Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
ahina
50p
50p
Od: 13 cze 2010, o 18:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi

Post »

Witam :wit
Reniferki na bazie jakiego ciasta.
Kruche ciasteczka najlepsze dla mnie na amoniaku ale nie jest dostępny w naszych sklepach ( dzisiaj objeździłam wszystkie duże) a miały być "zwierzaki leśne" - córka kupiła foremki.
Jaki masz sprawdzony przepis na kruche ciasteczka
Pozdrawiam Halina.
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16

Post »

jak muffinki ;:108
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czytałam i odpowiadałam w pośpiechu i wyszły jakieś niedopowiedzenia.
Ciasto na reniferki to muffinki tylko dalej dekorowane-pyszne-robiłam rok temu na święta-pyszne i super wyglądają:)
Ciasto kruche robię tylko jako spody do ciasta ew jako spody -babeczki.Ciasteczek kruchych nie robiłam (za tłuste;))Myslę ,że ciasto na spody do babeczek nadają się również na ciasteczka,ale lepiej podpytaj dziewczyn ;:108
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Już w 1cz.Wątku "mniam..."pisałam i wychwalałam pod niebiosa zupkę z cukinii-jestem zaskoczona brakiem reakcji .Zrobiłam więc fotorelację z przygotowania w nadziei ,że ktos się skusi-jest przepyszna ;:215
po krótce...
Składniki
Obrazek

smażymy z czosnkiem...masełkiem...
Obrazek

miksujemy,dodajemy bulion,mascarpone,pieprz...
Obrazek

miodzio... ;:333
Obrazek

Kto się skusi ;:109
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

Ja się chętnie skuszę na taką zupkę.Uwielbiam wszelkie kremy zielone,a mój córex mogła by jeść brokułową codziennie.
Wypróbuję teraz cukinię,ale już wiem co w tej zupce zmienię,,po swojemu,, :wink: Do przesmażonej cukinii dodam oprócz czosnku cebulę i starta marchewkę,a serek mascarpone zastąpię serkiem topionym o ostrym smaku.Udekoruje kleksem śmietany i pietruszką :D
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pestuś-a zrobisz chociaż raz oryginalną? ;:215 ;:180 ;:108
Ja zrobię po Twojemu :wink:
Napisz mi też jak robisz brokułową ;:196
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Aśku- wygląda pysznie:zapewne tak samo smakuje :uszy
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

no pewnie ,że zrobię oryginalną,ale dodam choć ciut marchewki,bo u mnie zupa bez marchwi to jak święta bez choinki hihihi.Brokułową robię tak jak napisałam zmieniając Twój przepis,ale czasem daję ziemniaka ,czasem zaciągam łyżką ryżu,czasem daję seler ,wykańczam grzankami..nie trzymam się przepisów,ale zawsze jest czosnek,cebula,marchewka i śmietana... :wink: Gotuję często brokuła w małej ilości wody i mleka.Zupa jest wtedy kremowa i delikatna.Córka zrobiła zupę kukurydzianą pod moją nieobecność.Zmiksowała wszystko razem i ponoć wyszła pyszna.Muszę ją namówić na sobotnie gotowanie dla mamci :wink:
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Powiem tak:każdy kto jadł tę zupkę u mnie lub został nią obdarzony;)) zajadał się wydając różne "dziwne dźwięki"hmmm,mniam...hmmm,pyszności i takie tam :lol: ,każdy brał przepis...
Cukinię jem stosunkowo od niedawna bo od jakiś 1-2 lat i gdyby ktoś wcześniej mi o takiej zupce opowiadał to bym w ogóle nie była zainteresowana ;:224
Teraz jest nr1 od ok pół roku tzn od momentu kiedy poczęstowała nas -mnie i M znajoma,właścicielka nowo otwartego "krzywego"hotelu w Gdańsku...no i wpadłam jak śliwka w kompot :;230 ;:215
No jest boska ;:215
zenokier
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 22 lis 2013, o 09:51

Post »

Taki krem warto zrobić ale ja bym wolał tak jak Pestka bardziej na ostro.
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

...a u mnie dziś zupa -krem z pora z białej części,a zielona tylko do ugotowania w wywarze robiona na podobny sposób co brokułowa;z serkiem kremowym i śmietanką :D
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

PEstuś-same warzywko?Nie na mięsku?
Ile pory ,ile serków na ile wody?
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kotuś wszystko ,,na oko,,ale oczywiście gotowane w małej ilości wody do zblendowania.Potem możesz sobie wodę lub bulion dolewać.Nie gotuję kremów na mięsku.Zawsze są to kostki rosołowe.Pory dwie lub jedna duża(jak się uda kupić)Na litr wody daję dwa małe serki lub jeden.Smak sama sprawdz dodając najpierw jeden serek.Zupkę podaje się z makaronem,grzankami lub groszkiem ptysiowym.Ja osobiście lubię ją z domowymi grzankami z chleba razowego.
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dusisz w samej wodzie czy na masełku?Ile mniej więcej ilościowo wyjdzie Ci zupki z 1 dużej pory?

Ja dziś mam natchnienie na gotowanie,a to zwykle przepowiada ochłodzenie :;230
Śmiejemy się,że jestem jak świstak ,ale zapowiadający zimę-nagle mam ssanie na jedzenie :;230 :;230
Robię pasztetową,pastę z fasoli,chlebuś,placki ziemniaczane i naleśniki ,burito ;:219
Wszystko jednak znika w przepastnych żołądkach ,które tylko czekają i czają się za plecami :wink:
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiem jak to jest.Tez tak mam,że zimowy czas spędzam w kuchni,a to dla tego ,że mamy więcej czasu(odchodzi ogród)i szybciej robi się ciemno.Jakoś nie lubię siedzieć przed TV.,zdecydowanie wole kuchnię,a to ,że jemy więcej to naturalna sprawa.Po prostu potrzebujemy w chłody więcej energii,więcej spalamy i mamy większy apetyt na słodkości.
Co do proporcji to tak jak pisałam ;wszystko na oko ,ale dla 4 osobowej rodzinki :wink:
podłoże już rodzinka skosztowała,a M wchodząc do domu stwierdził z lubością,że czuć święta w mieszkaniu :D Na domowy chlebuś tez u mnie przyjdzie pora po świętach,a pastę z fasoli robię też z dodatkiem serka topionego.To taka moja baza pod wszystkie mdłe i mało,,charakterne,,składniki.
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”