Trzy rabatki adamanny

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
MoniaK
200p
200p
Od: 25 cze 2013, o 13:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Trzy rabatki adamanny

Post »

Co! ;:oj Przecież wydaje się żółty na początku, aż ciężko uwierzyć aż w taką przemianę. To prawdziwy biedronkowy kameleon :lol: .
Awatar użytkownika
adamanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 23:11
Kontakt:

Post »

Bo tak jest - jak zaczyna się rozwijać jest delikatnie żółty/kremowy z różowo - czerwoną obwódką , potem bieleje a tego różowego wychodzi coraz więcej , nazwę też ma fajną - to tulipan mata hari :)
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Co ja widzę?
Piąta rabatka? ;:oj
To się teraz tytuł wątku nie zgadza... ;:306
Pięknie u Ciebie i wszystkie rabatki cudne ;:108
Nawet piąta :D
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu tulipany ślicznie zakwitły. Pigwowiec ma takie energetyczne kwiaty. ;:215 Rabatka piąta bylinowo-trawiasta. :?: Psiaki cudne, teraz nie mam, ale wychowałam się z psami i podziwiam u innych. Roślinka NN zakwitnie, to się dowiesz. ;:204
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pięknie masz. Jak się regularnie pracuje w ogródku to efekty są. ;:3
Awatar użytkownika
adamanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tak Soniu piąta rabatka też bylinowo trawiasta - tylko trawki coś słabo odbijają . Dzisiaj musze posadzić mieczyki , w domu czekają kanny i dalie to zrobię miejsce na jednoroczną, wykopywana jesienią rabatkę :)

To tak ostatnio Martuś nabrałam jakiejś ogrodowej werwy - chyba ze względu na potrzebę odreagowania tego urwania głowy które mamy w pracy , jak pojadę na działkę pozaglądam tu i tam coś skubne to mi lepiej.
Najfajniejsze jest to że M też się chyba zaraził ogrodowym bakcylem ;:306 - kopie te rabatki bez szemrania, ba nawet w wolnym dniu na tygodniu jak ja byłam w pracy - wziął psy i pojechał podlać kwiatki , takie oczy zrobiłam ;:oj ;:oj jak się dowiedziałam - no fakt nie zrobił obiadu - no ale coś za coś :;230 :;230

Pigwowiec to na zdjęciu tylko tak ładnie wygląda w rzeczywistości to straszny drapak - roślina ma już chyba trzeci rok i wygląda jak obraz nędzy i rozpaczy. Najpierw rosła w innym miejscu - no ale właśnie nie rosła, więc ja przesadziliśmy na słoneczko. Przyjęła się, ale miała wypadek za sprawą M i została przyduszona obciętymi gałęziami żywopłopu przerzucanego zza płotu, jedna odnoga się złamała - została zabezpieczona i się zrosła, ale cały pigwowiec wygląda mizernie. Teraz na wiosnę wypuścił coś od korzenia i ta gałązka wygląda wreszcie obiecująco - pokryta młodymi, ślicznymi, gęstymi listeczkami - tylko kwiatów jeszcze na niej niet, ale może za rok......
tak lubię naleweczkę z pigwy ;:304
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu trawy dopiero zaczynają, a przesadzane jeszcze później ruszają. A nie mówiłam, ;:306 jak raz się zacznie w ogrodzie, to chce się więcej pracować, bo widać efekty i głowa odpoczywa, jak ręce zajęte. ;:215
Awatar użytkownika
adamanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Oj tak zwłaszcza o tą głowę idzie , szczególnie po robocie gdzie na nic czasu nie ma, a tempo takie że aż strach.

Wczoraj też byliśmy, ale miałam dzień śpiocha i leniucha - bo co wyszłam z łopatką i podchodziłam do sadzenia mieczyków to zaczynał padać deszcz, no to nadrabiałam zaległości w spaniu ;:223 jedynie M miał zajecie bo pilnował wędzącej się kiełbaski, a psy jak psy ganiały to ty to tam i kopały wielkie dziury w poszukiwaniu nornic, ale nornice sprytniejsze ;:306
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ogród podlany, a Ty mogłaś odpocząć. ;:215 M przy robieniu kompostownika zniszczył gniazdo nornic. W odwecie zryły mi rabatki. ;:145
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Aniu naleweczka z pigwy jest dobra i zdrowa ;:304 A nasze ogrody nie mają nam przysparzać jedynie zmęczenia mają przede wszystkim być miejscem odpoczynku. Ja czasem miewam lenia, ale jak mnie najdzie to potrafi zrobić więcej niż planowałam :tan
Awatar użytkownika
adamanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dziś zapowiada się słoneczna pogoda i chyba pomimo że to niedziela, pojadę posadzić wreszcie mieczyki - bo już są wykapane w środku na robale i przeciw grzybom a i kiełki na niektórych mają już z 5cm, a na tygodniu mogę nie mieć czasu, szkoda żeby się zmarnowały
Awatar użytkownika
adamanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Powinnam dostać kategoryczny zakaz wychodzenia na zielony rynek, znowu przytaszczyłam małe co nieco i trzeba było jechać posadzić, M nawet o dziwo nie protestował ... posadziłam 2 naparstnice , 2 floksy, trzmielinę - żółto zieloną i zielono białą . Napastnice i floksy to kolor niespodzianka, bo taka starsza pani od której kupiłam jakoś tak nie do końca była pewna koloru - teoretycznie naparstnica ma być biała z bordowym środkiem, a floksy różowy z jasnym oczkiem a drugi to nawet pani nie wiedziała bo się jej pomieszały. Sadzonki już duże niedługo powinny zakwitnąć :D
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Nie martw się,ja też jak jestem na targu -a bywam co prawda bardzo rzadko ,tylko jak mam urlop,nie wychodzę bez paru doniczek,juz taki bzik ;:306
Awatar użytkownika
MoniaK
200p
200p
Od: 25 cze 2013, o 13:09

Post »

Chyba wszyscy tak mamy, wstąpić do szkółki, targ czy inny straganik z roślinami - zawsze zostaje coś w ręku. Ale jak cieszą takie zakupy, co najmniej jakby wygrało się los na loterii :tan .
Awatar użytkownika
adamanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dzięki Joli, i jej ogromnemu ;:167 moje rabatki nabrały nieco kolorków, dostałam bowiem dziś wielką i wypchaną ślicznościami po brzegi paczuchę. Nowa rabatka jeszcze w powijakach, mnóstwo trawska naokoło , ale przymknijcie proszę na to oko i udajcie że nie widzicie ;:224 Wybraliśmy się dziś posadzić dostane dobroci, w mieście piękna pogoda, a 5 km dalej musiało lać jak z cebra - bo naokoło kałuże , a na tym naszym glinowisku - błoto po kolana....
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

tulipanki jeszcze kwitną :)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek