Czym nawozić pomidory-cz.2
Re: Czym nawozić pomidory-cz.2
3 ml/l a przynajmniej 2,5 ml/l
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje megagrony w porównaniu z innymi kiepsko coś w tym sezonie startują -może by je zasilić -choć zastanawiam się czy nie posiać jeszcze ze 2 szt nowych
.

To ja może zapytam z innej beczki. W tym roku pierwszy raz będę uprawiał pomiodory. Mam już ponad 100 sadzonek.
Za niedługo będę przesadzał pierwsze pomidory do tunelu. Zastanawiam się jakich nawozów i środków ochrony roślin potrzebuje.
Gleby nie mam zbadanej. Pod każdego pomidora chce dać obornik kurzy.
Na forum wyczytałem, że będę potrzebował siarczanu magnezu i dolomitu do moich pomidorków.
Z środków ochrony roślin użytkownicy polecają miedzian, curzate, biosept active. Który z tych środków wybrać?
Dodam, że pomidorki powędrują do tunelu i do gruntu.
Nie wiem czy wszystko dobrze zrozumiałem, a chciałbym żeby z moich pomidorków coś wyrosło.
Za niedługo będę przesadzał pierwsze pomidory do tunelu. Zastanawiam się jakich nawozów i środków ochrony roślin potrzebuje.
Na forum wyczytałem, że będę potrzebował siarczanu magnezu i dolomitu do moich pomidorków.
Z środków ochrony roślin użytkownicy polecają miedzian, curzate, biosept active. Który z tych środków wybrać?
Nie wiem czy wszystko dobrze zrozumiałem, a chciałbym żeby z moich pomidorków coś wyrosło.
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W tunelu zaraza ziemniaka raczej Ci nie grozi, już prędzej szara pleśń.
Miedzian sobie odpuść. Bioseptem opryskuj zapobiegawczo, ale on nie zapobiegnie chorobom, jedynie wzmocni sadzonki by miały więcej siły do walki w grzybami.
Co do nawożenia to mam niewielkie pojęcie, mam dobrą ziemię i sam obornik wystarcza.
Miedzian sobie odpuść. Bioseptem opryskuj zapobiegawczo, ale on nie zapobiegnie chorobom, jedynie wzmocni sadzonki by miały więcej siły do walki w grzybami.
Co do nawożenia to mam niewielkie pojęcie, mam dobrą ziemię i sam obornik wystarcza.
Re: Czym nawozić pomidory
Jasne ,że tak .Każdy jak sfermentowany , póki nie owocują .W okresie owocowania szybciej włażą na nie choróbska ,owoce gniją i parę tam .apw81 pisze:No dobrze, to teraz jak to jest, podpowiedzcie mi proszę, czy jak rozkłada się obornik (pod wpływem wilgoci przecież, suchy by się nie rozłożył) to czy też nie ma tam tych szkodliwych mikroorganizmów..? to w tym sensie czym sie różni gnojówka od rozkładającego się obornika?ABan pisze:W gnojówce z obornika znajdują się mikroorganizmy szkodliwe dla zdrowia i życia człowieka i jego używanie na wiosnę, a szczególnie do podlewania roślin jest nie tylko niewskazane, ale również zdaje się nielegalne.
Sama sie własnie zastanawiałam czy nie użyć mocno rozcieńczonej gnojówki z obornika końskiego do podlewania mojej przyszłej rozsady pomidorów...czy to zły pomysł?myślalam zalać odrobinę tego nawozu końskiego wodą i dodawać tą ciecz do wody do podlewania... forumowicz i inni, no powiedzcie mi proszę....
Nie dawaj świeżego pomiotu kurzego ,chyba że piszesz o kupnym granulowanym ,który jest już gotową formą i nie zaszkodzi pomidorkom.Spirit pisze:To ja może zapytam z innej beczki. W tym roku pierwszy raz będę uprawiał pomiodory. Mam już ponad 100 sadzonek.
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja daję co roku pomiot gołębi, odpowiednio wcześniej robię dołki, podlewam wodą i po 2-3 tygodniach sadzę pomidory.
Oba mają dużo azotu, więc trzeba to uwzględnić przy ewentualnych uzupełnieniach braków i nie zasilać azotem.
Oba mają dużo azotu, więc trzeba to uwzględnić przy ewentualnych uzupełnieniach braków i nie zasilać azotem.
forumowicz mam wielką prośbę do Ciebie. Wiem że zbyt późno się zdecydowałem na uprawę pomidorów w gruncie ale może jeszcze jest szansa jeśli się zastosuje do tego co mi napisano w badaniach gleby;
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a85 ... b5624.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3b0 ... 7262d.html
Jak Myślisz? zrobić jak piszą, czy coś Byś zmienił? poletko mam 20 m2 Pozdrawiam.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a85 ... b5624.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3b0 ... 7262d.html
Jak Myślisz? zrobić jak piszą, czy coś Byś zmienił? poletko mam 20 m2 Pozdrawiam.
Masz jakiś nawóz naturalny ?
Sucha zgnilizna występuje również i przy nadmiarze wapnia w glebie więc to żaden argument.
Sucha zgnilizna występuje również i przy nadmiarze wapnia w glebie więc to żaden argument.
Mam dostęp do obornika kurzego takiego z durzą ilością słomy i w worku suchą gołębine.
-- 30 mar 2014, o 09:57 --
A i jeszcze w beczce roztwór dwa wiadra gołębiny na 100 litrów wody zalane miesiąc temu
-- 30 mar 2014, o 09:57 --
A i jeszcze w beczce roztwór dwa wiadra gołębiny na 100 litrów wody zalane miesiąc temu
No i fantastycznie !!!. O to mi właśnie chodziło. Skład pomiotu ptasiego jest wymarzony do tej Twojej analizy. Ja sobie to przeliczę i jeszcze dziś ustalimy co masz zrobić.

Mogło. Minimum termiczne, jeśli się nie mylę, to 12 *
- martusia810
- 50p
- Od: 23 sie 2011, o 22:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
podjadek kiedy wysiewałeś pomidory bo ja 3 marca ale są sporo mniejsze od twoich?