Magnolia problemy w uprawie
Re: Moja magnolia umiera
bo tak mi tutaj poradzili a za dwa tyg sie przeprowadam i szkoda mi na starym mieszkaniu sadzic
A rozumiem, ale nie wiem, czy nie trzeba będzie podciąć.. Obserwuj, jak łodyga zacznie usychać od góry (marszczyć się/tracić turgor) to chyba trzeba ją przyciąć.
Może jeszcze popukać doniczką żeby ziemia dostała się między korzenie, żeby krzaków tym razem nie ususzyć. może bardziej doświadczeni doniczkowcy Ci poradzą.
Może jeszcze popukać doniczką żeby ziemia dostała się między korzenie, żeby krzaków tym razem nie ususzyć. może bardziej doświadczeni doniczkowcy Ci poradzą.
a w jakim celu przyciac?
Żeby odciąć martwe i ew obudzić pąki śpiące, z których wyrosną nowe pędy.
jedna byla od gory uschnieta wiec odcielam prosze o wiecej rad
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 lis 2009, o 20:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie przycinaj,na to zawsze będzie czas,nie dawaj odżywek,kwasków,nie polegaj na pH metrze,odstaw w zaciszne miejsce,mają mieć lekko wilgotno.Jak tylko będziesz mogła wsadź do ziemi w ogrodzie.Nie tylko Tobie zdarzają się takie pomyłki.Daj im czas.
Halina
boje sie ze nie da sie ich juz uratowac
Ojtam zaraz się nie da
podlałaś stężonym roztworem i nastąpiło najkrócej mówiąc 'wyssanie' wody z rośliny. Korzenie są zdrowe to i jest szansa że coś tam wypuści.

Nie wypłukuje się ziemi spomiędzy korzeni gdy roślina ma liście.Posadzić w większej doniczce z ziemią jaka była.Nieważne, że są podwinięte, same się ukierunkują właściwie jak będą posadzone w gruncie.
dzisiaj z nimi jest jeszcze gorzej.. coraz bardziej suche.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 29 maja 2015, o 08:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ja z kolei mam taki problem, że moja magnolia pięknie zakwitła po czym zaczęła schnąć. Nie wiem co robić ;(
Trzeba przyznać, że dobrze wykonane masturbatory Lovense http://seksnaodleglosc.pl/max" onclick="window.open(this.href);return false; mają bardzo wiele zalet - przede wszystkim dają niemałą przyjemność, a przecież właśnie o to przede wszystkim chodzi w temacie sex zabawek.
mala_153 liście padną, nie miej złudzeń.
No cóż... raczej uschną.Nie można tak ingerować w bryłę korzeniową gdy roślina już ma liście.Na tych grubszych korzeniach są drobne korzenie włośnikowe, których gołym okiem nie widać i to one zostały zniszczone podczas wypłukiwania ziemi, a są najważniejsze dla rośliny.Ale na błędach człowiek się uczy.mala_153 pisze:dzisiaj z nimi jest jeszcze gorzej.. coraz bardziej suche.
-- Pt 29 maja 2015 12:56 --
Podaj więcej szczegółów, kiedy sadzona, jaka gleba?naukowiec12 pisze:Ja z kolei mam taki problem, że moja magnolia pięknie zakwitła po czym zaczęła schnąć. Nie wiem co robić ;(
czyli nie przezyja?
Chcesz dać im szansę? Zawieź je na działkę, wykop dziurę, wrzuć lepszej ziemi, posadź w jakimś cienistym ciepłym miejscu, podlej i zapomnij na 2 tygodnie. Łatwo się je przesadza, więc nie martw się, że to nie miejsce docelowe.