W objęciach tęczy

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p
Od: 3 cze 2012, o 19:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: W objęciach tęczy

Post »

Justynko, dziękuję ;:196

Ubolewam mocno, że nie mogę pokazać obecnych kwitnień, jednak nadal komputer nie współpracuje z aparatem (upraszczając temat). Może wkrótce?
Tymczasem zostawiam fotki z ubiegłorocznych spacerów po mojej ukochanej Warmii...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Do miłego... :wit
Awatar użytkownika
Gracjella
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2014, o 20:01

Post »

Śliczne pozdrowienie Janeczko ;:3
I ja pozdrawiam z pięknej kaszubszczyzny :wit
A Morfeusz (ten nieodmianowy, ciemny), jest niezwykle chętny do wydawania kwiecia.Też mam do niego słabość :twisted:
Zapraszam do moich wątków:
Kwiaty w sercu; Kwiaty w sercu II Sprzedam, wymienię nadwyżki
Jeśli w Twoim ser­cu wy­rośnie kwiat- świat wokół Ciebie sta­je się ogrodem.
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p

Post »

Grażynko, mało znam Kaszuby, a to taki piękny region. Może się kiedyś zamienimy na mieszkanko, ja zaopiekuję się Twoimi skrętniczkami, Ty moimi. Poznam bliżej Twoje okolice, a Ty moje ;:306
Skrętnikami mogę się opiekować, uśmierciłam tylko jednego. W zamian za to mam sporo przychówku ;:131 Póki co, tylko kilka odmian, ale zapowiada się tendencja zwyżkowa.
Morfeusz, cudo ;:167 Jestem Ci za niego dozgonnie wdzięczna. Już ma dwa kwiatki, chociaż jako roślinka, to nadal maluch. I ten jego nieziemski kolor ;:108
Dziś pokazała buźkę Pink Lejla (sadzonka również od Ciebie). Jeszcze maleństwo, ale też urocze.
Awatar użytkownika
Gracjella
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale fajnie.... ;:138 Bardzo się cieszę ;:138

U mnie też kilka maluchów jest ślicznie zapączkowanych :D
Będzie się czym chwalić :heja
Awatar użytkownika
oxalis
1000p
1000p
Od: 24 mar 2012, o 00:47

Post »

Ja też mało znam Kaszuby...ale jadę tam w sobotę na wypasione wczasy :tan , to sobie wiedzę pogłębię ;:108 .
Janeczko...na Twoich fotkach kłujowate i w typie ostów pokazujesz. Też piękne ;:108 .
Znienacka znalazłam gdzieś w ogrodniczym sadzonkę ostropestu, strasznie ostatnio modnego z racji jego cudownych właściwości na wątrobę...kupiłam więc eMkowi...ślimory zeżarły te kłujące niemiłosiernie liście...teraz mam parę kwiatów...więc wkrótce zaserwuję eMowi własne :!: nasiona zamiast kupnych :uszy . Ale nie na długo tego wystarczy...chyba że toto zakwitnie jeszcze raz ;:306 .
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p

Post »

Kasiu, wspomniałaś o ostropeście... myślałam, że to któraś roślinka z moich fotek. Ale okazuje się, że żadna. To zupełnie inna roślina. Na dawkę leku dla M na cały rok, musiałabyś cały ogród tym obsadzić ;:306

Po powrocie z Kaszub, proszę o relację ;:108

Dziś kilka z moich skrętniczków. Są cudowne! Nadziwić się nie mogę, co za cudo stworzyła natura (a człowiek dopomógł ;:306 ).

Wow
Obrazek

Hope
Obrazek

Justa
Obrazek

Samba
Obrazek

Rulka
Obrazek

Pink Leyla
Obrazek

Kochani, jeśli zauważycie błąd w nazwie, zarówno w identyfikacji, jak i w pisowni, bardzo proszę o korektę ;:108
Awatar użytkownika
Gracjella
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Janeczko, chyba jestem zakręcona...Nie wiem, czy Hope to Hope :roll: :(

Powinien wyglądać tak:
Obrazek

Co Ty na to?
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p

Post »

Grażynko, nie wiem... dlatego pytam Was, bardziej doświadczonych. Nie żebym sama go identyfikowała, posługuje się nazwami, z jakimi zakupiłam sadzonki czy listki. Ale nie zaszkodzi się upewnić. Wiadomo, listki krążą wśród kolekcjonerów, zatem o pomyłkę nietrudno. Czyli co do niego mamy wątpliwości.... ;:131
Kształt płatków ma identyczny, kolor podstawowy też, jednak u mojego nie występuje jasny róż na górnych płatkach, no, może minimalnie....

