Moje sukulenty, kaktusy i inne roślinki :-) - brombiel

Zablokowany
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje sukulenty, kaktusy i inne roślinki :-) - brombiel

Post »

Zrobiłaś apetyt na nowe widoki u Ciebie. No to czekamy z niecierpliwością na roślinki! ;:65 :wink:
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Powiem tak...wyszłam do pracy i zaraz wróciłam...z listonoszem i paczkami...przyszły dwie...czyli w drodze są jeszcze dwie.... :lol:
W pracy byłam parę minut zaledwie...po drodze kupiłam piasek do akwarium drobny i grubszy....i pędem do domu...rozpakowywać....dosypywać ziemi....ustawiać....robić zdjęcia....wgrywać na serwer....opisywać....i już....zrobione....nazwy powinny się wyświetlać po kliknięciu na zdjęcie....jeśli nie to poprawię....być może, że gdzieś dałam złą nazwę....to proszę o delikatne ;:14
Obrazek
tu coś rośnie chyba....
Obrazek
tutaj chyba też....
Obrazek
tu na bank coś rośnie....
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
coś rośnie chyba....
Obrazek
Jakie piękne.....
Obrazek
Niesamowity.....
Obrazek
a ten kwiatek otworzył się po niecałej godzinie..... :shock:
ObrazekObrazekObrazek

Prawda, że cudowne....piękna niespodzianka na początek tygodnia ;:215
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rzeczywiście - jest się czym cieszyć. ;:173

Roślinki troszkę wymięte ale nawet kwiatuszki otwierają na przywitanie nowej właścicielki... Super! ;:333

Coś mi mówi, że to "zgubny" wpływ Forum sprawił, że tak się uaktywniłaś i nowe rośliny sprowadzasz do kolekcji. ;:204
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Oj, chyba tak, Henryku - tylko patrzeć, jak Agnieszka nas tu zasypywać będzie nowościami :D Wszystkie ładne, a zobaczysz, jaka radocha, gdy zakwitnie, a jeszcze "własnym" kwiatem, to już w ogóle. Gratuluję nabytków, oby zdrowo rosły!
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

hen_s pisze:Rzeczywiście - jest się czym cieszyć. ;:173

Roślinki troszkę wymięte ale nawet kwiatuszki otwierają na przywitanie nowej właścicielki... Super! ;:333

Coś mi mówi, że to "zgubny" wpływ Forum sprawił, że tak się uaktywniłaś i nowe rośliny sprowadzasz do kolekcji. ;:204
Ooo tak, są wymięte ale za parę dni się podniosą, tak jak poprzednie....a te kwiatki tak mnie zaskoczyły...znowu mi wyszły :shock: i to podwójnie :shock:

Masz rację Henryku to Wasz wpływ sprawił, że się uaktywniłam....ja tylko szukałam porady jak rozmnożyć Epi, bo mama nie daje mi spokoju i suszy głowę o sadzonkę, a zabroniłam cokolwiek ucinać dopóki się nie dowiem jak to zrobić....oczywiście zachęciła mnie odpowiednio...obiecała że w zamian dostanę "grudnika" czerwonego którego tak podziwiam u mamy he, he.
No to zaczęłam szukać informacji i znalazłam to Forum, zaczęłam czytać i... wpadłam jak śliwka w kompot :;230 :;230 :;230
I wcale nie chcę by ktoś mnie ratował... ;:136

Czekam jeszcze na dwie paczuszki....a będzie w nich....Epi białe i różowe po raz drugi ;:65 ;:65
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Och Żanetko, dziś po rozstawieniu nowych kaktusików stwierdziłam że jest jeszcze miejsce ;:224 ....nie w tym roku już nie ;:223 , może tylko to Epi żółto-kremowe :?:
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak nieduże kwiaty i różowe to na 90% jest to x Nopalxochia phyllanthoides (Deutsche Kaiserin) :)
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No proszę, to już wiem co przyjdzie :D super....obym się nie pomyliła przy oglądaniu zdjęć gdy kupowałam...kupiłam dwa różowe, jeden z dużymi kwiatami jak te moje czerwone, a na drugim zdjęciu były małe kwiatki za to dużo ;:138
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W takim razie te z drugiej fotki to jest to co wymieniłem. Sprawdź w necie. :)
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

