Tolinka i róże

Zablokowany
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Tolinka i róże

Post »

Ja też mam 2 Annabelki ,jedna rosła w tym miejscu ,a druga została posadzona na środkowej rabacie na słońcu ,ta na zdjęciu ma dość mocno zacienione miejsce i rosła mi zdecydowanie lepiej niż ta na słońcu ,miała zdrowe ładne zielone listki i piękne ogrooomne kwiaty ,ta na słońcu słabo kwitła ,kwiaty dużo mniejsze ,a listki żółkły,jesienią dostała nowe miejsce,praktycznie w cieniu zobaczę jaki będzie efekt.Nie nawożę jakoś specjalnie ,ale staram się co jakiś czas podsypać świeżą korę,albo igliwie,gdzieś czytałam że to lubią i chyba tak jest ;:173
Wiesz jeżeli chodzi o klematisy to już sporo zaniosłam na kompost ;:131 ale w zeszłym roku poczytałam tu na forum i zamówiłam odmiany chyba dla mnie ,bo rosną i to całkiem nieźle ;:oj nie mam zdjęć ale w tym sezonie się poprawię ;:14 mam nadzieję ,bo zamówiłam od M na urodziny aparat ;:224 ,tylko ma być nie byle jaki ,ale taki co robi takie zdjęcia jak u dziewczyn na forum :;230 ;:306
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale tu pustki :shock: no proszę parę stopni na + i już wszyscy w ogrodach buszują ;:306 ale nam się tęskni za tym ciepełkiem i za pracą w ogrodzie ;:65

troszkę wiosny :)

Obrazek

tulipan giuseppe verdi

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

-- 2 lut 2014, o 11:45 --

Jeszcze wspomnienie ....niestety tych róż już nie ma i po kolejnych próbach odnowienia tego widoku zrezygnowałam z róż piennych :roll:

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 19:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Szkoda widoku z takim szpalerkiem piennych,ale ja też miałam róże pienne,które tylko oglądam na zdjęciu ;:219
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No szkoda Halinko bo piękne były :(
Ale dzisiaj pięknie na dworze było i ptaszki w ogrodzie tak pięknie śpiewały ;:224
Fajna pogoda na mycie okien ;:108 więc opitoliłam migiem wszystkie na dole, ściereczką z bie...ki i lśnią jak złoto! A to dodatkowo zmobilizowało do sprzątnięcia tarasu ,jak sprzątanie,(no nie przypadkowe zresztą ;:306 ) to przemeblowanie ,bo niebawem pojawi się tu nowy mebelek :tan ,który dostałam i jest w trakcie przeobrażania się w cudo! :;230 i mam zamiar spędzać na nim dłuuugie letnie godziny ;:306
Dzisiaj była pierwsza kawka na tarasie :) i wyciągałam moje długie ,szczupłe kończyny :;230 ;:306 do słoneczka,a w między czasie żeby ręce za bardzo nie odpoczęły ,wiłam sobie wianuszki z obciętego winobluszczu i tak powstały fajne podstawy do wiosennych dekoracji.
Pooglądałam clematiski i mają już ładne pąki ,to chyba już czas na cięcie?
Tulipany i inne cebulowe baaardzo już chcą pokazać swoją urodę :wink:
A miedzian?Czy to już czas ?Czy jeszcze poczekać? Czy w ogóle opryskiwać róże ,bo większość z nich ma listki?? ;:202 Nie mam w tej kwestii zupełnie doświadczenia do tej pory miedzian stosowałam tylko na brzoskwinie ;:218
Będę wdzięczna za sugestie ;:196
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Przepiękny ten szpalerek miałaś ;:167 Szkoda go.
Ja mam jedną pienną Lovely Fairy. Ciekawe czy uda mi się ją przezimować.
U mnie śnieg, nie ma co pryskać ;:306 Ale też wczoraj rozglądałam się za miedzianem. Niby powinno się zanim będą listki ale niektóre dziewczyny pryskały jak już były i też nic się nie stało podobno złego.
Ale i tak chyba ciut za wcześnie.
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Tolu piękne miałaś te pienne róże, ja już 2 razy straciłam raz 4, a za drugim razem 6. Nie zniechęciło mnie to jednak do kupienia nowych. Teraz mam 6 róż piennych, rosną w donicy a zimują w domku na działce. Ja też mam kota Brytyjczyka lecz mój jest czekoladowy. Co do opryskiwania to jeszcze za wcześnie.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuje kochane za odpowiedź ,to ja sobie jeszcze poczekam ;:65 ,choć pogoda taka piękna że już bym się rwała do pracy :tan
Jeżeli chodzi o róże pienne ,to pewnie jeszcze się skuszę ;:224 nie mówię nie :wink: ,ale na razie skupiam się na rabatkach ,mam tu dużo do nadrobienia ;:173
Dzisiaj przytachałam kamole ,bo M chciał się ich pozbyć,no to ja im znalazłam miejsce :)

