MisiaczekM - jak człowiek się zaprze...

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: MisiaczekM - jak człowiek się zaprze...

Post »

Przypadkiem trafiłam do twojego wątku. Powiem krótko - Twój wygląd ,,po" jest 100 razy lepszy niż ,,przed".
Na odchudzaniu się nie znam - nigdy nie potrzebowałam zgłębiać tematu - jednak prawdopodobnie najlepszą metodą jest po prostu jeść mniej.
Za to znam się na sposobach regeneracji organizmu - z racji upodobania do różnych ekstremalnych form ruchu, że tak powiem.
Najlepsza i niezawodna metoda na ból stawów od przetrenowania, a taki pewnie Cię dręczy (niebezpieczna sprawa, potrafi po pewnym czasie uczynić życie mocno upierdliwym) jest taka:

Bolące oraz przemęczone stawy, bardzo mocno zakwaszone partie mięśni oraz miejsca stłuczeń okładać lodem do silnego schłodzenia. Przy stanach zapalnych co najmniej 3 razy na dobę.

Jest to łagodna forma mojej metody, która polega na kąpieli w jeziorze, co uskuteczniam okrągły rok. Schładzanie jest chyba najlepszym i całkowicie naturalnym sposobem na zregenerowanie organizmu po wysiłku. Np. przedwczoraj przydarzyło mi się wywinąć orła w czasie biegu w lesie. Kolanem wyrżnęłam o ostry kamień a prawym przedramieniem zamortyzowałam upadek tak, aby nie rozkwasić pyska. Bolało, ale to nic, przebiegłam jeszcze 6 albo 7 kilometrów. Wczoraj rano na kolanie był sporej wielkości bolący siniak, a prawie ramie mocno naciągnięte - trudno było mi podnieść rękę powyżej barku. Doszłam do wniosku, ze to nic, przebiegłam pewnie z 7 kilometrów, a potem prosto do jeziora - na jakieś dwie minutki pełnego zanurzenia (po brodę, głowy w tej temperaturze nie moczę). A dzisiaj? Już prawie zapomniałam, że coś mnie bolało.

Aha - odnośnie biegania - nie używaj tzw. butów do biegania z amortyzacją. To zbrodnia przeciwko ludzkości. Amortyzacja w bucie powoduje, że najpierw stawiamy na ziemi piętę i to z dużym impetem. W efekcie szybko pojawiają się przeciążenia stawów, zwłaszcza kolanowych i krzyżowych partii kręgosłupa, a następnie - poważne kontuzje. Biegać należy w butach o cienkiej podeszwie, najlepiej tenisówkach ,,halówkach" - wtedy instynktownie zaczyna się miękko stawiać stopę - od palców, potem śródstopie, pięta prawie nie dotyka ziemi, a kolana pozostają ugięte, co stanowi naturalną amortyzację. Oczywiście człowiek, który całe życie chodził w sztywnych butach, a do biegania używał ,,butów do biegania" nie od razu zmieni mechanikę ruchu, ale od czegoś trzeba zacząć - w przeciwnym razie będzie tylko gorzej.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
misiaczekm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2009, o 19:32

Post »

Madziagos pisze:Przypadkiem trafiłam do twojego wątku. Powiem krótko - Twój wygląd ,,po" jest 100 razy lepszy niż ,,przed".
...
Za to znam się na sposobach regeneracji organizmu - z racji upodobania do różnych ekstremalnych form ruchu, że tak powiem.
Najlepsza i niezawodna metoda na ból stawów od przetrenowania, a taki pewnie Cię dręczy (niebezpieczna sprawa, potrafi po pewnym czasie uczynić życie mocno upierdliwym) jest taka:

Bolące oraz przemęczone stawy, bardzo mocno zakwaszone partie mięśni oraz miejsca stłuczeń okładać lodem do silnego schłodzenia. Przy stanach zapalnych co najmniej 3 razy na dobę.
Witaj Madziu, właśnie w tym sęk, że stawy bolą mnie nie od przetrenowania - od miesiąca praktycznie nie ćwiczę... To bardziej wygląda tak jakby zrobiły się między nimi przerwy i są jakby za luźnie i od tego bolą... (Tak jakby po spalonym tłuszczu zrobiły się wolne miejsca)
Madziagos pisze:...
Aha - odnośnie biegania - nie używaj tzw. butów do biegania z amortyzacją. To zbrodnia przeciwko ludzkości. Amortyzacja w bucie powoduje, że najpierw stawiamy na ziemi piętę i to z dużym impetem. W efekcie szybko pojawiają się przeciążenia stawów, zwłaszcza kolanowych i krzyżowych partii kręgosłupa, a następnie - poważne kontuzje. Biegać należy w butach o cienkiej podeszwie, najlepiej tenisówkach ,,halówkach" - wtedy instynktownie zaczyna się miękko stawiać stopę - od palców, potem śródstopie, pięta prawie nie dotyka ziemi, a kolana pozostają ugięte, co stanowi naturalną amortyzację. Oczywiście człowiek, który całe życie chodził w sztywnych butach, a do biegania używał ,,butów do biegania" nie od razu zmieni mechanikę ruchu, ale od czegoś trzeba zacząć - w przeciwnym razie będzie tylko gorzej.
Oki, dzięki właśnie takie buty mam... A także biegałem w trampkach...
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Wydaje mi się, że może być tak:

