Kłaniam się, dziękuję za odwiedziny i bardzo miłe wpisy o moich roślinach w wątku.
Przeglądając dzisiaj część moich podopiecznych, zostałem przez dwie rośliny bardzo mile zaskoczony. Na Adenium, które obecnie kwitnie, rośnie na następnej gałązce pąk kwiatowy. Wygląda, że prawdopodobnie będzie to pojedynczy kwiat, ale i tak cieszy:
- pąk kwiatowy na drugim Adenium, rówieśnikiem poprzedniego rośnie, ale bardzo "niemrawo":
- jednak najbardziej cieszę się i mile jestem zaskoczony przez trzecie Adenium, które wyrosło z nasionka wysianego
24. 02. 2012 r. Z wyglądu pąków kwiatowych wnioskuję, że będą to kwiaty w jasnym kolorze, możliwe że w jakimś pastelowym:
- roślina wygląda nieciekawie, miałem ją w przyszłym tygodniu formować - poprzycinać część gałązek, część usunąć. Niestety Adenium "zadecydowało", że z formowaniem muszę poczekać, aż pokaże swoje kwiaty:
- pąki kwiatowe rosną na najmocniejszej gałązce. To Adenium przez pewien czas rosło w czystym granulacie ceramicznym, jednak nie mogłem "dopracować" sposobu podlewania - nawilżania granulatu. Część korzonków, tych najcieńszych, odpowiedzialnych za "dokarmianie" rośliny podgniwała. Szkoda było rośliny, więc przesadziłem w organiczne podłoże i uważam, że podjąłem dobrą decyzję w "odpowiednim - optymalnym" czasie.