Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.
-
- 500p
- Posty: 556
- Od: 7 lis 2014, o 18:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: woj.lubelskie
Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.
Dzięki wątkowi mam już parę pomysłów na letnie przysmaki.
Koktajl owocowy, na pewno zrobię latem mrożony,
Ryż podążający w stronę Indii zrobię bez mięsa,
Naleśniki z truskawkami,
Ciasto z truskawkami, mam do nich słabość,
Wysokobiałkowe burrito z kaszą kuskus, też spruję bez mięsa.
Owocowa fantazja, jak dla mnie deser klasyka,
Mniam mniam z ciasta francuskiego,
Guacamole, czy można je za pasteryzować ?
Grillowany melon pokrapiany piwem,
Ryż po egipsku -
Potrawy z różnych stron świata Macjej E. Halbański, poszukam tej książki,
Kwas chlebowy, u nas chwycił i wezmę się za jego produkcję,
Hiszpańskie Churros , w programie
Nigelli Lawson podano,że można je
maczać w czekoladzie,
Pieczarkowe chipsy, na wigilię w ten sposób podajemy ususzone i namoczone prawdziwki.
Na pewno będę tu zaglądać.
Koktajl owocowy, na pewno zrobię latem mrożony,
Ryż podążający w stronę Indii zrobię bez mięsa,
Naleśniki z truskawkami,
Ciasto z truskawkami, mam do nich słabość,
Wysokobiałkowe burrito z kaszą kuskus, też spruję bez mięsa.
Owocowa fantazja, jak dla mnie deser klasyka,
Mniam mniam z ciasta francuskiego,
Guacamole, czy można je za pasteryzować ?
Grillowany melon pokrapiany piwem,
Ryż po egipsku -
Potrawy z różnych stron świata Macjej E. Halbański, poszukam tej książki,
Kwas chlebowy, u nas chwycił i wezmę się za jego produkcję,
Hiszpańskie Churros , w programie
Nigelli Lawson podano,że można je
maczać w czekoladzie,
Pieczarkowe chipsy, na wigilię w ten sposób podajemy ususzone i namoczone prawdziwki.
Na pewno będę tu zaglądać.
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1494
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice stolicy
Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.
Maxmar- podziwiam Twoją kulinarną inwencję twórczą
. Serwujesz niebanalne przepisy,wszystko świetnie udokumentowane fotkami
. Na pewno niektóre wykorzystam przy okazji. Ojj,dobrze tam mają z Tobą domownicy





Pozdrawiam serdecznie- Ela
Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.
EDITA
Dziękuję
.
Potrawy z różnych stron świata Macjej E. Halbański Naprawde polecam. Nie banalna.
Cena też stosunkowo niska
. Znalazłem ją w bibliotece
.
krynka
Dziękuję Ci bardzo
.
Mało wykwintne
... Ale mi bardzo smakuje!
. (Na szybko, tanim kosztem
)
Przepis.
Składniki:
*makaron
*cebula
*kabanos, parówka bądź kiełbaska
*tłuszczyk do smażenia olej lub smalec
*Przyprawy sól, pieprz. Ja dodatkowo dodałem czosnek niedźwiedzi(może być zwykły
) paprykę słodką wędzoną (może być zwykła słodka bądź ostra).
*Super jest dodać
-ser
-sosik na bazie majonezu bądź sam majonez.
1.Gotujemy makaron.
2.Odcedzamy, płuczemy zimną wodą. Żeby się nie posklejał. (Tej praktyki nie jestem na pewny na 100% , gdzieś kiedyś słyszałem
)
3.Smażymy dość sporo cebulki dodajemy np. kabanosy (ja zwykle używam parówek) Dodajemy przyprawy.
4.Pozostawiamy przez kilka chwil ażeby przeszły smaki.
5.Dodajemy makaron. Mieszamy.
6.Całość posypujemy serem.
7.Wyłożone już danie... polewam sosikiem ( Majonez, z kilkoma kroplami cytryny do tego jogurt łyżeczka jogurtu naturalnego bądź śmietany. Łatwiej polać. Doprawić solą pieprzem.
Dziękuję

Potrawy z różnych stron świata Macjej E. Halbański Naprawde polecam. Nie banalna.
Cena też stosunkowo niska


krynka
Dziękuję Ci bardzo

Mało wykwintne




Przepis.
Składniki:
*makaron
*cebula
*kabanos, parówka bądź kiełbaska
*tłuszczyk do smażenia olej lub smalec

*Przyprawy sól, pieprz. Ja dodatkowo dodałem czosnek niedźwiedzi(może być zwykły

*Super jest dodać
-ser
-sosik na bazie majonezu bądź sam majonez.
1.Gotujemy makaron.
2.Odcedzamy, płuczemy zimną wodą. Żeby się nie posklejał. (Tej praktyki nie jestem na pewny na 100% , gdzieś kiedyś słyszałem

3.Smażymy dość sporo cebulki dodajemy np. kabanosy (ja zwykle używam parówek) Dodajemy przyprawy.
4.Pozostawiamy przez kilka chwil ażeby przeszły smaki.
5.Dodajemy makaron. Mieszamy.
6.Całość posypujemy serem.
7.Wyłożone już danie... polewam sosikiem ( Majonez, z kilkoma kroplami cytryny do tego jogurt łyżeczka jogurtu naturalnego bądź śmietany. Łatwiej polać. Doprawić solą pieprzem.

