Wierzba płacząca (Salix sepulcralis) - rozmnażanie, cięcie,szkodniki
Re: Wierzba Płacząca -Cięcie
Jedni tną w lutym, inni w marcu.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 17 wrz 2013, o 11:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No tak termin niby ustalony ale czy takie cięcie jak ja planuję nie zaszkodzi całemu drzewu . Jak wspomniałem chcę zostawić tylko skrócone główne konary .... Czy ktos już tak przycinał ?
Mój sąsiad ogławia co roku całe zostawia tylko główne pędy, a czasem i ogławia prawie wszystko. Potem bujna masa zielonych pędów .
Ja skracam zawsze wczesną jesienią co by liście nie spadały do stawu. Jak piszą przedmówcy staram się zostawić kilka głównych pędów długości max ok 0,5m, gdy utnie się całość drzewa i zostawi tylko główny pień wierzba wypuszcza gałęzie na całej długości pnia. Ogólnie rzecz biorąc wierzba dla Mnie jest "drzewiastym chwastem" z tym, że bardzo ładnym ;) Rośnie szybko, cięcia jej nie straszne, drzewo na opał spala się bardzo szybko a suche strasznie trudno przerąbać.
Otóż to. I wierzbę tnie się na opał jak jest zielona. Potem jest zbyt ,, watowata '' i jest problem.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 17 wrz 2013, o 11:59
Re: Wierzba płacząca -cięcie
A więc chyba jeszcze teraz zdecyduję się na cięcie jest w miarę ciepło najwyżej jak coś pójdzie nie tak to nie będzie wierzby hahah
Re: PRZYJACIELE Forum :-)
mam pytanie czy można przyciąć 12 letnią wierzbę na wysokość około 3 metrów
Zniszczysz tylko drzewo. Sądząc po obwodzie .
Daj zdjęcie
Daj zdjęcie
- bohoda
- 10p - Początkujący
- Od: 23 lis 2013, o 12:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja od sadzonki formowałem. Tzn. ciąłem do gołego pnia. Co roku pięknie wygląda. Pień teraz gruby a gałązki młode i piękne.
Pozdrawiam
Witam,
nie chce zakładać nowego tematu. Mam pytanie, czy można teraz przyciąć trochę wierzbę płaczącą? Chciałbym skrócić gałęzie bo zasłaniają słońce.
Z góry dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam
nie chce zakładać nowego tematu. Mam pytanie, czy można teraz przyciąć trochę wierzbę płaczącą? Chciałbym skrócić gałęzie bo zasłaniają słońce.
Z góry dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam
- Ogrodnik88
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
Możesz,u mnie z 10 lat przycinało się wierzby na wiosnę(Całe korony) i nic im się nie działo ale zauważyłem że jak delikatnie przytnie się na na początku sierpnia to dużo wolniej rosną i nie trzeba ich ciąć co roku.
Dziękuje za odpowiedź. W takim razie biorę się za przycinanie. Parę lat nie była przycinana, a zawsze było to jesienią. Na wiosnę nigdy tego nie robiłem. Teraz że liście już są nie byłem pewien.Ogrodnik88 pisze:Możesz,u mnie z 10 lat przycinało się wierzby na wiosnę(Całe korony) i nic im się nie działo ale zauważyłem że jak delikatnie przytnie się na na początku sierpnia to dużo wolniej rosną i nie trzeba ich ciąć co roku.
Pozdrawiam
- Dorota71
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 cze 2011, o 14:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Wierzba Tristis w ogrodzie
Witam,
jesienią kupiliśmy w sklepie ogrodniczym wierzbę Tristis. Zależało nam na dużym drzewie z gęsta koroną, która zasłonie nieciekawy widok za oknem. Pan sprzedawca zapewniał, że można ja łatwo ciąć i nie będzie problemów w ogrodzie (800 m w tym dom). Ostatnio odwiedził nas inny ogrodnik, który doradzał a nawet nakazał ją wyciąć (jest młoda nie potrzeba pozwolenia). Twierdził, ze się bardzo rozrośnie i będzie to duży kłopot. W internecie podają rozmiar dorosłego drzewa raz 20 m, a raz 30. Czy rzeczywiście nie da się jej kontrolować cięciem?
Żal nam wycinać drzewko, dbamy o nią , pielęgnujemy. Czy jeśli faktycznie trzeba ją usunąć z ogrodu, można ja przesadzić? Posadzona jest tej wiosny, ma około 5m, ale jeszcze jest rzadka . Kilka witek dosłownie.
Pozdrawiam
jesienią kupiliśmy w sklepie ogrodniczym wierzbę Tristis. Zależało nam na dużym drzewie z gęsta koroną, która zasłonie nieciekawy widok za oknem. Pan sprzedawca zapewniał, że można ja łatwo ciąć i nie będzie problemów w ogrodzie (800 m w tym dom). Ostatnio odwiedził nas inny ogrodnik, który doradzał a nawet nakazał ją wyciąć (jest młoda nie potrzeba pozwolenia). Twierdził, ze się bardzo rozrośnie i będzie to duży kłopot. W internecie podają rozmiar dorosłego drzewa raz 20 m, a raz 30. Czy rzeczywiście nie da się jej kontrolować cięciem?
Żal nam wycinać drzewko, dbamy o nią , pielęgnujemy. Czy jeśli faktycznie trzeba ją usunąć z ogrodu, można ja przesadzić? Posadzona jest tej wiosny, ma około 5m, ale jeszcze jest rzadka . Kilka witek dosłownie.
Pozdrawiam
Wierzba płacząca na działce.
Witam.
Mam pytanie i dylemat odnośnie wierzby płaczącej. Rośnie u mnie na środku działki ma ok 6 lat.
Jest bardzo ładna tylko zastanawia mnie jedna rzecz. Dookoła rosną drzewka owocowe i jakieś 5-6 metrów dalej zaczyna się warzywnik, który mieści się we wschodnio-południowej części działki. Wierzba rośnie od strony południowej., trochę po skosie na zachód. Jeśli urośnie większa, a jest to przecież ogromne drzewo, to martwię się że będzie mi zasłaniało całe uprawy.
Poza tym jest jeszcze kwestia nawodnienia. Czy ona nie zabiera zbyt dużo wody z okolicy tak jak np. brzoza?
Czy da sie to drzewko jakoś przycinać aby nie urosło takie wielkie? czy i tak urośnie duże.
Na osiedlu u nas rosną to są naprawdę wielkie i piękne, ale na działce Rod to chyba nie za bardzo się nadaje.

Mam pytanie i dylemat odnośnie wierzby płaczącej. Rośnie u mnie na środku działki ma ok 6 lat.
Jest bardzo ładna tylko zastanawia mnie jedna rzecz. Dookoła rosną drzewka owocowe i jakieś 5-6 metrów dalej zaczyna się warzywnik, który mieści się we wschodnio-południowej części działki. Wierzba rośnie od strony południowej., trochę po skosie na zachód. Jeśli urośnie większa, a jest to przecież ogromne drzewo, to martwię się że będzie mi zasłaniało całe uprawy.
Poza tym jest jeszcze kwestia nawodnienia. Czy ona nie zabiera zbyt dużo wody z okolicy tak jak np. brzoza?
Czy da sie to drzewko jakoś przycinać aby nie urosło takie wielkie? czy i tak urośnie duże.
Na osiedlu u nas rosną to są naprawdę wielkie i piękne, ale na działce Rod to chyba nie za bardzo się nadaje.

Jak może być jeszcze lepiej???