Stawy, dociążone przed schudnięciem ,,trzymały się kupy", ale były mocno nadwyrężone tym nadprogramowym obciążeniem.
Po schudnięciu zostały odciążone, jednakże skutkiem długoletniego przeciążenia są osłabione. Z czasem, w wyniku ćwiczeń pojawiłby się gorset mięśniowy i cała sprawa bólu sama by się skończyła. Jednak Ty nie ćwiczysz, ponieważ boli. No i wcale mnie to nie dziwi. W tej sytuacji może warto byłoby skorzystać ze specjalnych opasek, jakie zakłada się na nadwyrężone stawy, np. kolana czy nadgarstki.

Oczywiście to tylko moja teoria, ale pomyśl nad tym. W razie czego zostaje jeszcze basen, jednak przy bolącym kręgosłupie nie przeginaj z pływaniem żabką, lepiej na grzbiecie.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
misiaczekm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziagos pisze:...

Jest to łagodna forma mojej metody, która polega na kąpieli w jeziorze, co uskuteczniam okrągły rok. Schładzanie jest chyba najlepszym i całkowicie naturalnym sposobem na zregenerowanie organizmu po wysiłku. Np. przedwczoraj przydarzyło mi się wywinąć orła w czasie biegu w lesie. Kolanem wyrżnęłam o ostry kamień a prawym przedramieniem zamortyzowałam upadek tak, aby nie rozkwasić pyska. Bolało, ale to nic, przebiegłam jeszcze 6 albo 7 kilometrów. Wczoraj rano na kolanie był sporej wielkości bolący siniak, a prawie ramie mocno naciągnięte - trudno było mi podnieść rękę powyżej barku. Doszłam do wniosku, ze to nic, przebiegłam pewnie z 7 kilometrów, a potem prosto do jeziora - na jakieś dwie minutki pełnego zanurzenia (po brodę, głowy w tej temperaturze nie moczę). A dzisiaj? Już prawie zapomniałam, że coś mnie bolało.
....
Dopiero doczytałem ze zrozumieniem... Cały rok??!!! ;:oj Wierzę w to, że schłodzenie pomaga. Ale jakoś sobie nie wyobrażam siebie w jeziorze o tej porze roku... brrrryyy... Choć za małolata, będąc w harcerstwie, kąpaliśmy się w jeziorze jesienią, podczas rajdu...
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Opaski na stawy polecam, sama używam i do żadnej pracy nie zabieram się bez zabezpieczenia łokci. Przyzwyczaiłam się do "strojenia" :D Nabawiłam się bolesnego schorzenia, tzw. łokcia tenisisty i bardzo uważam, żeby nie przeciążać stawów. Opaski pomagają ;:108
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
misiaczekm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

86,4 kg
Uf... i po bólu...
1km przebieżki dla rozgrzewki - ok. 6min
7 minutowe ćwiczenia - seria ćwiczeń - 8 min - 30 sek ćwiczenia, przerwa 10 sek
- pajacyki
- krzesełko przy ścianie
- pompki
- brzuszki
- wchodzenie na podwyższenie (najlepiej 40cm dla m, 30 cm dla kobiet), może być krzesło, ławka
- przysiady
- ćw. na triceps. Siad tyłem do krzesła, ławki. Ręce oparte na siedzisku. podnoszenie tułowia na rękach
- Deska -
- skipy
- wykrok do przodu
- pompki z obrotem
- deska na boku prawym
- deska na boku lewym

Tabata (8x20s - przysiady; 10 sek. przerwy) - 4 min

Ćwiczenia rozciągające - 55 min.
- 40 sek x2 kręcenie głową
- skłony tułowia w prawo i w lewo po 10 skłonów (20 skłonów w dwie strony) - 8 takich serii - ostatni skłon przytrzymać 10 - 20sek
- skłony tułowia do przodu 10 skłonów, ostatni skłon przytrzymać 10 - 20 sek - i tak 8 serii
- wymachy ramion w przód i w tył - energicznie - 30 powtórzeń - 3 serie
- rozciąganie mięśni ud. Klękamy i próbujemy położyć się na plecach - pozycje pogłębiamy i przytrzymujemy 40 sek, aż do położenia lub powtarzamy 6 razy
- maksymalny szeroki rozkrok - skłony tułowia ku przodowi i wyprosty z biodrami do przodu- 5 powtórzeń - ostanie przytrzymujemy - 10 serii
- skłony tułowia na nogę wykroczną - 6 serii, po 5 powtórzeń na każdą nogę - stopniowo zwiększając zasięg wykroku i głębokość skłonów
- skłony tułowia w tył lub próba zrobienia mostka na głowie lub jak da radę na rękach....

PS.
;:oj Teraz można sobie pozwolić na kawałek, własnoręcznie zrobionego, biszkoptu z kremem karpatkowym oraz galaretką!! ;:138
Awatar użytkownika
misiaczekm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje Gimnastyczki!!

Obrazek
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Piotrze gratuluję! ;:196 ;:138
Jak długo trawo zejście do obecnej wagi?
Czy to tylko ćwiczenia czy również jakąś dietą wspomagałeś się?
Jest fajnie!
Awatar użytkownika
misiaczekm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam, dziękuję!!
Od 22 lipca do 22 października ;)
Awatar użytkownika
misiaczekm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kod: Zaznacz cały

Pomiar 	Masa ciała 	Szyja 	Biceps 	Piersi 	        Talia 	       Brzuch 	Biodra 	Udo 	  Łydka 
	                                   kg 	    cm 	     cm 	  cm 	         cm 	           cm 	    cm 	  cm 	      cm 	
13 grudnia 2014 	                  86,1 	42,0 	  34,0 	 111,0 	         102,0 	        102,0 	100,0 	60,0 	    41,0
5 listopada 2014 	                 86,7 	42,0 	  34,0 	 112,0 	         104,0 	        102,0 	103,0 	60,0 	    41,0
21 października 2014 	             88,0 	43,0 	  32,0 	 113,0 	         107,0 	        106,0    106,0 	62,0 	    44,0
15 października 2014 	             89,9 	42,5 	  32,5 	 115,0 	         112,0 	        109,0    107,0 	63,0 	    44,0
3 października 2014 	              91,6 	43,0 	  36,0 	 116,0 	         110,0 	        113,0 	109,0    64,0 	    44,0
23 września 2014                  	93,0 	44,0 	  34,0 	 117,0 	         112,0 	        112,0    113,0 	64,0 	    43,0
8 września 2014 	                  94,7 	45,0 	  38,0 	 119,0 	         115,0 	        115,0 	114,0 	66,0    	 45,0
29 sierpnia 2014 	                 97,4 	44,0 	  39,0 	 120,0 	         115,0 	        119,0 	114,0 	69,0     	42,0
24 sierpnia 2014 	                 98,2 	45,0 	  35,0 	 119,0 	         118,0 	        122,0 	120,0 	67,0 	    45,0
20.08.2014                           98,6
13.08.2014                           99,7
08.08.2014                          101,6
25.07.2014                          102,8
20.07.2014                          104,5 wizyta u cukrzyka dzień wcześniej...
20.06.2014                          105,5
29 maja 2014 	                    110,0    46,0 0,0           125,0             127,0            131,0    120,0
aleksandras77
200p
200p
Od: 9 maja 2013, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gratuluję wytrwałości :)
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piotrze-jak tam u Ciebie po świętach i Nowym Roku?
U mnie 2 kg doszło.Co Ty na to?
https://www.youtube.com/watch?v=b3VMKDMAVIM
Awatar użytkownika
misiaczekm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

He he... utrzymuję wagę 87 +/- 1.
Każdy dzień świąteczny marsz ok. 10 km... normalnie ok 2x 3,2km w drodze do pracy (już nie wożę żony do roboty - rzuciła pracę :()

Dziś 86,00kg
Dalej nie palę....

Kobieta z youtobe wygląda jak anorektyczka!!
Ćwiczenia super!!
Tempo należy trzymać tak jak ona.... tzn. Mówienie jeszcze nie przeszkadza! Choć wydaje mi się, że później zaczyna jej przeszkadzać, czyli robi za szybko.... Znaczy się nie zrzuca tłuszczu a modeluje ciało!!
Awatar użytkownika
misiaczekm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dodam jeszcze, zimna woda do mycia.... odżywki do włosów i kremy na twarz... heh... już teraz wiem dlaczego kobiety nigdzie nie mogą zdążyć....

Qrde od samego oglądania się zmęczyłem, "e-babcia", Ty przerwij w połowie lub 100 razy wolniej je wykonuj
Awatar użytkownika
misiaczekm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dokonałem pomiarów.... źle, bardzo źle.... co prawda tyłek 98, ale za to brzuch 104cm.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”