Cyprysik Lawsona (Chamaecyparis lawsoniana)

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Chamaecyparis lawsoniana 'Columnaris' Cyprysik Lawsona

Post »

http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 17&t=42259

`kwiat cypryjski lawsona ellwoodii`... co za idiota to wymyślił swoją drogą...
Layila
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 27 sie 2010, o 11:44

Re: Cyprysik Lawsona

Post »

Moi kuzyni mają żywopłot z cyprysika Ivonne - ziemia mało żyzna, stanowisko nieosłonięte, wokół hula wiatr - mieszkają w szczerym polu we wschodniej części woj. podkarpackiego. Cyprysiki kupili pare lat temu w Tesco (!) jako 30 cm sadzonki :D Jeszcze nigdy nie widziałam tak pięknych okazów tego gatunku, jak te rosnące u nich. Przyjęło się wszystkie 50 sztuk, dosrastą już do 2 metrów, mają piękny pokrój i wybarwienie. Według tego co wszyscy piszą, teoretycznie nie powinny mieć szans, a przynajmniej trochę zmarnieć po "zimach stulecia", a te wyglądają jak z katalogu...

Jestem nimi oczarowana i marzę o nich bardzo, ale u mnie niestety padły. ;:174 Rozważam zakup Alumigold, ale podzielą pewnie los Ivonne. Zostają mi więc tylko złote żywotniki...
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie Cyprysik Lawsona zakupiony w gospodarstwie zajmującym się uprawą sadzonek leśnych rośnie 6 lat. Sadzonki były bardzo malutkie. Mają nie sprzyjające warunki ponieważ kiedy je sadziłam nic nie wiedziałam o wymaganiach itp. Podobało mi się to kupowałam :;230 Zimy u mnie są ostre, wiatry okrutne, cyprysy posadzone od strony wschodniej na górce, więc wszystko co najgorsze dla cyprysów. Po jednej zimie miałam okropnie brązowe gałązki. Opryskałam topsinem , wycięłam brązowe gałązki, które były w całości zbrązowiałe, resztę gdzie się dało powycinałam i pięknie odbiły i od tej pory (odpukać) mam spokój z ich brązowieniem. Zasłaniają mi podniesioną o około pól metra grządkę z truskawkami.
Zdjęcie robione bardziej dla pokazania ile u mnie śniegu, kiedy na większym obszarze naszego kraju była dodatnia temp. tegorocznego marca, ale widać cyprysy. Wierzcie mi wiatry mam okrutne nie tylko zimą. zaznaczę że działka jest 60 km od Olsztyna w stronę obwodu kaliningradzkiego. Ja jestem zadowolona z cyprysów. Tylko chyba to zależy od jakości sadzonek. Szkoda, że w tej co kupuję mają tylko do zalesiania a nie ozdobne .

Obrazek
bolekso
200p
200p
Od: 11 mar 2012, o 08:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Na pewno cyprysiki Lawsona nie są dobre na żywopłot. Żywopłot buduje się latami i ma służyć też lata. Może w najcieplejszych okolicach kraju i miejscach osłoniętych można spróbować. Utrata żywopłotu to ruina ogrodu na lata. Znakomicie natomiast nadają się na solitery, nawet jak wypadnie to strata niewielka.
Pozdrawiam ! Bolek
Awatar użytkownika
gruuubas
200p
200p
Od: 21 maja 2010, o 20:37

Post »

Wypadnięcie zdarza się sporadycznie, natomiast paskudne zbrązowienia po przemrożeniu są normą. Takiej rośliny nie usuniesz bo przecież odbija, żyje, ale efekty cięższych warunków w zimie widać w postaci bardzo nieefektownych przebarwień jeszcze przez kolejne lata - taki soliter to wątpliwa atrakcja. Jeśli wszystko jest z nimi OK - dają piękne, kolorowe przyrosty, obficie owocują itd. - to oczywiście sama radość patrzeć. Ale wystarczy ostrzejsza zima aby żałować że w ich miejscu nie rosną zwykłe, zielone żywotniki. Moim zdaniem w Polsce należy odradzać sadzenie cyprysików i koniec - a zważywszy na postępujące rozregulowanie klimatu dotyczy to także najcieplejszych stref.
gruubas
pg55
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 mar 2014, o 20:51

Cyprysik Lawsona

Post »