Obrazek

to ma być murek ozdobny,jak na razie z ozdobnym ma niewiele wspólnego ;:306 ,ale popracuję nad tym :uszy
za murkiem rosną Mme. Isaac Pereire i Geoff Hamilton między nimi czyściec wełnisty ,za roślinami będą kratki,już czekają do zmontowania ;:138 i dosadzę coś kwitnącego,ale jeszcze nie wiem co ;:209
Awatar użytkownika
Daisy
1000p
1000p
Od: 11 lut 2008, o 22:39

Post »

Tolinka pisze:Witam serdecznie wszystkich miłośników róż ;:7
to dzięki Wam i Waszym różom jestem dziś tutaj na forum.Co prawda zawsze lubiłam róże ale odkąd trafiłam tutaj....no to chyba wiecie doskonale co dzieje się w moim ;:167
Większość moich róż posadzona jest dopiero jesienią 2012 z donic i z gołym korzeniem,sporo dosadzonych wiosną tego roku i dosadzanych stale :;230 ,więc krzaczki jeszcze nie wielkie za to wieeeelka radość z każdego kwiatu ;:224
Na początek Laguna róża która na dzień dzisiejszy skradła większą część mojego serducha :tan
Obrazek Obrazek
kupiona latem 2012 jako mały krzaczek dziś jest pięknym rozłożystym krzakiem ok.150cm a kwitnie jak widać ;:167
Duży piękny kwiat i zapach!! ;:170
Witaj Tolinko :)

Zaglądnęłam do Twojego ogrodu, bardzo mi się u Ciebie podoba :) Masz piękne róże, ładnie wkomponowane w rabaty i bardzo dużo ślicznych odmian :)
Przyglądam się Twojej Lagunie i zastanawiam się czy to na pewno ona?
Mam Laguny już od 6 lat, faktycznie rosną wielkie, ale one mają skórzaste liście i zupełnie inne kwiaty...
Wkleję Ci moją Lagunę, usunę zdjęcie potem bo nie chcę zaśmiecać Twojego wątku :)

Obrazek

Może niech spojrzą dziewczyny, które mają też Laguny, a może moja to nie Laguna? :)

Twoja róża wygląda jak Victor Verdier, który ma matowe ciemno zielone takie dla mnie szarozielone liście i mniej pełne kwiaty, lub Reine Victoria, nie wiem ;:131 niech wypowiedzą się inne dziewczyny, które lepiej znają się na różach,
Co do Pirouette, to masz rację na bank nie jest to ta różą,Pirouette ma małe kwiaty, wpadające w morelowy kolor, gdy są w pełni rozwinięte. Ta Twoja róża jest piękna, jestem bardzo ciekawa co to za piękność.
Masz Cinerellę, moją ukochaną różyczkę, pamiętaj, że ona rośnie wielka! Ma 2, 3 metrowe pędy i rośnie bardzo mocno wzdłuż i w szerz :)
Pozdrawiam serdecznie :) Ewa
Ogródek Daisy, cz.1, cz.2, cz.3,
aktualny
Awatar użytkownika
Alutka102
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2011, o 09:06

Post »