Ciekawi mnie jeszcze, czy na wybarwienie kwiatków skrętników, może mieć wpływ ilość światła, czy podłoże np. mniej lub bardziej kwaśne? Czy komuś coś na ten temat wiadomo?
Awatar użytkownika
Gracjella
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Janeczko, z ostateczną decyzją poczekamy jeszcze do następnego kwitnienia :D

Generalnie, skrętniki lubią dużo światła :idea:
Czytałaś?
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 40&start=0

Jeżeli chodzi o podłoże; najlepsze jest lekko kwaśne pH 6,1 - 6,5
Kwaśność daje torf i kora.
Zawsze możesz sprawdzić pH podłoża: http://www.poradopedia.pl/dom-i-ogrod/j ... ,3337.html
Jeżeli chcesz zwiększyć kwasowość, zawsze możesz dodać do wody kilka kryształków kwasku cytrynowego co któreś podlewanie :wit
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p

Post »

Przedmowę w katalogu czytałam, jak najbardziej i nawet staram się postępować zgodnie z wymaganiami roślin, ale... przyjęłam te informacje, jako wpływ na kondycję rośliny. Tymczasem zastanawiam się nad wybarwieniem samych kwiatów.

Sposób sprawdzenia pH rewelacyjny, nie znałam ;:185 Muszę koniecznie sprawdzić jak to działa.
O kwasku też nie pomyślałam... bo nie stosuję go w kuchni również. Storczykom daję czasami do moczenia sok z cytryny. Skrętniki zaś posadziłam w podłoże do paproci, dodając perlit. Słusznie?

Następne kwitnienie Hope (czy nie ?), chyba nie rozwieje naszych wątpliwości. Zachowała mi się fotka z pierwszego kwitnienia, ubiegłorocznego, zobacz sama. Cóż to zatem jest?

Obrazek
Awatar użytkownika
Gracjella
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ma kilka cech Hope, ale jak sama zauważyłaś brakuje tej jasnej, górnej poświaty... :(
Mówisz, że to już duża sadzonka? To pewnie nie możemy liczyć, że się "nawróci" :(

Nie powiem Ci w tej chwili co to jest...może coś odmianowego, a może bez rodowodu.

Sama mam takiego skrętnika, który miał być odmianą Suzan, a okazało się, że jest najzwyklejszym kundelkiem.Nazwałam go Bordowa Gwiazdka :D Gdy patrzę na niego, to mam właśnie takie skojarzenie 8-)
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p

Post »

Dla miłośników gloksynii... chyba ostatnia z kwitnących w tym sezonie.

Obrazek

A może nie ostatnia? Bardzo szybko rozwija się fioletowa, z ukorzenionego listka. Listek musiał być jakiś słaby, ponieważ inne nastawione do ukorzenienia już dawno kwitną (już w innych domkach, gdyż wszystkie rozdałam), a ten dopiero w takim stadium.

Obrazek

A ta sadzonka wyrosła z listka, którego kawałek odcięłam po ukorzenieniu i szkoda mi go było wyrzucić. Nie sądziłam jednak, że się uda. Tymczasem...

Obrazek

Warto jednak próbować!
Awatar użytkownika
Gracjella
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kiedyś zachwyciłam się gloksyniami i postanowiłam, że znajdą u mnie dom. Jednak trwało to tylko jeden sezon :roll:
Zniechęcił mnie krótki czas kwitnienia i brak jego powtarzalności w jednym sezonie.
Długi czas myślałam podobnie o skrętnikach :;230
Dopiero w przypadkowej rozmowie, Ania S. wyprowadziła mnie z błędu....To jej zawdzięczam wielką miłość do streptocarpusow ;:3
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p

Post »

Grażynko, wszystko co piszesz o gloksyniach to prawda, jednak ja nadal nie mogę przejść obojętnie koło kwitnących. Wczoraj przypadkiem odkryłam, że ta malinowa nawet lekko, lecz ślicznie pachnie. Zapach zbliżony to zapachu kwiatów powoju (popularny chwast). Ależ byłam zaskoczona ;:oj Nigdy nie wąchałam kwiatów gloksynii i szłabym w zaparte, że te nie pachną ;:185
A na dowód, że je uwielbiam :;230
Obrazek

W przyszłym sezonie będzie kolorowo. Jeśli ukorzenianie się powiedzie, powinnam cieszyć oczy dziewięcioma kolorami. Gdyby było ich więcej, nie powiedziałabym NIE...

Do skrętników oczywiście mam wielką, nie zawaham się nawet powiedzieć, ogromną słabość. Ale to już wiesz. Natomiast o Twojej kolekcji, czy kolekcji Ani, Dusi, Renatki, Justynki i Kasi, to można już poezję pisać ;:108 O Waszej wiedzy na temat ich uprawy również ;:180 Ja natomiast, jestem wdzięczna, że nie tylko z Waszej wiedzy mogę czerpać... ale też z Waszych kolekcji ;:168

PS. Gloksynie ukorzeniają się w kubeczkach po skrętnikach od Ciebie. Skrętniki dostały większe pojemniki.
Awatar użytkownika
Gracjella
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Janeczko, w tym co piszesz znajduję Twoją duszę :D
Po prostu wzruszasz ;:167
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”