Mój kwiatowy azyl cz. 5

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój kwiatowy azyl cz. 5

Post »

Iwonko serduszkę masz boską. Moje marnieją. Może czas je poprzesadzać, bo przytłaczają ją inne roślinki.
A co za nią rośnie i kwitnie w kolorze żółtym?
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Alu ten krzew to zimozielona mahonia pospolita.
W tej chwili bardzo obficie kwitnie i swoim miodowym zapachem przyciąga wszelkie owady, tak, że koło niej jest głośno, jak w ulu :D
Jeżeli chodzi o serduszkę, to z tego, co mi wiadomo, to nie lubią one przesadzania, więc może przesadź rośliny rosnące obok niej.

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Dzięki za szybką odpowiedz, Znam go z widzenia, bo w wielu ogrodach kwitnie i nie raz zwrócił moją uwagę , bo mi się podobał, ale nigdy nie poznałam go z nazwy.
A co do serduszek to chyba nie jestem w stanie wszystkiego co wokół niej rośnie poprzesadzać. Dlatego po przekwitnięciu to ja ją zaryzykuję i przesadzę na miejsce,gdzie będzie mogła sobie spokojnie rosnąć.
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Bratki w połaczeniu ze stokrotkami to bardzo udany duet,co roku mam zamiar ukwiecać balkon w ten sposób ;:333
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu mahonia to bardzo popularny krzew i powiem Ci, że ja też najpierw naoglądałam się go w przeróżnych ogrodach,
zanim zdecydowałam się go kupić :;230
Nie żałuję, bo nie dość, że kwitnie zjawiskowo, kwiaty niesamowicie pachną, to jeszcze zimą, jako nieliczny zdobi ogród swoimi skórzanymi liśćmi.

Aniu masz zamiar, czy już to zrobiłaś ?
Byłam dzisiaj na targu i widziałam, jak ludzie masowo kupują bratki, więc może i ty udasz się na małe zakupy :wink:
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Iwonko ja mam już bratki....a już planuję co będę sadzić w następnym? czyż to jest normalne zachowanie? ;:306
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

...a stokrotki masz...

Obrazek

Wolę nie zastanawiać się, czy to jest normalne, bo musiałabym przyznać się, że sama potrzebuję pomocy ;:306
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
kwik24
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 kwie 2012, o 07:11

Post »

przyszłam z rewizytą. Śliczna, kolorowa wiosna u Ciebie :D Fajny okaz mahoni. Nie posiadam ale widuję w sąsiedztwie i faktycznie obłednie pachnie. Czy dobrze zarejestrowałam, że mahonia ma granatowe/niebieskie owoce?
pozdrawiam serdecznie, Monika
Ogród nie tylko różany
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniko bystra z ciebie dziewczyna ;:333
Faktycznie latem (przeważnie w sierpniu) dojrzewają owoce mahonii ? kuliste, ciemnogranatowe jagody, pokryte woskowym nalotem.
Z tego, co słyszałam, to są one jadalne i można je wykorzystać do sporządzania przetworów, ale ja nigdy nie miałam odwagi.
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Od: 16 lis 2012, o 19:04
Kontakt:

Post »

Heliofitko ;:168 przeglądałam Twój wątek, a tu doniczkowe i doniczkowe. Myślę sobie, no dobrze, ale gdzie ogród? Zorientowałam się, że masz przecież 2 wątki :wink:
Pomyślałam sobie, że do łanu szafirków przy ścieżce do domu pasowałoby dosadzić coś żółtego. Może smagliczkę ? Kwitną w tym samym momencie. Tylko później nie jest już taka zachwycająca, ale może warto ? Śliczną masz serduszkę. Spory okaz. Czy ona szybko rośnie ?
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Pacynko ;:196
Sama pomyślałam o tym, żeby ożywić szafirkową rabatę, bo w zeszłych latach prezentowała się niezwykle radośnie.
Niestety tej wiosny przeszła małą reorganizację (posadziłam cztery róże) i straciła na urodzie (wykopałam byliny).
Oczywiście wszystko jest do nadrobienia :wink:
Jeżeli chodzi o serduszkę, to "szału nie ma" ;:24
Szczególnie na początku wydaje nam się, że przyrost jest zbyt powolny w stosunku do naszych oczekiwań, a potem...potem żyje własnym życiem i pięknieje z roku na rok :D

Obrazek
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Kontakt:

Post »

Ożywić koniecznie ! :D A może niskie żonkilki jeszcze ? Choć one mogą kwitnąć minimalnie wcześniej, coś mi się zdaje. Niemniej jednak z pewnością coś wymyślisz :)
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ja widziałam u kogoś szafirki właśnie z narcyzami. Niekoniecznie żółte, mogą być dowolne. Wyglądało to cudnie. Tylko o ile szafirki kwitną wszędzie, to jednak z narcyzami bywa problem. U jednych kwitną, u innych (u mnie!) na drugi rok są już tylko szczypiorkiem.
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miałam na dzisiaj, takie piękne plany (rozsypać 20 worków kory ;:306 ), ale pogoda spłatała mi psikusa i cały dzień na przemian,
albo świeci słońce, albo pada deszcz...ze wskazaniem na to drugie :evil: Trudno, robota nie zając...

Pacynko, Wandziu żebyście nie myślały, że u mnie wszędzie jest tak pusto, to spójrzcie na poniższe zdjęcie ;:173

Obrazek

Jeżeli chodzi o żonkile, to faktycznie mają tendencję do znikania. W zeszłym roku kwitło np. 10 kwiatków jednej odmiany, a w tym roku TRZY :shock: aż boję się pomyśleć, co będzie w przyszłym roku...nowe zakupy :wink:

Obrazek Obrazek

Mam nadzieję, że jutro będzie świecić ;:3 czego i Wam serdecznie życzę ;:196
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Kontakt:

Post »

No właśnie ! Ostatnio zastanawiałam się czy nie poszukać jakiegoś wątku na ten temat, tudzież poruszyć tę kwestię. Dlaczego żonkile przestają kwitnąć i sterczą szczypiorki ? Kwestia dokarmienia ?
Zagęszczenia ? Ale przecież po 2 latach nie mogą mieć az tak zagęszczone, żeby oprotestowywać? Cy może zaniedbanie w momencie kiedy cebule magazynują siły na przyszły rok ?
Znalazłam wątek na naszym fo i na innych też: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=31&t=12481
i na necie też trochę piszą, np. http://forum.gazeta.pl/forum/w,309,9381 ... e.html?v=2 , ale oczywiście każdy ma inne złote rady ;) Na pewno będę wszystkie w tym roku wykopywać, bo i tak chcę je przekomponować i podosadzać w tym roku. Zobaczymy zatem w przyszłym roku czy zechcą kwitnąć po rozdzieleniu ich.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”