Skrętniki nieodmianowe - rozmnażanie z nasion
- Gracjella
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 kwie 2014, o 20:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Skrętniki nieodmianowe - rozmnażanie z nasion
Justynko, a czym nawozisz?
Ja po prawie 5-cio tygodniowym cyklu podlewania Florovitem i przejścu na cykl Fructus 20:20:20 nie zauważam zmian we wzroście pąków.
Nawet z radością mogę obwieścić, że mam mnóstwo pięknie zapączkowanych prawie wszystkich (dużych i małych) sadzonek.
Już niedługo będę się chwalić kolejnymi, nowymi odmianami
Gorąco polecam Florovit (ja podlewałam uniwersalnym NPK 3:1,3:3)
Ja po prawie 5-cio tygodniowym cyklu podlewania Florovitem i przejścu na cykl Fructus 20:20:20 nie zauważam zmian we wzroście pąków.
Nawet z radością mogę obwieścić, że mam mnóstwo pięknie zapączkowanych prawie wszystkich (dużych i małych) sadzonek.
Już niedługo będę się chwalić kolejnymi, nowymi odmianami
Gorąco polecam Florovit (ja podlewałam uniwersalnym NPK 3:1,3:3)
Zapraszam do moich wątków:
Kwiaty w sercu; Kwiaty w sercu II Sprzedam, wymienię nadwyżki
Jeśli w Twoim sercu wyrośnie kwiat- świat wokół Ciebie staje się ogrodem.
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Ja nawożę raz w tygodniu. Mam na przemian, cztery różne nawozy.
Bodajże: Biohumus, Florovit. Blossom Booster, Florovit i jeszcze jeden do kwitnących.
Czyli jednak 5 nawozów...
Jutro pójdę na pokrzywy, bo niedawno skoszona łąka u Sąsiadów i są piękne, młode pokrzywy
Bodajże: Biohumus, Florovit. Blossom Booster, Florovit i jeszcze jeden do kwitnących.
Czyli jednak 5 nawozów...
Jutro pójdę na pokrzywy, bo niedawno skoszona łąka u Sąsiadów i są piękne, młode pokrzywy

- Gracjella
Popatrz Justynko tutaj: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=588
Zaczęłam stosować się do tej metody. Teraz przez cztery tygodnie (do końca września) będę podlewać Fructusem 20:20:20,
by w pażdzierniku nawozem z przewagą potasu zakończyć cykl zasilania
--- 6 wrz 2014, o 20:58 ---
A ja podlewam nawozem za każdym razem w ilości 1/4 zalecanej dawki.
W przypadku Florovitu było to 5mil na 1l przez okres od końca lipca do końca sierpnia.
Teraz daję pół łyżeczki Fructusa na 1l wody również do każdego podlewania
Zaczęłam stosować się do tej metody. Teraz przez cztery tygodnie (do końca września) będę podlewać Fructusem 20:20:20,
by w pażdzierniku nawozem z przewagą potasu zakończyć cykl zasilania

--- 6 wrz 2014, o 20:58 ---
A ja podlewam nawozem za każdym razem w ilości 1/4 zalecanej dawki.
W przypadku Florovitu było to 5mil na 1l przez okres od końca lipca do końca sierpnia.
Teraz daję pół łyżeczki Fructusa na 1l wody również do każdego podlewania

- justus27
Poczytam na temat stosowania ciągłego nawozów...jak znajdę chwilę
Ja, dostosowuję dawki nawozów, wg tego, co jest za oknem.
Przy bardzo pochmurnym lecie, niektóre skrętniki mi się wyciągnęły w stronę światła, czego nigdy w życiu nie miałam, w lipcu i sierpniu
Ale, za to np: poprzedniej jesieni, było dużo słońca i mimo chłodu - skrętniki kwitły u mnie do połowy grudnia.
Widziałam opis sieweczki Zamro - od P. Kleszczyńskiego. Świetnie, widać, perełkę, Wyhodowała Kaśka

