Zielone odpady działkowe
Re: Zakopanie zielonych odpadów ogrodowych
Zastanawiam się tylko jakie powinny być proporcje ziemia:"kompost" w takim boxie.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 gru 2011, o 07:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wpuść do wyszukiwarki na tym forum "permakultura" albo "podwyższona grządka" - było już o tym naprawdę SPORO, szkoda tu wszystko przepisywać.
Zielonym do góry!!!
Zrobiłem jedną tego typu podwyższoną grządkę. Zainspirowałem się technika o nazwie "hugelkultur" i na dno poszła duża ilość ściętych w ogrodzie gałęzi. Na wierzch już mniejsza warstwa zieleniny. Ostatnio jednak spotkałem się z opinią, że od takiego gnijącego drewna trawnik może chorować. Ja na tej grządce planuję uprawę warzywną. Jak oceniacie ten pomysł? Będzie coś z tego?
Świeże gałęzie zagazowują glebę, jeśli je sezonowano to trawnik nie powinien od nich gnić.del999 pisze:Zrobiłem jedną tego typu podwyższoną grządkę. Zainspirowałem się technika o nazwie "hugelkultur" i na dno poszła duża ilość ściętych w ogrodzie gałęzi. Na wierzch już mniejsza warstwa zieleniny. Ostatnio jednak spotkałem się z opinią, że od takiego gnijącego drewna trawnik może chorować. Ja na tej grządce planuję uprawę warzywną. Jak oceniacie ten pomysł? Będzie coś z tego?
Prosimy o poprawną pisownię./K
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Zielone odpady działkowe
Metoda zakopywania chwastów w ziemi (zastępująca kompostowanie na pryzmie) bardzo mi się podoba. Zastanawiam się tylko, jak głęboko pod powierzchnią muszą być zakopane, żeby ponownie nie wyrosły. Powiedzmy, że w zakopywanym materiale trafi się kawałek korzenia mniszka lub innego agresywnego chwastu. Z jakiej glębokości chwast nie wyrośnie ponownie? Poza tym pewnie trafią się jakieś nasiona.
Jak głebokie dołki kopać
Jak głebokie dołki kopać

- pelagia72
- Od: 2 mar 2009, o 21:09
Wando
Uważała bym bardzo z chwastami wieloletnimi typu mniszek ,oset czy perz.
Wydaje mi się ,że nawet z głębokiego dołu są w stanie wyrosnąć.
My to co na kompost się nie nadaje wywozimy w miejsce ,gdzie chcemy drogę poszerzyć /jest spad/
Można też próbować wysuszyć i spalić później z bardziej suchymi odpadkami.
Wiem ,że to mało eko ,ale przy tej ilości co u nas....
Uważała bym bardzo z chwastami wieloletnimi typu mniszek ,oset czy perz.
Wydaje mi się ,że nawet z głębokiego dołu są w stanie wyrosnąć.
My to co na kompost się nie nadaje wywozimy w miejsce ,gdzie chcemy drogę poszerzyć /jest spad/
Można też próbować wysuszyć i spalić później z bardziej suchymi odpadkami.
Wiem ,że to mało eko ,ale przy tej ilości co u nas....
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
Agnieszko, ale myślisz, że z półmetrowego dołka zdołają wyleźć na powierzchnię? Zresztą takie pojedyncze mniszki to można by potem wyrwać, gdyby wylazły. A co z nasionami traw? Chyba jest jakaś granica głębokości, z której nie wykiełkują? Bo ani światła, ani powietrza nie mają. Nigdzie w necie nie mogę znaleźć.
Bardzo Ci dziękuję za odzew, bo co jakiś czas już zaglądałam, czy jakaś dobra dusza odpowiedziała.
Bardzo Ci dziękuję za odzew, bo co jakiś czas już zaglądałam, czy jakaś dobra dusza odpowiedziała.

- zielonajagoda
- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Kontakt:
Może przekładać te chwasty kartonem, szarym, w końcu niektórzy wykładają kartonami rabaty by chwasty nie rosły, to tym bardziej z dołka nie wyjdą 

- Wanda7
- -Moderator Forum-.
A wiesz Jadziu, że ja też wykładam rabaty kartonami, ale na większych powierzchniach. To rzeczywiście dobry sposób na chwasty.
Ale chciałabym zakopywać chwaściorki w małych dołkach miedzy już rosnącymi chwastami. Może trzeba będzie faktycznie pociąć kartony na mniejsze kawałki? Dzięki za pomysł
Ale chciałabym zakopywać chwaściorki w małych dołkach miedzy już rosnącymi chwastami. Może trzeba będzie faktycznie pociąć kartony na mniejsze kawałki? Dzięki za pomysł