:wit
Tolinko, Ewa ma rację. To nie jest Laguna. Jest bardzo podobna do mojego Victora Verdie.
Laguna ma całkiem inny pokrój krzewu, kwitnie całymi kiściami kwiatów o innym odcieniu. Nie będę zaśmiecała Twojego wątku, ale jak chcesz mogę przysłać Ci na PW zdjęcia obydwu krzewów.
Z pozdrowieniami Ala
Zapraszam do moich wątków
Marzenia nigdy nie przechodzą na emeryturę
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Ewuniu :wit
Jakże miło mi gościć Ciebie w moich skromnych progach,to dzięki Tobie i Twojemu zamiłowaniu do róż ,obudziły się moje różane uczucia,to twoje różane nasadzenia stały się dla mnie inspiracją,a ogród śnił się po nocach, witaj kochana ;:168
Jeżeli chodzi o Lagunę....wiem że to nie jest ona ;:185 kupiłam ją w Au...nie w donicy ,karteczka była Laguna i na Pirouette też i tak je podpisałam ;:306 no cóż dostały mi się zupełnie inne róże ;:oj ale wcale mnie to nie smuci ,bo są piękne!!! Zastanawiam się nad Waszą sugestią czy to nie Victorek? tylko ,że czytałam ,że Victor dorasta do 1,50cm i ma sztywne pędy,moja róża ma wiotkie i dłuuugaśne teraz to chyba dobrze ponad 2m :tan Ale jeżeli jest to Victor ,to jestem baaardzo szczęśliwa ,bo chciałam tą różyczkę ,ale nie mogłam kupić.
Zdjęcia Ewunia nie usuwaj ;:180 ,niech mam u siebie kawałek Twojego ogrodu ;:3
Alutka witam Cię serdecznie :)
Co do Laguny napisałam wyżej i przyznam szczerze ,że chętnie poznałabym prawdziwe imię mojej pięknotki, wklej proszę zdjęcia do mojego wątku i najlepiej obu różyczek....proszę ;:204
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Tolu ja mam Victor Verdier jest wysoką różą ale ma bardzo sztywne łodygi. Pokażę mojego chociaż na tych zdjęciach to róża jeszcze małego wzrostu. Dzisiaj jest o wiele wyższa. Nie mam niestety aktualnego zdjęcia.

Zdjęcia możesz usunąć.
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Czy ten Victor jest faktycznie różowo fioletowy jak na zdjęciach? Czy czerwony?
Bardzo mi się podoba ale nie lubię czerwieni ;:185
Awatar użytkownika
Daisy
1000p
1000p
Od: 11 lut 2008, o 22:39

Post »

Tolinko ;:196 miło mi, że moje różyce zaszczepiły w Tobie miłość do róż :)

Mój VV też ma część gałązek sztywnych, część wiotkich, to jak różą się zachowuje, zależy od wielu czynników. Czasami te same róże posadzone w 2 miejscach w ogrodzie wyglądają inaczej. U mnie róże, które teoretycznie powinny być niższe, mają 3 metrowe pędy :)

Tu masz podgląd na VV
http://www.helpmefind.com/rose/pl.php?n=4032
Pozdrawiam serdecznie :) Ewa
Ogródek Daisy, cz.1, cz.2, cz.3,
aktualny
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Z róż piennych też się wyleczyłam, wszystko co miałam poszło... :?
W tamtym roku kupiłam jeszcze Rosenfee, śpi na razie zadołowana, ciekawa jestem, co z niej będzie, jak ją wydostanę z tego wielkiego kopca.
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu ja może się nie wyleczyłam,ale jeżeli się skuszę ,to tylko do donicy,jak pomyślę ile pieniędzy pochłonęły te pienne.......miałabym już za to piękną różankę :roll:

Danusiu dziękuję za fotki są śliczne ,więc nie będę ich usuwać ;:173 wygląda na to że moja różyczka to może być Victorek ;:oj

Aprilku jeżeli moja ma być Victorem Verdier to zapewniam Cię ,że czerwona nie jest na bank! ;:172

Ewunia masz rację z tymi łodygami ,poleciałam sprawdzić ,są i sztywne i wiotkie,prawie bezkolcowe ,listki miała matowe,wiosną kwitła u mnie pierwszy raz ,wsadzona malutka ,baaardzo szybko urosła już zajmuje prawie całą pergolę i prawdę mówiąc baaaardzo na nią czekam ;:167 mam nadzieję że w tym roku będzie jeszcze piękniejsze i będę mogła Wam kochani to pokazać ;:197

Na tej fotce w/w różyczka posadzona przy pergoli we wrześniu 2012.

Obrazek

tutaj powtórzyła tylko jednym kwiatem lipiec 2013, ale rozmiar osiągnęła imponujący ;:224

Obrazek

do jesieni jeszcze urosła ;:173
zresztą jak patrzę na zdjęcia ,kiedy róże były sadzone i na krzaczki dziś to na prawdę widać różnice,tak na co dzień nie zauważam ich rozmiarów.....chciałabym aby były już tak wieelkie jak u Was i chyba mam szansę takie mieć :tan

;:cm
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”