Na starym po nowemu.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Na starym po nowemu.

Post »

Krysiu - skoro studnia Cię do mnie przywiodła, to lubię ją coraz bardziej, a nawet bardziej niż bardzo!
To Ty swoją szybciej ogarniesz niż ja swoją..... i nie ma na to rady.

Mam satysfakcję z czerpania wody z wiaderka, powaga.
Jest i kolba i łańcuch i rozlazłe wiaderko ? to akurat może zostać, to jest fajne.

Możesz spokojnie działać według planu ? i tak nie mogę odgapić Twojego pomysłu ;:223 ? u mnie to nie pasuje, choć podoba mi się bardzo taki zestaw ?odnowczy?.

W oryginalnych czerpakach (posiadam 2 sztuki) będą rosły oczywiście kompozycje kwiatowe, być może rozstawię je gdzieś przy studni.

A łączka to mi się tak trafia za każdym razem jak jadę w okolice Nowego Sącza ;:303 Niestety, nie mam tego widoczku na co dzień, tylko od święta ? i dosłownie tak, bo właśnie na Święta Wielkanocne zawsze tam ciągnie?. W tym roku też będzie pięknie, jak widać zanosi się na to stuprocentowo!
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A tak na marginesie to poszukuję podłużną donicę drewnianą, dł ok 40 cm (2-3 szt), poidełko ogrodowe oraz mój ulubiony kwiat doniczkowy clerodendrum thomsoniae.
Może ktoś pomoże mi i w tym? ;:167
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ze zdjęć rozpoznaję wyłącznie łatwe do odgadnięcia róże, a z czerwonymi jeszcze ten kłopot, że mam ich niewiele. Jednak na forum jest sporo osób, które mają wprawne oko :D
Wszystkim polecam różową pnącą New Dawn. Jest wyjątkowo mało kłopotliwa :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Beaby...ja Ci zazdroszczę tego rozlazłego wiadra ;:108 ....bo ja nie mam ani kolby...ani wałka na studnie.....ani łańcucha a wszystko bym chciała poszarzałe czasem......pocieszam się, że pod szopą w moim rodzinnym podwórku odgrzebię chociaż pordzewiały łańcuch, bo o takie detale do tej studni będę zabiegała.....

ale czerpaki swoje zabezpiecz od środka porządną folią aby się nie rozlazły, bo ja myślę że piszesz o czerpakach drewnianych.........ja bym do nich gleby nie wkładała....

na kwitnienie krokusów w górach wybieram się już parę lat i nigdy nie zdążę, zawsze czasu na styk........

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53

Post »

Bea , rozumiem Cię doskonale z czerpaniem wody ze studni ,Moje siedlisko kupiłam w grudniu , i do marca mieszkając sama ( mąż w mieście jeszcze pracował ) ,cofnęłam się do czasów prania w bali ,palenia w piecu ,wodę że studni nosilam wiadrami , wychodek na dworze :D Bardzo mi się to podobało ,kondycję miałam że ho ho, jak jeszcze dołożyć wyrywanie z ziemi korzeni po wyciętych topolach :;230 Cciężka praca, ale radość z domu na wsi jeszcze większa .
Bea odpowiadając Ci -nie mam wątku ,po prostu nie mam za bardzo czasu,, a że jak już wiesz mam mobilny internet +tablet (nie mówiąc o zasięgu ,którego ciągle szukam ) to sprawa trudna do zrealizowania .
Dlatego też bardzo Ci sekunduje w remoncie domu i urządzeniu ogrodu ,czy malwy i floksy też będziesz miała , one zawsze kojarzyly mi się z wsią ,sama też je mam . Renia
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo, pozostaję przy tamtych, gł będę poszukiwać Flammentanz, Teresę, Lykkefund oraz rozważę Dainty Bess - to na dobry start. Wiem, Lykkefund to olbrzym ale jestem dobrej myśli, że da się i ją trzymać w ryzach.

Krysiu - pożyczę Ci na któryś z weekendów ;:306 wszelkie te studniowe akcesoria, heh.
Co do czerpaków też się zastanawiałam nad ich wykorzystaniem, ale po oględzinach stwierdziłam, że poprzednicy właśnie tak z nimi postępowali, są wyraźne tego ślady. Ale oczywiście mocniej zabezpieczę, masz rację.

Co do gór i krokusów, to Doliną Chochołowską całą w krokusach też udało mi się kiedyś zachwycać osobiście. Polecam zatem takie miejsca - tylko, że to "ruchome święto", ha ha - trzeba szczęścia żeby utrafić odpowiedni moment kiedy te widoki na prawdę chwytają za serce.

