Ogród na wichrowym wzgórzu cz.9
Re: Ogród na wichrowym wzgórzu cz.9
Monia, szok, ale masz urodzaj naparstnicy
Ja co roku muszę kupować nowe egzemplarze!

Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Ogród 100 róż cz. IV
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pogoda dopisuje - mamy prawdziwe przedwiośnie

W mojej okolicy w nocy nie było już mrozu, a w dzień cały czas na plusie. Śnieg topinieje w błyskawicznym tempie, szczególnie gdy wychodzi słońce. Dzisiaj zmobilizowałam się, żeby oskubać przywrotniki, ściąć zeszłoroczne piwonie, floksy, irysy, jeżówki, liliowce i inne. Oczywiście to tylko początek prac - było tego 4 pełne taczki. Połowa lewej rabaty oczyszczona. Zostały do przycięcia lawendy i róże.

donice przygotowane do sadzenia nowych roślin

Na rabatach, w miejscach, gdzie nie ma już śniegu, widać coraz więcej oznak wiosny

-- N 22 lut 2015 19:45 --
Pierwszy raz zostawiłam kwiatostany z nasionami i oto efekt. Było już jesienią widać, że się wysiały. Ładnie przezimowały pod śniegiem i teraz mają się nieźle, ale zajęły wszystko dookoła i muszę się za nie wziąć jak najszybciej, bo wysiały się również w środku przetaczników i róż 

W mojej okolicy w nocy nie było już mrozu, a w dzień cały czas na plusie. Śnieg topinieje w błyskawicznym tempie, szczególnie gdy wychodzi słońce. Dzisiaj zmobilizowałam się, żeby oskubać przywrotniki, ściąć zeszłoroczne piwonie, floksy, irysy, jeżówki, liliowce i inne. Oczywiście to tylko początek prac - było tego 4 pełne taczki. Połowa lewej rabaty oczyszczona. Zostały do przycięcia lawendy i róże.

donice przygotowane do sadzenia nowych roślin

Na rabatach, w miejscach, gdzie nie ma już śniegu, widać coraz więcej oznak wiosny

-- N 22 lut 2015 19:45 --
Ja też co roku kupujęAnaAn pisze:Monia, szok, ale masz urodzaj naparstnicyJa co roku muszę kupować nowe egzemplarze!

- Alania
Obikowe łupy - orliki niebieskie (brak fotek) i fiołki - śliczne niczym z koronki

- Alania
W domu powoli dekoruję i tworzę wiosenny nastrój
Z okien widać już część dekoracji - w tym roku będzie u mnie na wiosnę kolorystyka biel - niebieski - limonka

tym razem już sztuczne hiacynty

Pozazdrościłam ptaszkom noszącym w dziobkach kawałki gałązek na gniazda (tak, już dzisiaj widziałam, że zaczynają wić gniazdka), więc uplotłam takie mini domowe

i wesołe zające

Z okien widać już część dekoracji - w tym roku będzie u mnie na wiosnę kolorystyka biel - niebieski - limonka

tym razem już sztuczne hiacynty

Pozazdrościłam ptaszkom noszącym w dziobkach kawałki gałązek na gniazda (tak, już dzisiaj widziałam, że zaczynają wić gniazdka), więc uplotłam takie mini domowe

i wesołe zające

- aneczka1979
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Moniś jestem pod ogromnym wrażeniem Twojego gustu i wyczucia estetyki.
Cudowne aranżacje tworzysz.
Muszę sie pochwalić, że i ja mam sporo siewek naparstnicy. Specjalnie zostawiłam jeden kwiatostan, by dojrzały nasiona. Późnym latem rozsypałam po długości płotu i jakie było moje zdziwienie, gdy dziś zobaczyłam cały rządek małych siewek!
Hura! To samo zrobiłam z ostróżką ale jej nie widzę albo nie umiem rozpoznać. 

Muszę sie pochwalić, że i ja mam sporo siewek naparstnicy. Specjalnie zostawiłam jeden kwiatostan, by dojrzały nasiona. Późnym latem rozsypałam po długości płotu i jakie było moje zdziwienie, gdy dziś zobaczyłam cały rządek małych siewek!

- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
U Ciebie już czuć Wielkanoc
Ale przyspieszasz czas
Kto by przypuszczał, że bedziemy robić porządki w lutym.
Ten sezon zapowiada się bardzo sympatycznie

Ale przyspieszasz czas
- Alania
Dziękuję, Aniuaneczka1979 pisze:Moniś jestem pod ogromnym wrażeniem Twojego gustu i wyczucia estetyki.Cudowne aranżacje tworzysz.
![]()
Muszę sie pochwalić, że i ja mam sporo siewek naparstnicy. Specjalnie zostawiłam jeden kwiatostan, by dojrzały nasiona. Późnym latem rozsypałam po długości płotu i jakie było moje zdziwienie, gdy dziś zobaczyłam cały rządek małych siewek!Hura! To samo zrobiłam z ostróżką ale jej nie widzę albo nie umiem rozpoznać.

Ja również zostawiłam ostróżkę, ale nie widzę siewek

-- N 22 lut 2015 21:28 --
Gosiu, zaczęłam dekorowanie już jakieś dwa tygodnie temu, ponieważ robię sporo dekoracji i chcąc, żeby nacieszyć się nimi dostatecznie zaczynam dość wcześnie, żeby czuć wiosnę. Poza tym za chwilę będę każdą wolną chwilę spędzać w ogrodzie i nie będę miała czasu na robienie dekoracjiMargo2 pisze:U Ciebie już czuć Wielkanoc![]()
Ale przyspieszasz czas

Obejrzałam dzisiaj róże - mają się nieźle, choć zauważyłam parę ciemnych i popękanych pędów

-
- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Oj wiosnę czuć u Ciebie niesamowicie. W każdym kącie i w ogrodzie i w domku. Bardzo ładne wianuszki, kuleczki, wstążeczki itd. Od razi się humor poprawia po takich widoczkach.
- Przemekt23
- Od: 13 gru 2013, o 19:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Monia szok naprawdę taki wystrój serfujesz co chwila to inna aranżacja w domu. Widać kobieca ręka .Faceci tego nie mają taka żona to skarb. Podziwiam
Widzę że miejscami zalega u ciebie sporo śniegu. W kujawsko pomorskim nic nie ma. Sprzątanie rabaty jak najbardziej popieram. Po co potem niszczyć krokusy
.Piękne fiołki kupiłaś
. Słonecznych dni życzę 

Widzę że miejscami zalega u ciebie sporo śniegu. W kujawsko pomorskim nic nie ma. Sprzątanie rabaty jak najbardziej popieram. Po co potem niszczyć krokusy

- Elwi
- Od: 1 lis 2013, o 19:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moniczko melduję się i ja w Twoim nowym wątku
Jak zwykle spóźniona, ale za to zachwycona Twoim ogrodem niezmiennie
Widzę, że już świętujesz Wielkanoc? Cudowne dekoracje

Widzę, że już świętujesz Wielkanoc? Cudowne dekoracje

- Reni4
- Od: 21 wrz 2009, o 15:01
witaj..widzę że twardo wziełaś sie za pracę.w ogrodzie .u mnie jeszcze się nie da
Dekoracje masz cudowne...
jesyem pod wielkim wrażeniem..najpierw oniemiałam na samym wstępie...zachwycona gamą kolorów w ogrodzie...a póżniej Twoim talentem..do dekoracji wnętrz..jesteś wielka 

- Annes 77
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Piękny wystrój w Twoim domu,masz talent i smak,wyczucie estetyki
Te zające strasznie mi się podobają...jak tylko spotkam to biorę bez zastanowienia
Fiołki bardzo ciekawe,uwielbiam z koronkami .
Jak tak oglądam i podczytuję co już zrobiłaś w ogrodzie to mam ochotę teraz jechać i to samo zrobić
Może w środę mi się uda

Te zające strasznie mi się podobają...jak tylko spotkam to biorę bez zastanowienia

Fiołki bardzo ciekawe,uwielbiam z koronkami .
Jak tak oglądam i podczytuję co już zrobiłaś w ogrodzie to mam ochotę teraz jechać i to samo zrobić

Może w środę mi się uda

-
- Od: 8 lut 2012, o 12:22
Widzę że Wielkanoc dużo wcześniej w tym roku
Fajnie wygląda ten wianuszek biały. Jaskry świeże czy sztuczne? I skąd ty bierzesz te śmieszne zajączki
są słodziutkie 

- Anuleczka
- 500p
- Od: 25 sty 2015, o 20:27
Ależ piękne dekoracje świąteczne. Śliczne wręcz. Już czuje się Wielkanoc.
- nifredil
- Od: 26 mar 2012, o 23:21
Moniko, kapitalne aranżacje. Bardzo gustowne i wpasowujące się w moje klimaty
Najbardziej jednak podobają mi się różnego rodzaju świece i świeczniki. Uwielbiam ten miękki poblask ognia wieczorową porą. W zimie jest kominek, a w lecie substytut w postaci świec