Jak wam tak smacznie się zrobiło to pierniczek dla Was, niestety zdjęcie to wspomnienie po starym.
A jak macie ochotę na pierniczek to proszę- u mnie obowiązkowy z tego przepisu od 4 lat, robić już można, bo ciasto musi poleżeć, a po upieczeniu też musi swoje odstać, wtedy wilgotnieje robi się mięciutki. Jak dotrwa do świąt to 2 dni wcześniej dnia przekładam powidłami i dekoruję.- życie mnie nauczyło że robię od razu dwa.- z tych proporcji
Dobrze już, proszę przepis:
PIERNIK Z ORZECHAMI
Składniki
1 kg mąki pszennej (lub pół na pół pszennej i żytniej)
3 szklanki cukru
1,5 szklanki miodu
szklanka wyłuskanych orzechów włoskich
5 jajek
2 łyżki cukru na karmel
4 łyżeczki przyprawy do pierników
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
około pół szklanki mleka
spora szczypta soli
20 dag masła
masło do wysmarowania formy
Sposób przygotowania
Orzechy siekam niezbyt drobno.
Przyrządzam karmel: w zupełnie suchej patelni (nie teflonowej) rozpuszczam 2 łyżki cukru, aż się silnie zrumieni, wlewam 1/4 szklankę wody (ostrożnie! bo może pryskać), mieszam i zagotowuję, zdejmuję z ognia.
Miód, jeśli jest bardzo gęsty lub scukrzony wstawiam do garnka z gorącą wodą i ogrzewam, aż stanie się całkiem płynny.
Masło rozpuszczam i odrobinę studzę.
Do miski przesiewam mąkę, dodaję cukier, karmel, miód, przyprawy, sodę, jajka, mleko, sól i mieszam na jednolita masę. Następnie dodaję rozpuszczone masło, mieszam ponownie.
Ciasto powinno być dość zwarte, jeśli jest bardzo twarde, należy dodać trochę więcej mleka.
Na koniec do masy wrzucam orzechy i mieszam, by równomiernie rozłożyły się w masie.
Ciasto wkładam do ceramicznego lub emaliowanego naczynia, przykrywam ściereczką i wstawiam do lodówki na kilka lub kilkanaście dni. Ciasto powinno być zwarte czasami trzeba dodać więcej mąki.
Dojrzałe ciasto dzielę na 2 części, każdą porcję rozwałkowuję na grubość 3 cm i wkładam do natłuszczonej formy, przed pieczeniem niech poleży w cieple wtedy nie opadnie, piec w tortownicy około 35-(50) minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Z tego ciasta można również - po rozwałkowaniu na placek o grubości 1 cm - wykrawać pierniczki. Małe pierniczki piecze się około 10 minut w piekarniku o takiej samej temperaturze- ale ja robię inne pierniczki, i pierniczki imbirowe.
Ciasto piec na kilka dni (4-5) przed pałaszowaniem, bo od razu po upieczeniu są twarde i trzeba trochę czasu by skruszały.
Dodatkowe informacje.
Ciasto po upieczeniu i wystudzeniu można przełożyć marmoladą lub powidłami -Ja przekładam powidłami z węgierek i kajmakiem- dzielę piernik na trzy i przekładam a na wierz najlepsza polewa czekoladowa deserowa. Drugi jest nie przekładany- taki dłużej poleży a taki golas

też jest Pycha.
no i jak wszędzie świątecznie to u mnie tylko taki skraweczek klimatyczny.