Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Aneczko, a ja go nie lubię, ale nie mam innego do pokazania skarpy, wszystko to były tymczasowe rozwiązania, do czasu zrobienia palisady. Już tej malinowości jest mniej, strasznie razi w oczy. ;:222 Na początku, tak wyglądała. Posadziłam drobne roślinki rozchodnika ostrego, który szybko zarósł skarpę i ziemia się nie osuwała. Wtedy oczywiście nie wiedziałam, co to jest. Znalazłam mały fragment, na którym widać trzmieliny, które będą przycinane nisko i zapewnią skarpie stabilność. Kwitnące, będą tylko dla koloru w różnych porach roku.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Soniu widzisz, okazuje się że ilu ludzi tyle upodobań. :D Dla mnie wygląda przepięknie. ;:167 A to chyba floks jest? Mam zamiar kupić na wiosnę kilka jego kolorków. ;:215
Trzmieliny nie widzę (chyba starość już na mnie włazi i wzrok się pogarsza ;:224 ) za to widzę pergolkę na pnącza -tam w oddali. Co się po niej wspina? :D

-- 9 sty 2015, o 17:12 --

Okey, rzeczywiście chyba wzrok mam już nie ten, bo rzeczywiście na drugim zdjęciu "stoją" trzmieliny jak byk!
Awatar użytkownika
Helen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 19:47

Post »

Sonia , przepiękne te poduchy floksów ;:215 ,mam podobny kolorek i z roku na rok rozrywam kępy i sadzę wzdłuż całej palisady,
ale u mnie bardzo wolno się rozrastają a nawet w tym roku 2 kępki uschły.
Jutro to niespodzianka, wczoraj to już historia, a dzisiaj to wielki dar.

Ogród Helen cz.1,cz.2.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aneczko to floks szydlasty, innych kolorów mam malutkie kępki, ale ten dopisuję do Twojej listy. ;:108 Rozrasta się tak szybko, że ląduje w kompostowniku. Trzmieliny małe, trudno dojrzeć. Pergola to tymczasowa osłona tarasu, zanim na coś się zdecyduję. Jest zespawana z resztek drutu z budowy. W 2013 roku rosła na niej tykwa i wilec, w ubiegłym fasola ozdobna. W przyszłości na drewnianej mają być powojniki, którymi mnie zaraziłaś. Na pierwszym zdjęciu z 2012 roku widać, jak moja wiedza ogrodowa sprawiła, że wilec połamał podporę i jak mutant skradał się do salonu. :shock: Dzieci się śmiały, że matka bawi się w Hitchcocka. :;230

Obrazek Obrazek Obrazek

Helenko dzięki. :) Próbuję zrównoważyć kolory, więc sadzę inne, ale ten jest niezmordowany i wszystko zagłusza. ;:223
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Boże drogi!!! ;:oj ;:oj ;:oj Takie cacko na kompostownik!!!? ;:oj ;:oj ;:oj Toż to grzech jest jak bum cyk cyk! Ja chcę to cudo uratować od niebytu!!! Chcę! Sonia proponuję zacząć rozglądać się po moich włościach co byś chciała, bo jak na razie to tylko moja lista się wydłuża. :oops:
Bardzo ale to bardzo się cieszę, że zaraziłam Cię powojnikami. ;:138 One są bajeczne. ;:167 Pamiętaj o mojej dobrej radzie -zacznij od włoskiego. Jego posadź tam, gdzie ma robić za osłonę, bo jak posadzisz innego to nie masz żadnej gwarancji, że tę zasłonę rzeczywiście będziesz w sezonie miała. :oops:
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu byłam u Ciebie i wyraziłam niezadowolenie ;:306 z szaleństwa ogrodniczego. ;:180 Solina już zaklepana, będzie przy tarasie. ;:108 ;:108 Wypatruję, wypatruję, ale kiedy ja to wszystko ogarnę. ;:222
Awatar użytkownika
Margita
500p
500p
Od: 21 kwie 2012, o 19:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zauważyłam na ostatnich zdjęciach tykwy butelkowe, super są. Co z nimi robisz?
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27

