Chyba "przehartowałeś".Mocne słońce i wiatr zrobiły swoje.Sudzio pisze:Już dzisiaj hartowałem swoje papryczki na dworzeTaka pogoda była że nie mogłem się oprzeć. Myślę ze papryczkom dobrze to zrobiło, poodychały świeżym powietrzem
Jutro wstawię zdjęcie największych okazów
Pozdrawiam
Papryczka chili-jak pielęgnować cz.3
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.3
Tak właśnie myślałem nad tym ze przeharotwałem je
Ktoś ma już doświadczenie z takim przypadkiem ? Roślinki przeżyją ? 

Pozdrawiam Sudzio ;)
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Obserwuj je i nie wystawiaj na wiatr na razie. Zobaczysz czy nowe liście będą zdrowe, czy je będą puszczać. Wg mnie one tylko to odchorują. Moje jesienne były z powodu zimy w gorszym stanie a teraz ładnie rosną.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Sudzio nic się nie martw,nowe liście wyrosną zdrowe,co najwyżej wzrost zostanie odrobinę przyhamowany.Jak chcesz hartować to rozwieś nad rozsadą firankę żeby słońce nie padało bezpośrednio.
Miał ktoś do czynienia z odmianą PAPRYKA OSTRA De'CAYENNE typ CHILI LW ?
Kupiłem nasiona spontanicznie na allegro, na razie wykiełkowało mi jedno nasiono z czterech sztuk ale słyszałem że nasiona potrafią kiełkować do jednego miesiąca. Wg. opisu można siać nawet do gruntu w maju.
Kupiłem nasiona spontanicznie na allegro, na razie wykiełkowało mi jedno nasiono z czterech sztuk ale słyszałem że nasiona potrafią kiełkować do jednego miesiąca. Wg. opisu można siać nawet do gruntu w maju.
- sachel
- 100p
- Od: 14 lut 2014, o 14:10
Cayenne ta papryka owocuje po około 80-115 (90-110) dniach od wysiewu - zależy od warunków, więc..
Co do kiełkowania to cayenne dość łatwo kiełkuje i później szybko rośnie, kiełkujesz na waciku czy od razu w podłoże dałeś nasiona? ?

Co do kiełkowania to cayenne dość łatwo kiełkuje i później szybko rośnie, kiełkujesz na waciku czy od razu w podłoże dałeś nasiona? ?
Od razu do małych doniczek. Wczoraj położyłem kilka kilka dodatkowych nasion na mokrej wacie.
Czy ta chili może rosnąć na pełnym słońcu czy tylko w zacienionym miejscu ?
Czy ta chili może rosnąć na pełnym słońcu czy tylko w zacienionym miejscu ?
-
- 500p
- Od: 20 lut 2012, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Chyba wszystkie papryki uwielbiają słońce
cayenne oczywiście też

Przesadziłem papryczki 3 dni temu już do docelowych pojemników i wczoraj podlałem biohumusem. Dziś na słońcu mają podwiędnięte dolne liście tylko - czego to oznaka? Dodam że tylko w pojemnikach bez dziurek w dnie.
Nie mogą rosnąć w pojemnikach bez dziurek w dnie. Korzenie będą gniły, nie wiem czy to jest przyczyną Twojego problemu ale na pewno zaszkodzi im stojąca woda na dnie doniczki.
Pozdrawiam Sudzio ;)
- PaulaPola
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
Wydaje mi się że te papryczki są podduszone. Nadmiar wody odcina korzeniom dostęp do powietrza. Dlatego papryki wiedną.
Mam pytanie czy można jeszcze wysiewać nasionka papryki??? Mam ochotę jeszcze wysiać dzwoneczki tylko czy nie jest już za późno 

- PaulaPola
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
Możesz wysiać, ale najlepiej żeby rosła w pojemniku, w gruncie może niedojrzeć. Możesz też na jesieni z gruntu wykopać i do pojemnika posadzić.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 27 gru 2012, o 15:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Potraktowałam je biologicznym preparatem "Owadobójczym" firmy Target przewidzianym do zwalczania m.in. mszyc i przędziorków. Pryskałam juz dwukrotnie i niestety nie pomógł!
Coś mi sie wydaje, że nie będzie mi dane doczekać się w tym roku swoich papryk

Pozdrawiam - Alicja
Nie istnieje sytuacja aż tak beznadziejna, żeby węglowodany nie mogły jej poprawić.
Nie istnieje sytuacja aż tak beznadziejna, żeby węglowodany nie mogły jej poprawić.