Winorośle i winogrona cz. 5

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2012, o 21:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Winorośle i winogrona cz. 5

Post »

Ruszają w namiotach. W gruncie cisza. Zimne noce, a i w ciągu dnia ostatnio nie wiele cieplej było... i dobrze, niech siedzą jak najdłużej. Geowłókninę planuję utrzymywać co najmniej do ogrodników. Przy zbyt dużych latoroślach może pojawić się problem z okryciem.
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
tamburyn
200p
200p
Od: 8 gru 2014, o 10:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Podpowiedz proszę:

Ile mniej więcej czasu mija od momentu kiedy z wełnistych pąków zaczyna pojawiać się pierwsze zielone?
W fazie wełny jeszcze mogą być pod ziemią? Czy to już ryzykowne?

Kurcze trochę nie wiem co robić, bo z prognozy wynika, że średnie dobowe temperatury zbliżą się (jeśli nie przekroczą) do 10 stopni.
Jak dobrze pamiętasz sadzonki do mnie jechały przez Pomorze i pąki nabrzmiały w podróży.
Odnoszę wrażenie, że skoro się pobudziły, to przy +20 i pełnym słońcu te kopczyki nad sadzonkami na nic się nie zdadzą :shock:
Piotrek
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Odkryj. Jeśli chodzi akurat o te sadzonki to nie ma sensu trzymać ich pod piachem. Sadzonki łatwo zabezpieczyć na wypadek przymrozku. Załatw sobie pudełka z falistej tektury, uszczelnij taśmą szpary i na noc zakładaj z góry. Powinno wystarczyć.
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Ewao4
500p
500p
Od: 2 mar 2014, o 13:51

Post »

Ja kupiłam dwie sadzonki ;Eiset Sedles i Izę Zaliwską i mam pytanie -jaki odstęp musi być między sadzonkami??I czy można je sadzić przy siatce ogrodzeniowej czy jej nie naruszą??
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
Joze1802
500p
500p
Od: 7 lip 2012, o 20:30

Post »

Moje sadzonki posadzone na jesień jeszcze śpią, ale martwi mnie Chrupka Złota posadzona w marcu. :( Obrazek A tak wygląda Chrupka, co robić?
Obrazek
Pozdrawiam Józef
Awatar użytkownika
jars
100p
100p
Od: 2 lis 2014, o 18:10

Post »

Ewao4 pisze:Ja kupiłam dwie sadzonki ;Eiset Sedles i Izę Zaliwską i mam pytanie -jaki odstęp musi być między sadzonkami??I czy można je sadzić przy siatce ogrodzeniowej czy jej nie naruszą??
Odstęp najlepiej min. 90cm. Zależy też jaką formę chcesz potem nadać krzewom; jeżeli np. formy dwu-ramienne, to odstęp szerszy.
Bezpośrednio na siatkę lepiej nie puszczać - dorosły krzew będzie obciążać i niszczyć siatkę, pędy będą się przeplatać przez oczka itp. Najlepiej zrobić rusztowanie w przyszłym roku (w tym sezonie wystarczy palik przy sadzonce) - przynajmniej 0,5 m od siatki.
Pozdr.
Jarek
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Józefie, no rwie się do życia i trzeba jej pozwolić.
Piotr
Awatar użytkownika
Joze1802
500p
500p

Post »

kapitan pisze:no rwie się do życia
No właśnie widzę, i to wszystkie 8 szt. tak wyrwały jednocześnie do przodu. ;:oj Czyli można je już odkryć? A na noc dopiero okrywać jakimś pudełkiem z tektury falistej?
Pozdrawiam Józef
Awatar użytkownika
jars
100p
100p
Od: 2 lis 2014, o 18:10

Post »

Zakrywałbym na noc tylko jak już zielone wyjdzie z pąka a prognozy będą wskazywać na noc z przymrozkiem. Ale ile jeszcze będzie jeszcze w naszej okolicy nocy z przymrozkami tej wiosny (może kilka, może już wcale)?
Pozdr.
Jarek
Awatar użytkownika
Joze1802
500p
500p

Post »

jars pisze:Zakrywałbym na noc tylko jak już zielone wyjdzie z pąka a prognozy będą wskazywać na noc z przymrozkiem
Taki też mam zamiar, jak to mówią, lepiej w zimne dmuchać. :) Trochę szkoda, że tak szybko wylazły, a chciałem je przetrzymać pod okryciem do oporu, ale trudno.
Pozdrawiam Józef
Awatar użytkownika
tamburyn
200p
200p

Post »

kapitan pisze:Odkryj. Jeśli chodzi akurat o te sadzonki to nie ma sensu trzymać ich pod piachem. Sadzonki łatwo zabezpieczyć na wypadek przymrozku. Załatw sobie pudełka z falistej tektury, uszczelnij taśmą szpary i na noc zakładaj z góry. Powinno wystarczyć.
Tak zrobię.
Z każdą godziną prognozy są coraz bardziej optymistyczne więc innej możliwości raczej nie ma :)
Piotrek
Ewao4
500p
500p

Post »

jars dzięki za info :wit
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
tamburyn
200p
200p

Post »

Weź tu człowieku zaufaj prognozom.
Miało być +3 w nocy, a wyszło -1. Trzeba budować domy z kartonu.
Piotrek
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Post »

Powiedzcie czy tylko z młodymi sadzonkami tak uważać czy niestety zawsze i z każdą odmianą?
Ewao4
500p
500p

Post »

No właśnie,u nas też było poniżej zera a wczoraj kurier przywiózł dwie sadzonki winorośli.Czy można już sadzić do gruntu? A jeśli nie to co z nimi robić??
Pozdrawiam Ewa
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”