Ja, dostosowuję dawki nawozów, wg tego, co jest za oknem.
Przy bardzo pochmurnym lecie, niektóre skrętniki mi się wyciągnęły w stronę światła, czego nigdy w życiu nie miałam, w lipcu i sierpniu

Ale, za to np: poprzedniej jesieni, było dużo słońca i mimo chłodu - skrętniki kwitły u mnie do połowy grudnia.
Widziałam opis sieweczki Zamro - od P. Kleszczyńskiego. Świetnie, widać, perełkę, Wyhodowała Kaśka

A jednak udało się na siostry komputer wrzucić zdjęcia.
Oto bracia (lub siostry) siewki Zamro

--- 8 wrz 2014, o 17:49 ---
Jestem, jestem. Problemy z komputerem, ze zdrowiem, początek roku szkolnego sprawiły, że doba jest dla mnie stanowczo za krótka
Ale postaram się nadrobić zaległości. Zamro śliczny, dziękuję za komplementy Panu Piotrowi
. Grażynko,koniecznie musisz mi kiedyś kawałek listeczka podesłać.
Zakwitły 2 kolejne siewki z tej krzyżówki - zwłaszcza jedna jest godna uwagi. jak tylko odzyskam dostęp do własnego komputera to wstawię zdjęcia.
Oto bracia (lub siostry) siewki Zamro

--- 8 wrz 2014, o 17:49 ---
Jestem, jestem. Problemy z komputerem, ze zdrowiem, początek roku szkolnego sprawiły, że doba jest dla mnie stanowczo za krótka

Zakwitły 2 kolejne siewki z tej krzyżówki - zwłaszcza jedna jest godna uwagi. jak tylko odzyskam dostęp do własnego komputera to wstawię zdjęcia.
Kasia Mój wątek skrętnikowy http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=68109" onclick="window.open(this.href);return false;
Wiatr wśród pól viewtopic.php?f=2&t=104380" onclick="window.open(this.href);return false;
Irysy SDB i TB https://www.forumogrodnicze.info/viewto ... 2#p6183292" onclick="window.open(this.href);return false;
Wiatr wśród pól viewtopic.php?f=2&t=104380" onclick="window.open(this.href);return false;
Irysy SDB i TB https://www.forumogrodnicze.info/viewto ... 2#p6183292" onclick="window.open(this.href);return false;
- justus27
Kasiu, ta druga sieweczka od góry ma cudne falbanki na płatkach górnych. Fajna jest
A u mnie, Twoja już ma duży pączek. Ale nie mam, jak zdjęcia zrobić... aprat jest w naprawie.
Spróbuję telefonem..ale jakość będzie, wg mnie, poniżej normy

A u mnie, Twoja już ma duży pączek. Ale nie mam, jak zdjęcia zrobić... aprat jest w naprawie.
Spróbuję telefonem..ale jakość będzie, wg mnie, poniżej normy

