Anturium,potrzeby,wymagania,pielęgnacja
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Anturium ,brązowieją liście. Proszę o pomoc.
W sklepie ogrodniczym doradzą Ci odpowiedni preparat. Ja używam Bravo 500, ale każdy inny grzybobójczy także będzie dobry.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Anturium liście brązowo-żółte
Re: Anturium liście brązowo-żółte
Z tego co widać to chyba tylko jeden liść żółknie?
Odetnij go i obserwuj roślinę ;)
Chyba to nic groźnego,
jeśli masz je od 3-ech lat i stale uprawiasz w podobny sposób.
Odetnij go i obserwuj roślinę ;)
Chyba to nic groźnego,
jeśli masz je od 3-ech lat i stale uprawiasz w podobny sposób.
Takie liście są 2-3, ale są też takie listki które zbrązowiały lekko.
To może ma za mokro?
Anturium jest wrażliwe na przelanie, zwłaszcza jak ma chłodno.
I może reagować na to żółknięciem/brązowieniem liści.
Wyjmij roślinę z doniczki i zobacz korzenie.
Jeśli dawno nie zmieniałaś podłoża to przy okazji wymień ;)
Dla wszystkiego potrzymaj trochę roślinę z gołym korzeniem (kilka godzin) dla 'pooddychania' ;)
Anturium jest wrażliwe na przelanie, zwłaszcza jak ma chłodno.
I może reagować na to żółknięciem/brązowieniem liści.
Wyjmij roślinę z doniczki i zobacz korzenie.
Jeśli dawno nie zmieniałaś podłoża to przy okazji wymień ;)
Dla wszystkiego potrzymaj trochę roślinę z gołym korzeniem (kilka godzin) dla 'pooddychania' ;)
- norbert76
Wg mnie nic złego się nie dzieje z rośliną. Ten zżółknięty liść to stary liść, a normalne, że z czasem gubi pierwsze liście. U mnie wyglądało to podobnie. Dopóki dotyczy to starszych i nie idzie lawinowo, jest wszystko ok.
PS Niemniej widzę co innego, roślina z doniczką jest wstawiona w osłonkę, czy kontrolujesz po podlaniu i wylewasz za każdym razem nadmiar wody? Bo w ten sposób można bardzo łatwo przelać roślinę.
PS Niemniej widzę co innego, roślina z doniczką jest wstawiona w osłonkę, czy kontrolujesz po podlaniu i wylewasz za każdym razem nadmiar wody? Bo w ten sposób można bardzo łatwo przelać roślinę.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Tak, tak...dno doniczki nie dotyka osłonki, na dnie osłonki mam keramzyt, który zawsze jest wilgotny.
Witajcie 
Moje spore anturium zupełnie zmarniało jesienią - został mu jeden na pół zbrązowiały liść. Mając spory sentyment do niego i nadzieje, że odbije wiosną zostawiłam go. Przesadziłam w nową ziemię, zrobiłam porządek z korzonkami (niektóre były podgnite). Teraz wypuszcza nowe listki
Niestety listki na brzegach są żółtawe, na niektórych są brązowe plamki, nie wiem jak mu pomóc
Załączam zdjęcia (jeśli mi się uda ;) )
Macie może jakieś sugestie?

Moje spore anturium zupełnie zmarniało jesienią - został mu jeden na pół zbrązowiały liść. Mając spory sentyment do niego i nadzieje, że odbije wiosną zostawiłam go. Przesadziłam w nową ziemię, zrobiłam porządek z korzonkami (niektóre były podgnite). Teraz wypuszcza nowe listki

Niestety listki na brzegach są żółtawe, na niektórych są brązowe plamki, nie wiem jak mu pomóc

Załączam zdjęcia (jeśli mi się uda ;) )
Macie może jakieś sugestie?

- sylwik
- 500p
- Od: 22 lip 2006, o 10:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Może powietrze jest za suche i ma to wpływ na roślinę.
Wydaje mi się, że nie... Trzymam doniczkę na podstawce z wilgotnym keramzytem, chyba powinno być ok...
W tym samym pokoju stoi skrzydłokwiat i radzi sobie super 

- norbert76
Skrzydłokwiat i anturium to dwie różne rośliny.
A ja mam kluczowe pytania, czy roślinka posadzona jest w normalną doniczkę z odpływem, czy to jest osłonka?
I drugie, jak często podlewasz?
A ja mam kluczowe pytania, czy roślinka posadzona jest w normalną doniczkę z odpływem, czy to jest osłonka?
I drugie, jak często podlewasz?
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Wiem, że różne ale obie chyba lubią wilgotne powietrze
Posadzona jest w osłonkę ale osłonka ma zrobione dziury na spodzie także pełni funkcję doniczki. Ma też drenaż.
Podlewam co kilka dni - tak by ziemia nie przeschła tylko stale była taka dość wilgotna ale nie mokra. Jak wyjeżdzam anturium dostaje wodę w ptaka. Podlewam wodą odstałą (ale nie przegotowaną).

Posadzona jest w osłonkę ale osłonka ma zrobione dziury na spodzie także pełni funkcję doniczki. Ma też drenaż.
Podlewam co kilka dni - tak by ziemia nie przeschła tylko stale była taka dość wilgotna ale nie mokra. Jak wyjeżdzam anturium dostaje wodę w ptaka. Podlewam wodą odstałą (ale nie przegotowaną).
Daj mu luźniejsze podłoże
i podlewaj dopiero wtedy jak ziemia będzie 'suchawa' ;)
i podlewaj dopiero wtedy jak ziemia będzie 'suchawa' ;)
- norbert76
Dokładnie, mam trzy różne anturia i podlewam, jak ziemia nieco przeschnie z wierzchu. Co do ziemi, moje rosną w mieszance ziemi uniwersalnej agroperlitu i ziemi do storczyków w proporcji ok 2:1:1, ale może być 3:1:1.
Dodam jeszcze, że ze swoimi nigdy nie miałem żadnych problemów, wydają się być łatwe w uprawie
Aha przy przesadzaniu sprawdź korzenie, czy nie są nadgnite. Stan korzeni ma kluczowe znaczenie dla części nadziemnej.
Dodam jeszcze, że ze swoimi nigdy nie miałem żadnych problemów, wydają się być łatwe w uprawie

Aha przy przesadzaniu sprawdź korzenie, czy nie są nadgnite. Stan korzeni ma kluczowe znaczenie dla części nadziemnej.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Macie rację, zmienię mu tą ziemię na taką jak piszecie
Mam jeszcze tylko pytanie - jeśli znalazłabym nadgnite korzenie wystarczy je obciąć czy trzeba czymś posypać lub coś zrobić dla "podleczenia"?