-
- 500p
- Posty: 556
- Od: 7 lis 2014, o 18:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: woj.lubelskie
Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.
Skarbnica pomysłów.
Poszukam książki,ciekawe tylko czy będzie w bibliotekach,które mam w pobliżu.
Poszukam książki,ciekawe tylko czy będzie w bibliotekach,które mam w pobliżu.

- krynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1494
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice stolicy
Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.
Takie danie na szybko z makaronu też robię czasami
Dobre makarony nie wymagają przelewania wodą.Warto dodać do gotowania kapkę oleju.
Maxmar- może usystematyzujesz swoje przepisy i dasz ich spis na pierwszej stronie tego wątku,(jak niektórzy tu mają ) wraz z aktywnymi linkami do strony z przepisem
. To znacznie ułatwi nam korzystanie z Twoich ciekawych przepisów 

Maxmar- może usystematyzujesz swoje przepisy i dasz ich spis na pierwszej stronie tego wątku,(jak niektórzy tu mają ) wraz z aktywnymi linkami do strony z przepisem


Pozdrawiam serdecznie- Ela
Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.
- Milcia120
- 500p
- Posty: 610
- Od: 1 lut 2014, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.
Ja pomidory obieram obieraczką do warzyw.
-
- 500p
- Posty: 556
- Od: 7 lis 2014, o 18:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: woj.lubelskie
Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.
Żeby pozbawić pomidory skórki,nacinam je lekko na skos i polewam wrzątkiem można je też zanurzyć we wrzątku.Gdy lekko ostygną nożem obieram je ze skórki, ładnie i szybko odchodzi.
Pomidory zachowują swój kształt.
Taka skórka może zaszkodzić.
Pomidory zachowują swój kształt.
Taka skórka może zaszkodzić.
Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.

Na podstawie książki Gotowanie zdrowo,smacznie,tanio-Arnold Zabert. - Polecam

Obieranie pomidorów ze skórki.
1.Skórkę nacina się na krzyż. Nasady ogonków wycina się.
2.Pomidory zanurza się na 5-10 sekund w gotującej wodzie.
3.Wyjmuje się je i przelewa się wodą.
4.Obiera ze skórki nożem i przepoławia.
5.Pestki usuwa się małą łyżeczką.
6.Połówki pomidorów przyciska się do deseczki, kraje w paski lub kostkę.

Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.
Re: Rosiczki,bananowiec,figi i inne takie...
Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.
Smak raczej neutralny.
Przypomina nieco ogórka bądź niedojrzałego arbuza. Ciekawy.
Brzych mnie nie bolał więc chyba się przekonam co do spożycia aloesu a Wy co sądzicie. Znacie jakieś przepisy?
Jutro podam przepis na spaghetti domowej roboty.
-- 28 lut 2015, o 04:44 --
Po jutrze. Prawdopodobnie.



Jutro podam przepis na spaghetti domowej roboty.

-- 28 lut 2015, o 04:44 --
Po jutrze. Prawdopodobnie.

Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.
Witam ponownie!
Moja obserwacja-skorupka nie chce odejść od jajka.
1. Dzień pierwszy. Jajka zostały ugotowane.
2.Skorupki zostały rozkruszone łyżeczką-skorupka bezproblemowo odchodzi od jajka.
3.Jajka zostają umieszczone na noc w lodówce.
4.Rozkruszam powłokę łyżeczką.
5.Nie odchodzi...
*Wpadłem zatem na pomysł- umieszczę jajka na ok. 1 min w gorącej wodzie.
6.Efekt taki niemal analogiczny jak przy punkcie 2.
Wniosek: A żeby szybciej obrać jajko należy... wymoczyć je w ciepłej wodzie.
*Wiem mało ambitne ale mi akurat taka informacja przydała by się.



Pozdrawiam maxmar123.
-- 12 mar 2015, o 05:48 --
Ja też, wiele mam do nauczenia.

Moja obserwacja-skorupka nie chce odejść od jajka.


1. Dzień pierwszy. Jajka zostały ugotowane.
2.Skorupki zostały rozkruszone łyżeczką-skorupka bezproblemowo odchodzi od jajka.
3.Jajka zostają umieszczone na noc w lodówce.
4.Rozkruszam powłokę łyżeczką.
5.Nie odchodzi...

*Wpadłem zatem na pomysł- umieszczę jajka na ok. 1 min w gorącej wodzie.
6.Efekt taki niemal analogiczny jak przy punkcie 2.

Wniosek: A żeby szybciej obrać jajko należy... wymoczyć je w ciepłej wodzie.

*Wiem mało ambitne ale mi akurat taka informacja przydała by się.





Pozdrawiam maxmar123.

-- 12 mar 2015, o 05:48 --
Ja też, wiele mam do nauczenia.

- Milcia120
- 500p
- Posty: 610
- Od: 1 lut 2014, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.
Wczoraj znalazłam fajne pojemniki do gotowania jaj. Wbija się do nich surowe jajko zamyka i gotuje, po ugotowaniu odkręca pojemnik i wyjmuje jajko bez obierania. Zamówiłam 12 szt jak przetestuję to dam znać czy warto.
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1494
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice stolicy
Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.
Hmm,ciekawy wynalazek-ale obieranie jajek nie jest takie uciążliwe
Zwłaszcza,jak się doda trochę soli do wody w przypadku bardzo świeżych jajek.

Pozdrawiam serdecznie- Ela