- Gracjella
Można dokładnie zobaczyć drobne różnice

- Gracjella
Znacie odmiany Ronduls ? Tylko popatrzcie - coś pięknego począwszy od odmiany Ronduls Kara
http://www.streptocarpus-info.com/tabler.html
Powstały z krzyżówki (Ron Clarke) (S. 'Franken Dainty Lady' x S. 'Franken Red Nob')
http://www.streptocarpus-info.com/tabler.html
Powstały z krzyżówki (Ron Clarke) (S. 'Franken Dainty Lady' x S. 'Franken Red Nob')
- Gracjella
Silivany i machrowe (frotte). Żeńska i męska sterylność u skrętników
Wśród różnorodnych kwiatów skrętników spotkamy grupę o nazwie silivany.Charakterystyczne w ich budowie są wlaściwie rozwinięte pręciki ale zamknięta budowa słupków;bez charakterystycznego kształtu poduszeczki i lepkiej wydzieliny która zatrzymuje pyłek i ułatwia proces rozwojowy.
To tzw żeńska sterylność (1:38 filmu)
Silivany mogą być także machrowe (3:18 filmu). Wówczas mamy do czynienia z męską sterylnością. W takim przypadku w budowie kwiatu nie mamy słupka i pręcików (3:45 filmu) i żadnej możliwości dalszego rozmnażania danej odmiany.
Trzecia grupę stanowią zwykłe, przyjazne i otwarte na nasze eksperymenty skrętniki, wyposażone całkowicie w system rozrodczy
http://www.youtube.com/watch?v=VA8Im6bX5WI
Dlatego, uzbrojeni w tę minimalną wiedzę o możliwościach rozwojowych naszych milusińskich......zapylajmy
Wśród różnorodnych kwiatów skrętników spotkamy grupę o nazwie silivany.Charakterystyczne w ich budowie są wlaściwie rozwinięte pręciki ale zamknięta budowa słupków;bez charakterystycznego kształtu poduszeczki i lepkiej wydzieliny która zatrzymuje pyłek i ułatwia proces rozwojowy.
To tzw żeńska sterylność (1:38 filmu)
Silivany mogą być także machrowe (3:18 filmu). Wówczas mamy do czynienia z męską sterylnością. W takim przypadku w budowie kwiatu nie mamy słupka i pręcików (3:45 filmu) i żadnej możliwości dalszego rozmnażania danej odmiany.
Trzecia grupę stanowią zwykłe, przyjazne i otwarte na nasze eksperymenty skrętniki, wyposażone całkowicie w system rozrodczy
http://www.youtube.com/watch?v=VA8Im6bX5WI
Dlatego, uzbrojeni w tę minimalną wiedzę o możliwościach rozwojowych naszych milusińskich......zapylajmy

- justus27
Odzyskałam aparat.. są fotki...
No to na początek..dla zwiększenia emocji... będzie fotka... moich nowych wysianych skrętników.
Czyli, w moim przypadku, zabawa ze skrętnikowymi siewkami zatoczyła koło. Jedne już kwitną... a inne, zaczynają dopiero wschodzić i są maleńkie:

A teraz siewka Kaski... Najpierw etykieta, rozszyfrowanie należy do Hodowczyni

I sam kwiat... jest cudowny, duży fioletowo - bordow. Z obrzeżem płatków - fioletowym. Wzdłuż płatków są widoczne złote - paseczki. Naprawdę śliczna siewka, zostaje u mnie. Chcę ją w przyszłym roku pokrzyżować, nawet:

I jeszcze cała roślina. Ładna, mocna w budowie:

Mam jeszcze dwie siewki w drugim pojemniczku. Jedna - mała jest. A druga ma pączek, o taki:

No to na początek..dla zwiększenia emocji... będzie fotka... moich nowych wysianych skrętników.
Czyli, w moim przypadku, zabawa ze skrętnikowymi siewkami zatoczyła koło. Jedne już kwitną... a inne, zaczynają dopiero wschodzić i są maleńkie:

A teraz siewka Kaski... Najpierw etykieta, rozszyfrowanie należy do Hodowczyni

I sam kwiat... jest cudowny, duży fioletowo - bordow. Z obrzeżem płatków - fioletowym. Wzdłuż płatków są widoczne złote - paseczki. Naprawdę śliczna siewka, zostaje u mnie. Chcę ją w przyszłym roku pokrzyżować, nawet:

I jeszcze cała roślina. Ładna, mocna w budowie:

Mam jeszcze dwie siewki w drugim pojemniczku. Jedna - mała jest. A druga ma pączek, o taki:

- Gracjella
Justynko wschody wspaniałe
Chyba pomogę w rozszyfrowaniu drugiego rodzica: to chyba Mrożne Wzory
A ten kwiat jest naprawdę przecudnej urody

Chyba pomogę w rozszyfrowaniu drugiego rodzica: to chyba Mrożne Wzory
A ten kwiat jest naprawdę przecudnej urody