Post »

Soniu 300 cebul ;:oj ależ będzie pięknie, u mnie pewnie nie będzie w ogóle, bo resztki które w ziemi zostały nornice zjedzą ;:145
Kępy floksów piękne,zostaw chociaż takie nieduże ;:170 W powojnikach i ja się zakochuję :wit
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Margito dostałam jedną sadzonkę tykwy od znajomej. Niewiele o niej udało mi się doczytać, więc posadziłam koło podpory i :shock: wyrósł potwór. Tykwa miała z sześć metrów, nie wiedziałam jak ją okiełznać, :oops: więc skróciłam o metr w nadziei, że przystopuje. Dopiero zaczął się horror, wypuściła kilka dodatkowych pędów i zawiązała kilkadziesiąt owoców. Większość wycięłam, zostawiłam tylko pięć i te dojrzały. Wysuszyłam w zimie na ogrzewaniu podłogowym. Jedna spleśniała, a pozostałe oddałam, bo nie mam zdolności manualnych, żeby je sensownie spożytkować.

Krysiu tulipany to moje ulubione wiosenne, może dlatego, że od nich zaczynałam moje ogródkowanie. :;230 Często kupuję na późnych wyprzedażach i zawsze ładnie kwitną.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27

Post »

Soniu :wit Piękne te kępy tulipanów, a ten na pierwszym zdjęciu ;:167
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soniu ale mnie tu torturujesz. Wiosny chcę! Piękne masz tulipany. Mam nadzieję, że i moje będą tak udane.
Solinę chętnie bym zakupiła jeszcze jedną. Będziesz zadowolona. Nie ma bata! Pomyśl jeszcze o Błękitnym Aniele. Dość duże kwiaty o pięknej fakturze i delikatnym kolorze.
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28

Post »

Rozbawił mnie mutant skradający się do salonu ;:306
Ciekawa jestem, jak zagospodarujesz skarpę. Skoro mocno wieje, to przydałyby się jakieś wyższe rośliny, żeby osłaniały od przeciągów. A nie myślałaś, żeby boczną stronę przy tarasie zabudować kratką i puścić po niej jakieś pnącze? Byłaby to osłona nie tylko od wiatru, również od słońca i ciekawskich spojrzeń.
Kolorek floksa cudny, lubię takie wyraziste akcenty.
Z tulipanami poszalałaś, będzie co oglądać wiosną.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu niestety nie znam nazw. :oops: Do takich zdjęć potrzebny lepszy aparat, wiosną już będzie. :tan Zapraszam.

Aniu tak jak wyżej, bardzo lubię tulipany, potrzebne tylko dobre zdjęcia. Kupię trzy Soliny na dwumetrową pergolę, chcę jednolicie. ;:108 . Muszę jednolicie ;:124

Gosiu to była totalna porażka. Jako laik ogrodowy założyłam wilcowi bambusowe kijki. ;:14 Każdy, kto go zobaczył, pytał dlaczego on pnie się po tarasie do drzwi balkonowych. Żal mi go było wyrzucić, odwdzięczył się pięknym kwitnieniem. Z jednej strony tarasu, na linii wschód-zachód, posadziłam pięć choin kanadyjskich, które będą cięte na żywopłot. Już mam na tej linii posadzone dwa żywotniki Yellow Ribbon o wysokości ponad metr. Jak wszystko urośnie będzie osłona. ;:162
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soniu będzie pięknie z Soliną. Już nie mogę się doczekać tego widoku. ;:65 Chyba będę Ci zazdrościć takiego bujnego Solinowego parawanu. :wink:
Awatar użytkownika
Iryseq
200p
200p
Od: 15 maja 2011, o 13:12

Post »

Soniu te floksy rosną Ci w piasku z gliną? Piękne są.. jeszcze troszkę i będą znowu ;D kwitły :):):):)
Chciałam sobie kupić Bonice82 w tamtym roku, bo naczytałam się, że ładnie kwitnie... ale sama nie wiem czy warto.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”