Elficki zakątek, czyli ogród w mieście

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Elficki zakątek, czyli ogród w mieście

Post »

Elfia - rozbawił mnie, a raczej rozczulił Twój kwitnący o tej porze bób, więc przybiegłam w te pędy się przywitać :wit
Vamila się nie dziwi, że on kwitnie, ale ponieważ ja bób widzę głównie na moim placyku warzywnym już w wersji "do gotowania" :lol:
to mnie takie rzeczy jak ten kwitnący pod koniec listopada bób bardzo dziwią ;:oj
Warzywniak super ;:138
A przy akcji z obornikiem poległam :;230
Jak to powiedziała Margita - będę trzymać za Twoje "warzywne" zbiory w nowym sezonie ;:215
Muszę spróbować jak smakuje jarmuż, bo wstyd przyznać, ale do tej pory go jeszcze nie jadłam :oops:
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
Elfia
500p
500p
Od: 1 kwie 2014, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ewo, jarmuż smakuje podobnie jak inne warzywa kapustne. Ma to coś, co sprawia, że nie masz wątpliwości, że to roślina kapustna. Jest łagodny w smaku, szybko się gotuje lub blanszuje, łatwo go połączyć z innymi składnikami, bo nie dominuje smakiem. No i ma ten wielki plus, że zimą można zrywać z niego mrożone liście.
Przy okazji posadzony między innymi roślinami ładnie się prezentuje na rabacie. To dość dekoracyjne warzywo, więc nawet jeśli nie zasmakuje, to spełni rolę ozdobną :)
ogrodowo
Zapraszam :-)
terecha
100p
100p
Od: 11 wrz 2012, o 13:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Trafiłam do Ciebie poprzez wątek permakultury. Przeczytałam od początku i będę tu zaglądać. Też muszę spróbować posiać w przyszłym roku trochę jarmużu, nigdy go nie jadłam. Pogodnych świąt i urodzajnego przyszłego Roku...
Awatar użytkownika
Elfia
500p
500p
Kontakt:

Post »

Witaj, witaj ;:7
Jarmuż polecam na zimowe kryzysy, kiedy chce się zieleniny. Polecam też kiełki i zakup kiełkownicy. U mnie od początku grudnia do wiosny kiełkownica jest w ciągłym użyciu. Uwielbiam kiełki rzodkiewki i lucerny dodawane do kanapek lub twarożków. To taki smak wiosny i nowalijek w środku zimy.

A na deser moja radosna przedświąteczna twórczość, czyli stroiki w wersji naturalnej. Proste i ulubione :)
Obrazek Obrazek Obrazek

Świętujecie jeszcze przez weekend? Ja tak. To chyba jedne z najdłuższych świąt, co mnie bardzo cieszy :D
ogrodowo
Awatar użytkownika
Margita
500p
500p
Od: 21 kwie 2012, o 19:37

Post »

Kiedyś próbowałam uprawiać kiełki w słoikach, ale marnie mi szło - albo często płukałam i były bez smaku, albo pleśniały i strach było jeść. Czy z kiełkownicą jest łatwiej?
Awatar użytkownika
Elfia
500p
500p
Kontakt:

Post »

Z kiełkownicą jest łatwiej, bo nadmiar wody spływa przez otworek, więc trudniej o pleśń czy jakieś niekontrolowane życie pozaziemskie. W słoiku czasem kiełkuję fasolę czy soczewicę. Te duże ziarna się do tego nadają. Mniejsze lepiej kiełkować w kiełkownicy.
ogrodowo
Awatar użytkownika
Vamila
200p
200p
Od: 11 wrz 2014, o 20:33

Post »

Może też kiedyś zainwestuję w kiełkownicę, choć na razie mam z tyłu głowy nieudany zakup suszarki do owoców i grzybów (co mnie podkusiło, nie wiem do dziś), więc raczej będzie to odległe kiedyś.

Im więcej czytam o zielsku tym bardziej nie mogę się doczekać wiosny, może zioła wieloletnie posieję - w kwietniu będą już gotowe do wsadzenia :)
Pozdrawiam wszystkich zakręconych na zielono! Milena
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit Jarmuż smakuje super jako czipsy z piekarnika. Rwie sie go na kawałki wielkości czipsów, skrapia oliwą soli i do piekarnika na kilka minut. super przekąska.
Bardzo mi się podoba u Ciebie :)
Pozdrawiam
Asia
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13

Post »

Nadrabiam śliczne, świąteczne zaległości fotkowe i podpatrzyłam pomysł na następne święta :lol:
Ja zwykle robię jeżyka pomarańczowego, mandarynkowego lub ostatnio cytrynowego,
z goździkowymi kolcami :lol:
A te pomarańczowe plastry są super, strasznie dekoracyjne, i w zasadzie całoroczne :lol:
Pozdrawiam Cię w Nowym Roku :wit
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
Vamila
200p
200p
Od: 11 wrz 2014, o 20:33

Post »

Elfia zdobyłam na wymianie Twoje nasiona aksamitki kremowej :heja Przeszukałam wątek i bloga i nie widzę zdjęcia. Opiszesz ją, bo nie wiem gdzie sadzić?
Pozdrawiam wszystkich zakręconych na zielono! Milena
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!
Awatar użytkownika
Elfia
500p
500p
Kontakt:

Post »

O, jak miło. Ja też mam jakieś nasionka od Ciebie :D
Aksamitka gdzieś się przewinęła, pewnie mam zdjęcia, ale działam na nowym lapku, więc dopiero za parę dni będę miała zdjęcia na dysku.
To odmiana należąca do tych wyższych, więc znajdź jej miejsce raczej w drugim rzędzie na rabacie. Moje nasiona były jeśli dobrze pamiętam od Legutki; o te: http://www.e-ogrodniczy.com.pl/uploads/ ... 2fbe66.jpg
Może to Ci pomoże zaplanować rozsadę? :)
ogrodowo
Awatar użytkownika
Margita
500p
500p
Od: 21 kwie 2012, o 19:37

Post »

Jutro luty. Siejesz już coś na rozsady?
Awatar użytkownika
Elfia
500p
500p
Kontakt:

Post »

Jeszcze trochę poczekam, chociaż aż przebieram nogami, by w końcu coś posiać ;:65 Obawiam się jednak, że jeszcze dni są zbyt krótkie, do tego pochmurne i rozsada tylko wybiegnie w górę. Później trudno będzie pikować wybujałe rośliny. Lepiej poczekać z tydzień, dwa i zacząć wysiew w drugiej połowie miesiąca. Wcześniej może posieję pierwszą partię nasion cebul, po dwóch tyg. kolejną i zobaczę na ile wcześniejszy wysiew przyspiesza uzyskanie rozsady.
Jeszcze heliotropy pójdą na pierwszy ogień. W szklarni niedługo będę siała rzodkiewki i sadziła pierwsze cebule na szczypior. Do tego trochę szpinaku.
Przełom lutego i marca to już okres intensywnego siania :D Do tego czasu muszę zrobić zapas wielodoniczek, bo nie będę miała gdzie pikować roślinek :)
ogrodowo
Awatar użytkownika
Elfia
500p
500p
Kontakt:

Post »

Mam dzisiaj nietypowego gościa w domu :D Dokarmiam go nektarem z amarylisa.

Obrazek
ogrodowo
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

A skąd go wzięłaś?