Kolorowe Storczyki
- valdessa_kane
- 500p
- Od: 21 cze 2013, o 10:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kolorowe Storczyki
Całe szczęście, że w tym sklepie pracował ktoś niedowidzący - gratuluje pachnącego mieszkania 

- kamikami26
- 1000p
- Od: 14 maja 2013, o 11:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nic z niej nie będzie... Będzie i to dużo 
Może trzeba upatrzyć gdzie oni do śmieci je wyrzucają i tam się zaczaić xD

- kamikami26
- 1000p
Ochrona Cię wyrzuciMeiss pisze:Nic z niej nie będzie... Będzie i to dużo

Albo kosze mają pod prądem

Ej, to po śmietnikach już grzebać nie można xD 

- lotiel
- 10p - Początkujący
- Od: 18 wrz 2013, o 20:49
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p4251807
Masz absolutnie przepiękną kolekcję. Po przeglądnięciu nie wiem, czy najpierw jechać polować do OBI czy do Ikei ;)
Masz absolutnie przepiękną kolekcję. Po przeglądnięciu nie wiem, czy najpierw jechać polować do OBI czy do Ikei ;)
Ostatnio zmieniony 22 paź 2013, o 19:11 przez Jovanka, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: skasowany cytat ze zmianą na link - .kopia i wklejanie całej wypowiedzi wraz ze zdjęciami nie moze być cytatem.
Powód: skasowany cytat ze zmianą na link - .kopia i wklejanie całej wypowiedzi wraz ze zdjęciami nie moze być cytatem.
-
- 1000p
- Od: 16 cze 2013, o 15:41
ZA 1 ZŁ
przebiłaś moje dendrobium za 2 zł 

Wspaniałe Nelly Isler, to ja kupiłam jako "zdrowy przekwit" taki sam kwiatek w stanie o niebo gorszym, tylko w cenie 150% wyższej,można zobaczyć w moim wątku tego pociachanego storczyka, ten jest piękny. Tobie gratuluję zakupu a panu w sklepie "wiedzy". Powiem szczerze,że pewnie też przyszłoby mi do głowy zabranie całego wózka do podziału wśród chętnych. Niech kwiatki Nelly Isler cieszą Cię jak najdłużej.
- flicka_
- 100p
- Od: 15 lip 2013, o 15:05
Opowiem po krótce o moich doświadczeniach z budzącymi postrach "białymi kuleczkami". Owe białe kuleczki pokrywające korzenie to przykład mikoryzy. Niektórzy uważają, że ich obecność w doniczce jest neutralna, inni, że szkodliwa a jeszcze inni, że są pożyteczne. Ja na podstawie własnych obserwacji uważam, że obecność grzybów pozytywnie wpływa na wzrost rośliny. Z resztą sama definicja mikoryzy wskazuje na korzyści wynikające ze współistnienia korzeni z grzybami.Moje rośliny, odkąd zauważyłam w doniczce obecność grzybów, rosną lepiej i szybciej. Zobaczcie same jak prezentuje się roślina z widoczną grzybnią. W ciągu dwóch tygodni ładnie przyrósł jej pęd, liście są zdrowe i błyszczące a w doniczce masa nowych korzeni.
1. 9 października

Uploaded with ImageShack.us
3. 23 października

1. 9 października

3. 23 października

- Dufin
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
u mnie niestety mikoryza pojawia się najczęściej, kiedy roślina traci na kondycji. "Niestety" bo zazwyczaj muszę wtedy ingerować w podłoże i usuwać pognite/posuszone korzenie i roślina nie ma szansy skorzystać z tej grzybni 

- flicka_
- 100p
Zauważyłam też, że dostawcy IKEI muszą dużo aplikować tej szczepionki mikroryzowej, która powoduje wykwit grzybów, bo w roślinach z innych sklepów tego nie widać.
- Dufin
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
Ja nie wiem jak to jest, ale u mnie taka mikoryza pojawia się dopiero po jakimś czasie, więc pewnie inne storczyki są tak samo "zamikoryzowane", ale od czego zależy, że ona się ujawnia, to nie wiem.
- flicka_
- 100p
Oncidium za 1 zł.
Prezentuje drugą z roślin zakupioną po wyjątkowo okazyjnej cenie. Zółte, "klasyczne" oncidium.
Obecnie roślina jest bez podłoża ponieważ była moczona w Topsinie i chcę dać jej chwilę odpocząć i przeschąć.
Moim zdaniem zapowiada się całkiem dobrze, liczę na pojawienie się nowej pseudobulwy na wiosnę i być może przyszłoroczne kwitnienie. Roślina trafiła do mnie jako przekwitnięta, z osypanimi na podłoże kwiatami. Wyjęłam ją delikatnie z doniczki, wcześniej namaczając. Delikatnie oddzieliłam ją od podłoża, przejrzałam korzenie i asekuracyjnie zamoczyłam w roztworze Topsinu na kilka godzin. Jutro mam zamiar przesadzić ją do jakiejś przeźroczystej doniczki aby móc obserwować stan korzeni. Będę relacjonować jej aklimatyzację do nowych warunków na bieżąco;)

Prezentuje drugą z roślin zakupioną po wyjątkowo okazyjnej cenie. Zółte, "klasyczne" oncidium.
Obecnie roślina jest bez podłoża ponieważ była moczona w Topsinie i chcę dać jej chwilę odpocząć i przeschąć.
Moim zdaniem zapowiada się całkiem dobrze, liczę na pojawienie się nowej pseudobulwy na wiosnę i być może przyszłoroczne kwitnienie. Roślina trafiła do mnie jako przekwitnięta, z osypanimi na podłoże kwiatami. Wyjęłam ją delikatnie z doniczki, wcześniej namaczając. Delikatnie oddzieliłam ją od podłoża, przejrzałam korzenie i asekuracyjnie zamoczyłam w roztworze Topsinu na kilka godzin. Jutro mam zamiar przesadzić ją do jakiejś przeźroczystej doniczki aby móc obserwować stan korzeni. Będę relacjonować jej aklimatyzację do nowych warunków na bieżąco;)

- kamikami26
- 1000p
Gratuluję
Masz takie samo oncidium jak moje
Jest zupełnie bezproblemowe.Moje wiosnę i lato spędziło na balkonie a teraz mam własny pędzik
Z Twoim też będzie dobrze,bo psb. nie są w jakimś strasznym stanie

Masz takie samo oncidium jak moje

Z Twoim też będzie dobrze,bo psb. nie są w jakimś strasznym stanie

- anabell
- 100p
- Od: 18 gru 2011, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt: