Kolekcja dalii ze Śląska

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
man211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2007, o 08:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nazbierało się trochę spraw po świętach więc odpowiadam na każde pytanie najpierw dla krysp50 - nie bardzo wiem jak do każdej fotki już zamieszczonej dodać wysokość chyba że zrobić wszystko od początku :?: Najlepiej proszę wybrać te które najbardziej się podobają ,a ja prześle na PW wysokości każdej
Awatar użytkownika
man211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Teraz odpowiedz dla Magdy i Grażyny z Cieszyna
Wysadzam początek maja aż do połowy bezpośrednio do gruntu . Wyjątek stanowią małe sadzonki karp świeżo nabytych odmian , te wsadzam do doniczek w piwnicy ..W ciepłe dni hartuje na zewnątrz .Do gruntu wysadzam na początku czerwca Młode pędy narażone są na przemarzanie.Ziemia u mnie jest gliniasta .Pod każdą karpe daje troche przerobionego obornika
Przez cały okres wegetacji zasilam tylko raz w czerwcu nawozem dla roślin kwitnących . Nawet w największe upały nie podlewam . Czytałem gdzieś że jak sie nie podlewa to lepiej się przechowują karpy w zimie W tej chwili Karpy są w piwnicy . Temperarura ok. 5- 7 stopni.Kazda karpa jest opisana i znajduje się w skrzynce plastikowej (po mandarynkach lub pomaranczach).W związku z tym że opalam budynek mułem lub węglem powstaje dużo popiołu który wykorzystuje właśnie do przechowywania karp dalii. Do każdej skrzyni wkładam karpe i przesypuje popiołem .Ustawiam potem skrzynke jedną na drugą kilka pięter. To by było na tyle jakby coś proszę pytać
Awatar użytkownika
man211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pozdrawiam też wszystkich odwiedzających tę strone z Wielkopolski
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Dzięki Grzesiu za odpowiedż. To z pewnością popiół sprawia, że nie masz na nich pleśni, bo on jest sterylny. To dobry pomysł.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
man211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przysypywanie karp suchym popiołem zabezpiecza tez przed nadmiernym wysychaniem tych karp.Oraz jak pisałaś Grażynko wcześniej popiół jest sterylny .
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Bordowa igiełkowa

Post »

man211 pisze:Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
seria 3
Od lewej
1 Bskupi igiełkowa??
2 bloemswaart
3 bono esperite
4 bordowa igiełkowa ??
5 camano choice
Mam dalię nr4 "bordowa igiełkowa". Na podstawie obserwacji z daliami z ogrodu botanicznego w Warszawie (Łazienki) doszedłem do wniosku, że jest to odmiana 'Casper Ludwig Memory'. Mogę się mylić, ale prawdopodobieństwo duże i tak ją opisuję. Czy u ciebie też jest taka plenna? Co roku rozdaję ją i wciąż mam jej za dużo.
Mam problem z określeniem odmian innych dalii. Porównując z Twoimi zdjęciami to wydaje mi się, że jedna z nich to 'Pop Streton' Czy ta odmiana jest najpierw żółta (cytrynowa) a potem po rozwinięciu się kwaty robią się różowawe?
Awatar użytkownika
man211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bordowa igiełkowa jest to pozostałość po mojej teściowej . Praktycznie jest u mnie już ponad 20 lat i faktycznie jest dość plenna .Całkiem możliwe że to ta nazwa . musisz ją zobaczyć osobiście.
PoP Streton ten gatunek faktycznie rozwijając się jest taki cytrynowy potem lekko sie przebarwia i ciemnieje.Też musisz porównać osobiście zapraszam
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

;:154 ;:154 Kolekcja dalii jest po prostu zabójcza!!!!Przepiękne.Jak duży masz ogród,że one wszystkie ( i nie tylko one)Ci się mieszczą??
Ciekawa jestem ile czasu zajmuje Ci,Grzesiu,wykopanie tych wszystkich cudeniek jesienią.....

Bardzo się cieszę,że wątek "żyje".Jest szansa na zdjęcia z tego roku!!!!
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
GERTRUDA
1000p
1000p
Od: 25 lis 2007, o 17:36
Kontakt:

Post »

Dołączam do grona zachwyconych tą cudowną kolekcją - są śliczne . Ja mam zaledwie kilka bo jestem leniuszkiem i jesienią nie lubię wykopywania kłączy :oops: Pozdrawiam i czekam na zdjęcia tegoroczne . :lol:
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
Awatar użytkownika
Beata703
500p
500p
Od: 27 mar 2008, o 09:46

Post »

Witam dalie cudowne po prostu brak słów :D :D
Pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
man211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ogród mam duży może nawet za duży . Wykopywanie i posprzątanie terenu zajmuje mi mi ok.2 dni.Szansa na nowe odmiany w tym roku jest . Posiadam ok.20 nowych odmian .zobaczymy co z tego wyrośnie. :?:
Awatar użytkownika
man211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Dalie

Post »

Właśnie dzisiaj skończyłem sadzenie ostatniej karpy dalii ;:114 ;:114 ;:114 ;:114 ;:114 ;:114
czas na odpoczynek ;:136 Teraz czekamy przynajmniej do lipca .
Wszystkie zaproszenia na bliskie spotkanie 3-go stopnia z dalią na ten rok są dalej aktualne dla zainteresowanch ;:175
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Gratulacje

Post »

Moje gratulacje! To musiał być duży wysiłek - posadzić tyle karp! A przede mną też spory wysiłek - przewieźć sadzonki do nowego ogrodu. Przeprowadzam się ostatecznie pod Warszawę i tworzę ogród od podstaw. To duże wyzwanie i pole do popisu No i właśnie dalie to pierwsze kwiaty, jakie posadziłem w nowym ogrodzie. Mam nadzieję, że będzie im dobrze, jak i innym roślinom, które sukcesywnie będę dzielił i przewoził. Wkrótce postaram się otworzyć własną stronę. Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30

Post »

Miło oglądać takie cudeńka oraz czytać o zaangażowaniu ludzi, którzy hodują dalie :) Osobiście w tym roku kupiłem dwie maleńkie karpy dalii kaktusowej ;)
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09

Post »

Zachwyciłam się twoimi daliami. :shock:
Po obejrzeniu fotek eMZeta z ogrodu przy Daliowej zakupiłam okolo 30 dalii oraz posiałam kilka rodzajów- bo również mi się podobały na opakowaniach :D .
Sama jestem ciekawa co mi wyrosnie ... Z przyjemnością wielką już kilkakrotnie wstępowałam wirtualnie do twoich dali aby się ponapawać ich widokiem...Śliczności.
I naprawdę sprawiają, że się chce mieć te cuda u siebie :wink:
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”