Suszone bukiety -jak i z czego?

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2014, o 19:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Trawy i byliny które możemy suszyć

Post »

Zatrwian szerokolistny bardzo dobrze sprawdza sie w kompozycjach typu wiązanka.Jest świetnym tłem. Potrzebuje jednak ostrych akcentów. W nowoczesnych dużych aranżacjach widziałam połączenie zatrwianu i miechunki. Bardzo dobrze to wygląda, tyle, że w dużych pomieszczeniach.

Obrazek
Tutaj zatrwian w połączeniu z mikołajkiem i jednoroczną suchołuską. Nadaje sie tylko do pomieszczeń typu hol, jadalnia, przedpokój, kuchnia.

Obrazek
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

A jak barwisz kwiaty ?
Niespecjalnie lubię barwione ale niektóre wręcz tego wymagają, szary kolor mi nie leży....
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Najpierw chce Ci podziękować, za rewelacyjną instrukcje wstawiania zdjęć. Dzięki niej możliwy był ten wątek. ale do tematu;
właściwie to ja stosuje tylko zielony kolor do farbowania. Tego koloru w naturalny sposób nie udało mi się utrzymać. Zawsze zmienia sie na szary, jabłkowy lub beżowy. Pare roślin farbuje bordowym i trochę niebieskiego. Uzywam farby bo barwienia bawełny,taką w torebkach pól torebki na 1,5 litra wody gorącej. 3 łyżki octu . Każda roślina inaczej przyjmuje farbę. Niektóre rośliny trzymam w chłodnej farbie 20 do 30 minut. To te rośliny o których pisze, że trzeba uważć, bo mocno przyjmują farbe. Reszte trzymam dłużej do 3 godzin. Trzeba sprawdzać pamiętając, że przy suszeniu bardzo nieznacznie jaśnieją. Farbowane rośliny susze na słońcu. Światło nadaje im bardziej naturalny odcień. Do farbowania idą wysuszone rośliny.
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Ta roślina nie jest wiodąca w kompozycjach, stanowi raczej przyprawę, akcent kolorystyczny, niemniej należy ją także brać pod uwage.
RudbekiaRudbeckia L
Obrazek
Jest znaną i lubianą rośliną na tym forom. Ma duże grono fanów. I słusznie. Jej kolory i obfitość kwitnienia łapią za serce. Można ją też z powodzeniem wykorzystać w kompozycjach.
Ścinamy ją pod koniec kwitnienia, gdy kwiaty rurkowe wewnątrz koszyczka tworzą charakterystyczny stożek lub kopułkę w intensywnym aksamitnym kolorze.
Obrazek

Taki bukiet traktuje dosyć brutalnie
Obrazek

a to co zostanie suszymy " do góry nogami"

Obrazek
ursa
200p
200p
Od: 30 paź 2007, o 18:46
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Emalio.
Wątek przeczytałam cały, z dużym zainteresowaniem. Co roku zbieram z ogrodu roślinki, suszę i układam bukiet, jeżeli to w ogóle można nazwać bukiet. Robisz piękne kompozycje, jeżeli pozwolisz chętnie będę korzystała z Twoich rad i wskazówek.Jestem ciekawa jak wykorzystasz te pałeczki.
Mam sporo jeżówek, pysznogłówki, też też mają ciekawe środki.
Pozdrawiam cieplutko. Ulka
Pozdrawiam cieplutko. Ulka
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Jeszcze nie wiem jak je wykorzystam.A czasu mam niewiele. W połowie sierpnia odbędzie się Festiwal Kresowy w Jarosławiu na który jestem zaproszona. Musze tam mieć dużo różnorodnych kompozycji . I jakość musi być najwyższa. A rośliny muszą być dobrze wysuszone i odleżane. A potem jeszcze różne dożynki, jarmarki.
Cieszę się, że moje doświadczenie przyda się komuś. Sama mody na suszki nie wprowadzę, więc z przyjemnością patrze , że ich popularność rośnie. Bukiety, ze sztucznych kwiatów jeszcze rządzą, ale to się zmieni.
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Wszechobecna i tak pospolita,że jest wręcz synonimem terenów podmokłych łąk i bagien.

Trzcina pospolitaPhragmites australis
Bardzo ekspansywna bylina lubiąca nadmiar wilgoci.Jest piękna. Proszę zajrzeć do wątku o trawach terenów mokrych. Wstawione jest tam zdjęcie, gdzie można się nią zachwycić. O jej urodzie nie muszę nikogo przekonywać.
Zajmę się lepiej jej zastosowaniem.