Reniu, trwaj ze mną trwaj! Będzie mi łatwiej przejść przez to wszystko.
Malwy były na pewno - jak pierwszy raz oglądałam dom to wynosiły się do słońca z należną im dostojnością - zachwycałam się, bo były bordowe. Ale jak potem "przejmowałam" działeczkę to prawie wszystko było ścięte do zera, zobaczymy czy coś po nich zostanie, bo nie wysiewałam. Co do floksów to nie wiem - muszę się uzbroić w cierpliwość i czekać co się kolejnego pokaże.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Prawy boczek też ma śliczny :tan

Obrazek
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

BEA...... a może te czerpaki przy studni niech staną i akcesoria ogrodowe tam trzymaj.....grabeczki...... dziabeczki....motyczki.... itp. ja bym ich na wilgoć glebową nie narażała........
do malw nie mam przekonania...u mnie są ładne bardzo krótko, szybko dopada je rdza paskudna która obnaża je totalnie....dlatego powiedziałam malwą......nie......natomiast ostróżki też nadają klimaty wiejskie, kwitną długo a nie ścinane kwiatostany zimą też zdobią......
ja przed werandą zamierzam właśnie spróbować z ostróżkami au ich stópek z hostami......

jak pojadę na kwitnące krokusy to wstąpię po akcesoria :;230 :;230

-- Pt 21 mar 2014 00:17 --

BEA....taikm kołem w dzieciństwie napędzałam maszynę i cięłam pokrzywy dla prosiaczków.... ;:108 ;:108
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie ma to jak miłe wspomnienia z dzieciństwa....

Faktycznie masz po drodze - więc zapraszam, Krysiu ;:138

Czekamy na zdjęcia tych ostróżek i nie tylko.

Czerpaki - do przemyślenia, dzięki!

W posiadanie ostatnio weszłam: szczypiorku, cebulki siedmiolatki, mięty, lubczyka i czosnku. Liczę na dobry plon :D
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Malwy na wsi być muszą ;:14 :;230 ,trzeba je tylko pokropić dithane ,ostrozki też,też ,też .Bea to super sprawa ,takie odkrywanie co tam w trawie piszczy ,mam nadzieję że jeszcze dużo tajnych roślin odkryjesz .

No i to jest pisanie na tablecie - fajnych a nie tajnych , choć mogą być i tajne :;230
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

Podziwiam Cię Beatko, że tak chętnie się za wszystko bierzesz. I że się róż nie boisz :) Mnie nie lubią, nie kupię już ani jednej
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Reniu - jednego tajniaka :;230 już dzisiaj znalazłam - w sekrecie szepnę, że wołają na niego szczypiorek. Wczoraj się jeszcze czaił a dzisiaj już wychylił się na tyle, że został rozpoznany.

Malwy po prostu lubię - w poprzednich ogródkach nie stosowałam na nie żadnych środków, ale dobrze, że mi powiedziałaś co na nie działa.
Ale jeśli nie zdążyły się wysiać to nie wiem czy się na nie skuszę. Może w następnych latach jak już będzie co nieco ogarnięte.

"W poprzednich ogródkach" - /czytaj ROD/ musiałam mieć roślinki, ze stratą których trzeba było się liczyć. Ale tak się pomyślnie złożyło, że żadna mi nie zniknęła, chociaż miewałam i droższe okazy - a jednak zostały uszanowane i na swoim miejscu (chodzi o kradzeże, dewastacje, które niestety miały miejsce w sąsiednich ogródkach).

Obecnie mam same tajne rośliny, bo nie tylko, że nie wiem co ale także nie wiem gdzie to cosik wyrośnie. Troszkę mnie to ogranicza z kupowaniem roślinek, ale nie ma tego złego co by na dobre dla ogrodu nie wyszło ;:306
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Paula ? to tylko pozory, że chętnie zabieram się za wszystko, bowiem zabieram się tylko za to, co leży w zasięgu moich możliwości i rozumowania oraz zainteresowania. Wtedy faktycznie ujawnia się moja pasja i zamiłowanie. Sama wiesz, że nic na siłę?.
Boję się róż, mam wiele obaw z nimi związanych, które próbuje mi rozwiewać Ewa na swoim wątku. Dlatego prosiłam Ewę o zaproponowanie mi różanych pewniaków?. Przekonałam się i jak tylko podejdę te odmiany ? na pewno będą w moim posiadaniu. Jeśli tym razem się nie uda ? być może dam sobie spokój (ostatnią różę do ogrodu zakupiłam 20 lat temu i początkowo jakoś nie potrafiłam wymóc na niej oczekiwanego kwitnienia, itp. Aż do momentu, kiedy zaczęło się dziwnie podsypywać pod niektóre rośliny, a to skorupki z jajek, a to skórka z banana czy fusy z kawy, itp., itd.). Nie wiem jak im będzie w starym - nowym ogrodzie, ale z tego co widzę, ziemia jest super... I tak trzymać!
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

Zatem z pewnością będą rosły. Ja w tym roku również wzięłam się za spełnianie wymagań moich roślin i np rh i azalie dostały nową rabatkę a clematisy dostają rów kompostowej ziemi.Przesadziłam również tawułki, bo stanowisko miały zdecydowanie za suche. Trzymama kciuki za Twoje róże. Może i kiedyś ja się skuszę... E nie chyba jednak nie :D
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek
Róże nie są trudne w uprawie jak wie się co i jak, czy dla takiego widoku nie jest warto?
Obrazek
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”