Mam na działce od 4 lat kilka cyprysików Lawsona. Mają trochę dziwny kolor. Jest szarozielony, ale i ta zieleń mało soczysta. Jakby wyblakły.
Szczególnie się to uwidoczniło po dokupieniu jesienią dwóch kolejnych egzemplarzy. Te nowe mają piękny niebieskozielony kolor.
Proszę o podpowiedź. Czy to pH czy brak składników odżywczych. Na razie nie mogę ustalić pH. Starsze rośliny były posadzone w rodzimej glebie (gliniasta) z dużym dodatkiem torfu. Zasilam je regularnie kompostem.
Druga sprawa nie związana z kolorem. Cyprysiki mają po 2 - 3 łodygi (pnie). Zasadniczo nie przeszkadza mi to, bo są bardziej pękate, ale może powinienem zostawić tylko jeden pień.
Blazek22
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 11 wrz 2011, o 15:40
Kontakt:

Re: Cyprysik Lawsona - kolor

Post »

Dodaj zdjęcia tych cyprysików. Zobaczymy co da się z nimi zrobić :wink:
Blog ogrodowy o moim ulubionym zakątku świata i nie tylko :)
ogrodoweprojekty.blogspot.com
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Re: Cyprysik Lawsona - kolor

Post »

Inny kolor zakupionych jest spowodowany tym iż są nawiezione/ czasem zbyt bardzo, ale to już inna kwestia.

Glina jest ciężkim materiałem i ja osobiście bym stosował biokomponenty dla rozluźnienia i odżywiania roślin. Możesz zastosować nawozy npk.

Kolejna sprawa nic tam nie obcinaj , tak po prostu już mają. Zniszczysz roślinę i będzie szkaradztwo / i tak mają ciężkie życie na tej glinie .
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
grand203
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 30 wrz 2012, o 16:54

Cyprysik lawsona

Post »

Witam wszystkich, potrzebuję porady odnośnie cyprysików lawsona, otóż kupiłem 3 takie drzewka w casto z tym że są lekko przysuszone. I teraz moje pytanie czy opłaca się kupować takie drzewka ? Chodzi mi o to czy da się je jeszcze uratować i przywrócić do stanu zadowalającego mnie a jestem troszkę wybredny :;230 . Jakie ew. nawozy, odżywki czy cokolwiek zastosować żeby pomóc roślinkom ? Poniżej zdjęcia :

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/dbe ... 1c37a.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6bd ... af48a.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6d4 ... c5be9.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0c7 ... 90ba4.html
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Re: Cyprysik lawsona

Post »

Jak uważasz ;:224 możesz je zostawić a zawsze możesz wyrzucić one się wezmą za siebie wina pewnie przesuszenia i za ciasnej doniczki nawozów i odżywek przez piewszy rok po posadzeniu nie stosuj bo to tylko zniszczy roślinę
grand203
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

pytam bo mam możliwość wykupienia większej ilości, jeśli wezmę 20 szt. to cena spada z 20zł za sztukę do 7 zł za sztukę więc różnica jest, ale jak mają całe uschnąć no to szkoda kasy... Czyli że jakby dać im więcej miejsca na korzeń to będzie w porządku ? sucho miały to fakt... A jak do takich drzewek ma się stosowanie tzw. startera do rozrostu korzeni ? Czy raczej szkoda zachodu z takimi preparatami ?
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

Ja już miałem kilka takich roślin iglastych które były zasuszone i marne nigdy nie dawałem im żadnych nawozów a teraz to jedne z najładniejszych iglaków w całym ogródku :wink: Igły nie są chore na zewnątrz więc wyrzuć te igły ze środka i posadź moim zdaniem normalnie i obficie podlej żadnych starterów nie warto moim zdaniem dawać żadnych starterów lub innych ;:14
Awatar użytkownika
beatazg
1000p
1000p
Od: 11 paź 2012, o 17:44
Kontakt:

Post »

Wcale nie wyglądają tak żle , wystarczy poobcinać te zeschnięte gałązki . W miarę rośnięcia i tak środki , które nie mają dostępu światła usychają . Nie sadż za gęsto , bo moje 15 letnie posadziłam kiedyś w szpalerze z czarnymi sosnami są ogromne ,ale za blisko posadzone i nie widać jak pięknie się prezentują .
Pozdrawiam :wit Beata
grand203
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

No dobra, przekonaliście mnie, jutro jadę do casto i zabieram wszystkie drzewka, dziękuję za wszystkie odpowiedzi :heja
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Pytanie czy to nie jednorazowa roślina. Nie zawsze wytrzyma zimę
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”