Obrazek
Zawsze była stosowana jak ocieplacz w budownictwie, ogrodnictwie. To było w czasach sprzed styropianu i otuliny.Teraz zeszła na margines, służy jako ozdoba, do wyrobu mat , koszyków.
Ja wykorzystuje jej wiechy i liście. Ma zastosowanie przy palmach. Liście po wysuszeniu zachowują elastyczność i piękny stalowo-zielony kolor. Są świetne do układania kokardek i wykończeń przy bukiecikach typu kopułka. Dobrze się komponuje z każdą jaskrawą rośliną.
Przy zbiorze liści nalezy wybierać te bez mszycy, co nie jest łatwe, bo mszyca ją kocha.
Wiechy ścinamy teraz na początku kwitnienia.

Obrazek
Najwygodniej kopułke jest robić na kuli z siana okręconej sznurkiem, zamaskujemy ja trawą z kosiarki i układamy wzory z roślin
Obrazek
Awatar użytkownika
Plumi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2011, o 14:53

Post »

A'propos trzciny to ja zrobiłam kilka lat temu z nierozkwitniętych wiech miotełkę do kurzy i do dziś jej używam,nie sypie się,ma głęboki kasztanowy kolor i co najważniejsze mogę ją myć mydłem pod bieżącą wodą.

A z liści pięknie wyglądają plecionki,kryzy do bukietów i stylizowane palmy wielkanocne.
Kwiaty to resztki Raju.
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Obrazek
juz wysuszone
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Trochę późno o niej sobie przypomniałam, jak zresztą co roku dopiero jak zbliża się święto Matki Boski Zielnej. Tak u nas na Podkarpaciu nazywamy to święto. Jest podstawowym składnikiem "ziela".
NawłoćSolidago
Roślina wieloletnia, bardzo ekspansywna i piękna. W moich okolicach nad rzeką są całe łany tego ziela. Ponieważ jest rośliną obcą ekolodzy biją na alarm, że zagraża rodzimym gatunkom. Coś w tym jest. Nad rzeką kiedyś były łany wrotyczu. Nawet nie zauważyłam kiedy zastąpiła go nawłoć.
Obrazek

No ale jak już coś jest, to trzeba to wykorzystać. Nawłoć ma zastosowanie w zielarstwie jako środek moczopędny i przeciwgrzybiczny. Jest rośliną wybitnie miododajną. W bukietach wygląda pięknie, zarówno świeża jak i sucha. Niestety na suche bukiety jest już trochę za późno. Nawłoć należy ścinać tuz przed zakwitnięciem. Choć może są rejony gzie nawłoć jeszcze nie jest w pełni rozwinięta. Ja jeżeli uda mi się ja ściąć na czas używam ją jako wypełniacza. Obrazek
Awatar użytkownika
Plumi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2011, o 14:53

Post »

U nas nawłoć późna już przekwita,ale nawłoć kanadyjska dopiero się rozwija,jest delikatniejsza,drobniejsza w kwiatkach,ale za to obszerniejsze kwiatostany.

A wiecie,że słynne mimozy zaczynające jesień z przeboju Niemena to właśnie nawłocie? ;:209
Kwiaty to resztki Raju.
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Tak w dzieciństwie te żółte brzegi rzeki były sygnałem, że to już koniec lata.
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Ostatnio zrobiłam kilka kompozycji. Ta którą przedstawiam jest interesująca, ze względu na technikę suszenia jaką tu zastosowałam.

Obrazek
Obrazek23cmX15cmm na jucie. Jutę należy usztywnić warstwami lakieru bezbarwnego

Słoneczniki nie są roślinami nadającymi się do suszenia,płatki są delikatne, latwo odpadają, a przy suszeniu ciemnieją i deformują. Jeżeli nam jedak bardzo zależy na jakieś roślinie nie bardzo nadającej się do suszenia możemy zastosować suszenie w piasku.
Do pudełka sypiemy warstwę piasku tak 2 cm na nim układamy rośliny (nie mogą sie stykać) i przysypujemy to piaskiem. Piasek musi być absolutnie suchy. Trzymamy w piasku rośliny ok dwu tygodni.
Suszenie w piasku stosuje bardzo rzadko, jest mało efektywna, ale czasem warto.

Obrazek
Taki bukiet można zrobić z tego co się ma i też jest efektowny.
Awatar użytkownika
GERTRUDA
1000p
1000p
Od: 25 lis 2007, o 17:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Nieco zapomniany ale ładny i dobry do zasuszania bo nie ciemnieje jest krwawnik kichawiec
Obrazek
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Dobrze GERTRUDO , że go pokazałaś. Mój niestety nie nadaje się do sfotografowania w ubiegłym roku został prawie doszczętnie zniszczony. Ale jest bardzo wigorny . Szybko dojdzie do siebie. Dodam tylko, że jest to faktycznie bardzo wartościowa roślina. Jedak zdecydowanie odmiany pełne są atrakcyjniejsze zarówno na rabacie jak i suszona. Dlatego warto rozmnażać ja przez podział. Oczywiście jeśli ma się dostęp do pełnych. Z sianych mam zawsze puste, czasem półpełne.
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”