Justynko, a mamusia to Zavist Bogov, ta siewka jest podobna do tej u mnie, do tej, która Tobie się tak podobała. Kiedyś będę chciała Cię prosić o kawałek listeczka (no chyba, że któraś u mnie identycznie zakwitnie).
Kasia Mój wątek skrętnikowy http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=68109" onclick="window.open(this.href);return false;
- justus27
Gracjello - dziękuję, To dopiero początek wschodów. Już dwie mnożarki z nasionami skrętników, mam. Kolejne dojrzewają...
Kaska1ge - cieszę się, że Zajrzałaś i Rozszyfrowałaś rodziców. Dziękuję. Zapisane wszystko.
Oczywiście listek lub sadzonka będzie dla Ciebie. Wiosną będę tę siewkę rozmnażać z liścia.
Bo na razie z miejscem u mnie krucho...
Widać, podobają mi się wzorzyste, falbaniaste skrętniki.
I tak sobie myślę, co by wyszło z wymieszanie genów Twojej siewki z moją, pierwszą siewką, jaka mi zakwitła...
Jeszcze więcej piegów i wzorów? Czy bardziej stonowany slrętnik...
Kaska1ge - cieszę się, że Zajrzałaś i Rozszyfrowałaś rodziców. Dziękuję. Zapisane wszystko.
Oczywiście listek lub sadzonka będzie dla Ciebie. Wiosną będę tę siewkę rozmnażać z liścia.
Bo na razie z miejscem u mnie krucho...
Widać, podobają mi się wzorzyste, falbaniaste skrętniki.
I tak sobie myślę, co by wyszło z wymieszanie genów Twojej siewki z moją, pierwszą siewką, jaka mi zakwitła...
Jeszcze więcej piegów i wzorów? Czy bardziej stonowany slrętnik...
Justynko u mnie siewka z tej krzyżówki juz kwitnie, kwiatuszek mały fioletowy z żółtym środkiem.
Pozdrawiam Kasia
Zielony parapet;
Zielony parapet;
- justus27
Iksja- proszę zdjęcie, bardzo proszę 
Dzisiaj robiłam opis siewki Kaska1ge...i ma piękny, duży kwiat o wymiarach 8 na 7 cm
Falbanki są delikatnie fryzowane - długo kwitnie, roziwnął się 13 września - 11 dni i jeszcze nie chce opaść, to dobrze wróży tej siewce.
Zaczynają pękać dwa pączki na dwóch, różnych siewkach. Na jednej - mojej, i na drugiej od Kaska1ge - ale po innych rodzicach. Pewnie jutro pękną...
IksjaWspomniała o Jej - mojej siewce po rodzicach: Winter x Super Mini (siewka niezarejestrowana).
Kwiat fioletowy, z żółtym środkiem, mały... Hmm...
To ja przedstawiam moją siewkę o numerze
8-13-C-JP
M: Winter
O: Super Mini
Już mi się podoba ta siewka, oj bardzo się mi podoba...wa dopiero rozkwita, pewnie wypiękniej jeszcze. Od pączka do kwiatu:

Dzisiaj robiłam opis siewki Kaska1ge...i ma piękny, duży kwiat o wymiarach 8 na 7 cm

Falbanki są delikatnie fryzowane - długo kwitnie, roziwnął się 13 września - 11 dni i jeszcze nie chce opaść, to dobrze wróży tej siewce.
Zaczynają pękać dwa pączki na dwóch, różnych siewkach. Na jednej - mojej, i na drugiej od Kaska1ge - ale po innych rodzicach. Pewnie jutro pękną...
IksjaWspomniała o Jej - mojej siewce po rodzicach: Winter x Super Mini (siewka niezarejestrowana).
Kwiat fioletowy, z żółtym środkiem, mały... Hmm...
To ja przedstawiam moją siewkę o numerze
8-13-C-JP
M: Winter
O: Super Mini
Już mi się podoba ta siewka, oj bardzo się mi podoba...wa dopiero rozkwita, pewnie wypiękniej jeszcze. Od pączka do kwiatu: