapawać ich widokiem...Śliczności.
I naprawdę sprawiają, że się chce mieć te cuda u siebie

Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec