MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.4
Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.4
Nie pomyślałem o tej metodzie kieliszek zawsze używał do czego innego 

-
- 50p
- Od: 20 sty 2012, o 20:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam wszystkich,
Przeczytałem wszystkie części od deski do deski - szkoda że w pierwszych częściach niema juz zdjęć...
Zbudowałem domek z ok 50 trzcin, już wystawiony, ciekawe czy coś do mnie przyleci. A może jest ktoś z moich okolic kto podzieliłby się choćby 10 szt kokonów?
Pozdrawiam
Paweł
Oferty handlowo- wymienne, zamieszczamy w innym dziale forum, pomid.
Przeczytałem wszystkie części od deski do deski - szkoda że w pierwszych częściach niema juz zdjęć...
Zbudowałem domek z ok 50 trzcin, już wystawiony, ciekawe czy coś do mnie przyleci. A może jest ktoś z moich okolic kto podzieliłby się choćby 10 szt kokonów?
Pozdrawiam
Paweł
Oferty handlowo- wymienne, zamieszczamy w innym dziale forum, pomid.
Jednak 0C temperatura zalecana a tu jest dobry artykuł http://www.sadinfo.pl/w-ostatnim-numerz ... dowej.html
Czy jest jakiś sposób żeby zdezynfekować kokony?
Na początku łuskania dokładnie nie rozpoznawałem szkodników i obawiam się że mogły do kokonów dostać się roztocza, ale wypatrzeć to nie ma szans. Czyściłem je tylko delikatnie w palcach.
Na początku łuskania dokładnie nie rozpoznawałem szkodników i obawiam się że mogły do kokonów dostać się roztocza, ale wypatrzeć to nie ma szans. Czyściłem je tylko delikatnie w palcach.
- kidaa21
- 200p
- Od: 6 kwie 2012, o 20:29
wystarczy troszke ruszyć głową https://www.youtube.com/watch?v=4tZu4o7nwj4 oczyszczanie
:)
Sposób dobry tylko żeby był mniej brutalny. Czy w naturalnych warunkach ktoś postępuje tak z pszczołami ?
- kidaa21
- 200p
- Od: 6 kwie 2012, o 20:29
O matko można delikatniej , wystarczy pomyśleć i np na sitko do przesypywania mąki wrzucić trochę kokonów i do tego piasek i mieszać by piach wylatywał. A trzymając je w domu, pszczoły nie żyją w naturalnych warunkach więc?
:)
- ewa2019
- 1000p
- Od: 6 sty 2012, o 21:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Robię rurki z papieru pakowego- jaka musi być, minimalna długość rurki, z papieru lub z trzciny?
Pozdrawiam Ewa
- Suppa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Minimalna to 1 cm, nawet takie mi zasiedlają
A tak bardziej poważnie: 15-20 cm, z mojej praktyki wynika, że dłuższych rurek niż 20 cm nie warto szykować bo i tak nie są do końca zasiedlane.
Obejrzałem ten filmik z czyszczenia kokonów i zdziwiła mnie jedna kwestia - kiedy kokony są wydłubywane hurtowo z roztoczami do jednego pojemnika i tam to wszystko się miksuje. Nie jestem przekonany, czy piasek jest w stanie aż tak dokładnie pozbyć się roztoczy, które ledwie widać gołym okiem w takiej sytuacji
Moje murarki jeszcze śpią w garażu, wystawię kokony gdy tylko pierwsze samczyki się obudzą. Rok temu nastąpiło to 29 marca, w tym roku pewnie obudzą się wcześniej.

Obejrzałem ten filmik z czyszczenia kokonów i zdziwiła mnie jedna kwestia - kiedy kokony są wydłubywane hurtowo z roztoczami do jednego pojemnika i tam to wszystko się miksuje. Nie jestem przekonany, czy piasek jest w stanie aż tak dokładnie pozbyć się roztoczy, które ledwie widać gołym okiem w takiej sytuacji

Moje murarki jeszcze śpią w garażu, wystawię kokony gdy tylko pierwsze samczyki się obudzą. Rok temu nastąpiło to 29 marca, w tym roku pewnie obudzą się wcześniej.
Pozdrawiam, Maciek.
Pewnie tak bo w garażu jest cieplej niż w nocy poza nim. Obserwuj pogodę jeśli się ochłodzi i zatrzyma się wegetacja a wygryzą się pszczoły , pozyskiwanie pyłku może być problematyczne a to oznacza mniej kokonów i i gorsza reprodukcja . Pszczoły najlepiej pracują gdy pożytek mają w odległości do 200m od gniazda ,więc musisz zadbać jak się wygryzą o jedzonko.Suppa pisze:Minimalna to 1 cm, nawet takie mi zasiedlająA tak bardziej poważnie: 15-20 cm, z mojej praktyki wynika, że dłuższych rurek niż 20 cm nie warto szykować bo i tak nie są do końca zasiedlane.

- ewa2019
- 1000p
- Od: 6 sty 2012, o 21:42
Czy trzeba odciąć dno plastikowej butelki, po włożeniu rurek do wewnątrz?
Pozdrawiam Ewa
- ullak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
Czyli mówicie, że mój pomysł wsadzenia trzciny do plastikowej, ciemnej rury (kanalizacyjnej) się nie sprawdzi, bo im za gorąco będzie, trzeba robić domki z drzewa?
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Przecież możesz je postawić w miejscu zacienionym. 

- sparks25
- 500p
- Od: 14 lut 2010, o 22:15
Czy naprawdę tak ciężko jest zbić mały ulik z kilku płyt?
Będzie to estetyczniejsze niż taka butla lub rura kanalizacyjna.
Będzie to estetyczniejsze niż taka butla lub rura kanalizacyjna.