Storczyki Marzeny

ODPOWIEDZ
marzenka89
100p
100p
Od: 17 lut 2014, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Storczyki Marzeny

Post »

a teraz pochwalę się jeszcze nowościami, które kupiłam w sobotę :)
Obrazek Obrazek Obrazek
Ten ma 2 pędy jak widać i tak jakby 3 chciał wyjść ale coś takie zasuszone jest obok niego.

oraz moje pierwsze podejście do ... :D :
Obrazek Obrazek Obrazek

Ma pięknie pachnące kwiaty :) Mam nadzieję że będę umiała się nią zaopiekować :)

W tym tygodniu dojdzie do mnie jeszcze jedna nowość :)

A teraz niestety muszę Wam powiedzieć, że reszta mojej kolekcji niestety została zniszczona przez ziemiórki :( nie było mnie jakis czas w domu i jak wróciła to to była dosłowna plaga :( Nie wiem skąd się wzięły ale wiecznie trwało aż je wytępiłam... Niestety niektóre kwiaty zostały zarażone jakąś chorobą i padały jeden za drugim... miały takie plamy jak pokazałam na zdjęciach powyżej :(
Ostatnio zmieniony 19 sie 2014, o 18:37 przez Jovanka, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: zmiana układu miniatur na rzędowy;poprawa estetyki postu
natka_211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lip 2014, o 19:26

Post »

Kochana niestety wirus... te wszystkie gryząco-ssące zarażają wirusem.... niestety :( . Ziemiórki mogły przyjść z podłożem albo niestety z innym kwiatem z przeceny. Niektórzy piszą, że każde nowe podłoże wypiekają w piekarniku i jest spokój ale ja osobiście się już w to nie bawię. Wolę dać te 6 zł więcej i kupić lepsze podłoże bez torfu, bardziej przepuszczalne. Ostatnio kupiłam na przecenie kwiaty, nie miałam podłoża pod ręką i długo by mi było czekać na przesyłkę to posadziłam w sam keramzyt i mają się nieźle. Zawsze wszystkim nowo kupionym roślinom zmieniam podłoże i odpukać jest dobrze (korzenie i liście myje w roztworze z płynem do mycia naczyń, a później dobrze wypłukuje). W tamtym roku miałam istną plagę ziemiórek, właśnie przez te tanie marne podłoże lub też inne kwiaty, które gdzieś kupiłam w przecenie.
A tak z innej beczki to powiem Ci, że zakupy super Ci się udały, piękne kwiaty masz!!!! ;:138 ;:167 ;:215
marzenka89
100p
100p

Post »

natka_211Dziękuję za miłe słowa :)

to co mam tego zawirusowanego wyrzucić? :( juz 9 dużych (w tym MM z pędem i equestrisa) i 5 miniaturek wyrzuciłam bo traciły wszystkie liście :( Też chyba plaga przyszła z nowym podłożem bo przed moją nieobecnością przesadzałam 2 storczyki a nie miałam pod ręką innego tylko jakieś badziewiaste :/ a gdzie kupujesz podłoże?
natka_211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marzenko nie chcąc nikomu robić reklamy napisałam Ci wszystko na PW. :wit
natka_211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marzenko w wątku dufin (Ani) napisałam o wirusie mozaiki cymbidium, poczytaj sobie i wszystko będziesz wiedziała. Jeśli nie masz żadnych gryząco ssących insektów to nie ma powodu do obaw i nie trzeba wyrzucać. Jedyne co to prewencyjnie możesz mu zrobić kwarantannę (jeśli by się okazało, że w reszcie zdrowych storczyków masz jakieś owady).
buziole ;:196 nie martw się ;:168
marzenka89
100p
100p

Post »

natka_211 Dziękuję za wszystko :*:) Jesteś wielka :D
natka_211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marzenko nie ma za co ;:196 , kocham storczyki i serce mnie boli jak słyszę o wyrzucaniu jakiegoś :( , dla mnie to ostateczność gnije, śmierdzi, odpada wszystko- wtedy owszem trzeba to zrobić... ale w innym przypadku siedzę czytam kombinuję i jakoś daje radę. Sama mam jednego wyrzutka z zarazą (wirus- możesz zobaczyć zdjęcia- jedno z phal liodoro) żyje, rośnie i nie zaraża, a co najlepsze zapowiada swoje kwitnienie :wink:
marzenka89
100p
100p

Post »

:wit

Moja philadelphia chyba szybko nie zakwitnie ;( pęd został złamany przez roletę ;(
Obrazek

A to mój eksperyment ;) Mama odcięła pędy które jej przeszkadzały i je jej zabrałam zamiast wyrzucić ;) Zamoczyłam w wodzie destylowanej (dokładnie tydzień temu) i w ten sam dzień posmarowałam pastą keiki ;) Jak myślicie będzie coś z tego?
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Moja miniaturka się nie poddaje :)
Obrazek

No i czas na moje nowości :)
1:
ObrazekObrazekObrazekObrazek

2.
ObrazekObrazekObrazek
Kuriczka
200p
200p
Od: 3 paź 2012, o 16:26

Post »

Już coś wyrasta z tych uciętych pędów. ;:224
,,Wiem, że nic nie wiem"
Radosław
marzenka89
100p
100p

Post »

Dokładnie te oczka są pogrubione :) I z pędami nic się póki co nie dzieje :) może akurat się coś uda :)
natka_211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gratuluję Marzenko tak udanych zakupów ;:138 Jeśli chodzi o pasty hormonalne wyczytałam 2 wersje (źródło internet): jedni sobie chwalą, drudzy piszą, że pasta hormonalna owszem powoduje wytworzenie się keików ale są one zmutowane, zniekształcone i zamierają razem z rośliną mateczną. Ja sama nie mam doświadczenia w tej sprawie, nigdy się tym nie zajmowałam ale chętnie poobserwuje jak to zadziała u Ciebie :wink: Trzymam kciuki za uprawę! ;:333
marzenka89
100p
100p

Post »

natka_211 Dlatego ja nie użyłam tej pasty na pędzie który jest jeszcze na roślinie matecznej lecz na pędzie który odcięłam :) Nie zaszkodzi roślince a może też coś z tego wyjść :) Kilka postów o tym pisałam ze jeśli pędy umieszczone są w wodzie destylowanej i posmarowane są max 2 oczka to jednym się udało :)
Lady H
500p
500p
Od: 7 sie 2014, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Brawo dla miniaturki ;:138 .Moja Philadelphia zawsze ładnie kwitła a teraz jakaś upośledzona ...Wypuściła pęd kwiatowy ale ciągle go wydłuża i zamiast pąków widać kolejne oczka .Dendrobium ;:215
marzenka89
100p
100p

Post »

Lady H Moja philadelphia też tak robiła nie wiem czemu taki duży pęd miała... ale niestety już nie ma :(
natka_211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marzenko eksperyment jest godny podziwu ;:138 i czekam ze zniecierpliwieniem na efekty, melduj koniecznie kochana, a może i ja w późniejszym czasie też tak zaeksperymentuje! :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”