100% prawdy dowiemy się pewnie za dwa, trzy lata jak zaczną kwitnąć....;:130 ale Epi są tak pięknami roślinami, że warto poczekać ;:108
Madosia
200p
200p
Od: 2 mar 2014, o 22:15

Post »

To prawda . Niby takie potworniaczki ale jak zakwitną to normalnie szok ;:154 .
Epiphylloza się do mnie przyplątała. Trzeba będzie nowe okna wybić w ścianie bo miejsca braknie za chwilę ;:306 ;:108
Gosia
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madosia pisze:To prawda . Niby takie potworniaczki ale jak zakwitną to normalnie szok ;:154 .
Epiphylloza się do mnie przyplątała. Trzeba będzie nowe okna wybić w ścianie bo miejsca braknie za chwilę ;:306 ;:108
Gdyby nie to, że kamienica nie jest moja, to wybiłabym sobie zamiast dwóch dodatkowych okien, jedno....panoramiczne ;:306 wszystko by się zmieściło i jeszcze byłby zapas na kolejne zakupy :;230 :;230 a tak, muszę swoje olbrzymie Epi wyciąć ;:145 ale skoro Henryk mówi że tak trzeba, należy i roślince to pomoże...to zrobię to jeszcze w tym roku, zaraz jak skończy kwitnąć :twisted:
Coś mi się zdaje, że ona wyczuwa me intencje i dla tego ten ostatni pączek nie otwiera się...stoi w miejscu i czeka na mą zmianę decyzji, ale nic z tego...kupiłam już ukorzeniacz, doniczki, ziemię do kaktusów, piasek czy też żwirek do akwarium mały i większy....i też czekam....któreś z nas w końcu pęknie :;230 :;230 :;230

Henryku, a ile lat pączkuje liść :?: pierwsze kwitnienie po dwóch, trzech latach, a po ilu latach przestaje :?: a liście o których pisaliśmy wcześniej, długie wąskie, niektóre częściowo zdrewniałe wycinać u nasady? Ponieważ u mnie jest sporo liści do wycięcia, to czy mogę je wyciąć od razu wszystkie, czy lepiej po dwa trzy na raz i dać kilka dni odpocząć roślinie :?:
Awatar użytkownika
Bogsaf
500p
500p
Od: 1 kwie 2014, o 13:40
Kontakt:

Post »

Epi przepięknie kwitnie, te kolory ;:215
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

a ile lat pączkuje liść :?: pierwsze kwitnienie po dwóch, trzech latach, a po ilu latach przestaje :?:
Niestety nie wiem co to jest "pączkowanie" liścia. :roll:
W każdym razie epies kwitnie zwykle na liściach dwuletnich - tak w każdym razie w literaturze pisze. :wink:
U mnie i na trzyletnich też miałem kwiaty.
a liście o których pisaliśmy wcześniej, długie wąskie, niektóre częściowo zdrewniałe wycinać u nasady?
Tak. To roślinie pomaga, tak jak prześwietla się drzewka owocowe po to aby więcej i lepszych owoców się dochować tak i epies tego potrzebują.
A już zimowe "dziczki" czyli wąskie liście usuwamy koniecznie!
Ponieważ u mnie jest sporo liści do wycięcia, to czy mogę je wyciąć od razu wszystkie, czy lepiej po dwa trzy na raz i dać kilka dni odpocząć roślinie :?:
Kto by się bawił? Raz a dobrze i po krzyku. :)
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję za szybkie odpowiedzi, chcę się dobrze przygotować, żeby nie popełnić błędu :D a co do pączkowania liści to źle się wyraziłam...jak by to opisać...ile lat liść wydaje kwiaty jak już zacznie...po ilu latach przestaje kwitnąć taki liść...pierwsze kwitnienie liścia po dwóch latach i później kwitnie co roku, po ilu latach przestaje kwitnąć i jak poznać że już nie zakwitnie...obumiera :?: usycha :?: a może żyje sobie dalej, tylko nie kwitnie? tylko jak go rozpoznać :(

A może liść kwitnie tylko jeden rok, tylko u mnie jest tyle liści, że tego nie widzę :?: ale przecież co roku kwitnień jest coraz więcej, a liści aż tyle nie przybywa, więc nie możliwe żeby każdy liść kwitł tylko przez jeden sezon ;:108
Sama już nie wiem, może powinnam się ;:14 :;230
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”