Kwiatki B.

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Fraszka_1
1000p
1000p
Od: 16 cze 2013, o 15:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kwiatki B.

Post »

Fajna szklarenka :)
Awatar użytkownika
Brendii
500p
500p
Od: 22 wrz 2013, o 19:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mam i Epipremnum ;:138 Dzięki uprzejmości deissy ;:180

Biedactwo było 3 dni w kopercie w podróży... Ale i tak trzyma się nieźle, troszkę pozginany i na pewno głodne :wink:

Obrazek

Stoi sobie w kubeczku i moczy nóżkę ;:108

Obrazek Obrazek

Na 90% to Epi złocisty, czy ktoś może to potwierdzić na 100% ;:65 i opatulić szczepkę jeszcze folią? Czy w ogóle do ziemi? Boję się o nią...
Awatar użytkownika
deissy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sie 2008, o 17:28

Post »

Kochana nie bój sie to silna bestyjka.Ja je ukorzeniam w wodzie niczym nie przykrywam...zapominam i wypuszcza już ładne korzonki :)
Awatar użytkownika
hanka101
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2013, o 09:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit
Brendii epi zatarło się wbojach teeraz bedzie już tylko pięknie rosło :lol:
Pozdrowienia Hania
Zapraszam do mojego wątku: Cz. 1 i Część 2
Awatar użytkownika
Dumbledore
500p
500p
Od: 2 wrz 2013, o 14:04

Post »

100% złotko :) Wstaw tylko w wodę, nie przykrywaj niczym - da sobie radę ;) U mnie nawet kikut bez liścia się potrafi ukorzenić (robiłam takie eksperymenty ;) ).
Awatar użytkownika
Brendii
500p
500p

Post »

Dzięki za wizyte i odpowiedzi ;:180 martwie sie bo mi na nim zalezy, ale tez w nie wierze ;:7 Ciesze sie ze to Epipremnum zlocisty bo on po prostu szybciej rosnie, a ja wiadmomo, juz bym krzaki chciala.

Dumbledore kikuty bez lisci :;230 zbierasz kazda czesc rosliny jakaz znajdziesz i ukorzeniasz czy to bylo dla celow naukowych ;:306
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Super szklarenka, uważaj aby nie przelać bo pojemnik bez dziury u dołu i woda nie ma gdzie wyciekać :wit .
Fraszka_1
1000p
1000p
Od: 16 cze 2013, o 15:41

Post »

Jaki dorodny kawałek epi :)
Awatar użytkownika
Malachitek
1000p
1000p
Od: 13 kwie 2013, o 01:59

Post »

Brendii pisze:Dzięki za wizyte i odpowiedzi ;:180 martwie sie bo mi na nim zalezy, ale tez w nie wierze ;:7 Ciesze sie ze to Epipremnum zlocisty bo on po prostu szybciej rosnie, a ja wiadmomo, już bym krzaki chciala.
Ooo to zupełnie tak jak ja, jak mam coś małego to co chwilę koło tego łażę i sprawdzam, czy już rośnie i ile ma liści ;:306
Epipremnum super, niech się szybko korzeni :wink:
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

No to mamy chyba to samo epi - tylko że ja ukradłam szczepkę z rośliny stojącej na klatce schodowej ;:306 Liście są też bardziej zielone, ale to może być wina braku światła
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
hanka101
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja za to wolę mniejsce kwiatki, mogę upchnąć po kilka w doniczkę i cieszyć się, że je mam :;230 :;230 :;230
Pozdrowienia Hania
Awatar użytkownika
Brendii
500p
500p

Post »

POMOCY!!!!
Storczykowi którego ostatnio przesadzałam z powodu jakis owadów pleśnieją korzonki. Wczoraj go podlałam a dzisiaj zobaczyłam lekki nalot. Jestem pewna że to z powodu podłoża, bo go nie wyprażyłam przed użyciem. Potem widziałam na min biale kropki ale liczyłam że to nie grzyb a teraz mam..... wywaliłam położe z doniczki obciełam ile mogłam, wymyłam korzonki pod wodą. Teraz myslę żeby robić tak: dać mu przeschnąc, obsypać cynamonem całe korzenie (mam problem z dostępem do chemii, jeśli to możliwe chcę ją obejść) i zostawić na 2 dni do przeschnięcia. Co potem? do podłoża (tym razem wyprażonego....) czy to kermazytu? Pomóżcie ;:110 ;:145

to on, obsych z wody

Obrazek
Awatar użytkownika
hanka101
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ze storczykiem Ci nie pomogę, bo się nie znam ;:185 ale będę mocno ściskać kciuki, żeby akcja ratunkowa zakończyła się pełnym sukcesem ;:108
Pozdrowienia Hania
Bianka16
100p
100p
Od: 27 wrz 2013, o 19:57

Post »

Poczytaj trochę o ratowaniu storczyków, myślę,że keramzyt byłby dobrym rozwiązaniem. Storczyk ma wolę życia, widać na nim zdrowe, zielone korzonki więc jest duża szansa,że odrobi straty.
Awatar użytkownika
Brendii
500p
500p

Post »

Haniu dziękuję...

Bianko czytałam i to nie raz, ale jak się pojawia problem to człowiek (ja przynajmniej...) panikuję i już nic nie wiem... ;:185 Wydaje mi się że powinnam zrobić jak napisałam wyżej ale poczuję się pewniej jak ktoś doświadczony lub bardziej oczytany to powtierdzi albo poprawi.

A to nie koniec katastrof na dzisiaj.... po znalezieniu tej pleśni zaczęłam oglądać inne storczyki, bo jak który mi się przekrzywiał to go podpierałam kawałkami kory, tej z pleśnią. I jak grzebałam w kleiku to pod kawałkami kory zobaczyłam znowu to samo robactwi, to co było z białym storczyku i w gruboszu, poznaje że to te same gady :( Właśnię prażę zienię i zaraz będę kleiczek przesadzać ;:223

edit. z prażenia podłoża wyszło tyle, że miałam całe mieszkanie w dymie a podłoże zamieniło się w popiół... (bo uznałam że zrobie to na wyczucie). potem zaczęłam szukać w jakiej temp to robić i trafiłam gdzieś na informację, że podłoże po obróbce termicznej powinno poleżeć kilka dni, bo coś tam, coś tam z azotem. To już sobie darowałam i wsadziłam kleik do podłoża prosto z worka z nadzieją że to nie będzie trefne (obejrzałam je dokładnie, na oko nic nie wypatrzyłam, w tym trefnym widziałam białe kropki)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”