Kaktusy pod Ostrzycą - Mariusz DLW
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 sie 2010, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kaktusy pod Ostrzycą - Mariusz DLW
No to żeśmy się spotkali na forum.
Co do mammillarii to wrzuć na PW nazwy lub na meila ,zorientuję się czy coś mi nie brakuje.
Na pewno widziałam u ciebie M. roseoalba i takiej nie mam.
Co do mammillarii to wrzuć na PW nazwy lub na meila ,zorientuję się czy coś mi nie brakuje.
Na pewno widziałam u ciebie M. roseoalba i takiej nie mam.
- Mariusz DLW
- 200p
- Od: 10 mar 2013, o 12:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Hej
Znowu było trochę słońca, znowu trochę kwiatów. Szczyt kwitnienia już za nami, ale nadal po kilkadziesiąt kaktusów codziennie otwiera kwiaty.
Aylostery znów się postarały, choć to 20% tego, co w szczycie:

Wiem, że nikt już nie lubi Notocactusów, a wielka szkoda. Piękne to i wdzięczne rośliny, niektóre wcale niełatwe w uprawie, jak choćby grupa N,. scopa. Tu N. rudibueneckeri:

Kwitną Gymnocalycia, ale niewiele w tym roku. G, doppianum P378:

G. ammerhauseri:

G. neuhuberi LB289:

Znów zapomniane ślicznotki - Frailee. Mam tego sporo, i kwitną, gdy gorąco - F. pygmaea AH180:

I troszkę resztek meksykańczyków -
Mammillaria nana (jedna z najulubieńszych):

Coryphantha pycnacantha:

Kwitną też, o dziwo, dopiero teraz, Lobivie - także siewki:

Znowu było trochę słońca, znowu trochę kwiatów. Szczyt kwitnienia już za nami, ale nadal po kilkadziesiąt kaktusów codziennie otwiera kwiaty.
Aylostery znów się postarały, choć to 20% tego, co w szczycie:

Wiem, że nikt już nie lubi Notocactusów, a wielka szkoda. Piękne to i wdzięczne rośliny, niektóre wcale niełatwe w uprawie, jak choćby grupa N,. scopa. Tu N. rudibueneckeri:

Kwitną Gymnocalycia, ale niewiele w tym roku. G, doppianum P378:

G. ammerhauseri:

G. neuhuberi LB289:

Znów zapomniane ślicznotki - Frailee. Mam tego sporo, i kwitną, gdy gorąco - F. pygmaea AH180:

I troszkę resztek meksykańczyków -
Mammillaria nana (jedna z najulubieńszych):

Coryphantha pycnacantha:

Kwitną też, o dziwo, dopiero teraz, Lobivie - także siewki:

Mariusz
Kaktusowy wątek sprzedażowy - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=68063" onclick="window.open(this.href);return false;
Kaktusowy wątek sprzedażowy - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=68063" onclick="window.open(this.href);return false;
- maryjan13
- Od: 27 cze 2010, o 22:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mimo,że jak piszesz,szczyt kwiatowy już u Ciebie minął,to nadal sporo kaktusów Ci kwitnie.
Wszystkie pokazane kwiaty piękne,a szczególnie spodobał mi się kwiat frailei.
Wszystkie pokazane kwiaty piękne,a szczególnie spodobał mi się kwiat frailei.
- sokolica
- Od: 28 maja 2011, o 13:05
Piękna Coryphantha! Chyba duża roślina, korpus wspaniale ucierniony. A gymno to chyba maluszki jeszcze? G. amerhauseri w jakiej wielkości doniczki są? Fajny pokrój mają. I w ogóle trochę inne ciernie od typowych. A ja chyba właśnie od Ciebie mam takie i niestety trochę wybiło się ponad ziemię
Choć szczerze mówiąc, to wydawało mi się, że one jak nieco w słupek rosną to nic w tym nadzwyczajnego. W każdym razie mój nie planuje kwitnąć. A szkoda, bo ładne kwiatki.

- Mariusz DLW
- 200p
- Kontakt:
Coryphantha - zawsze myślałem, że taka zwyczajna, przywykłem już, że kwitnie co roku kilkoma kwiatami
.
A gymna malutkie, w doniczce 8 cm. Niektóre kwitną takie małe, np. neuhuberi, taningaense, często capillaense itd.
Wiesz, te moje sa hodowane bardzo twardo - za mało wody, rzadko przesadzane, mnóstwo słońca, mało nawozu. Dlatego są schowane w ziemi i kwitną małe. Część ginie w takich warunkach, ale pozostałych, jak mawia mój kaktusiarski kolega, nawet siekierą nie zabijesz
.

A gymna malutkie, w doniczce 8 cm. Niektóre kwitną takie małe, np. neuhuberi, taningaense, często capillaense itd.
Wiesz, te moje sa hodowane bardzo twardo - za mało wody, rzadko przesadzane, mnóstwo słońca, mało nawozu. Dlatego są schowane w ziemi i kwitną małe. Część ginie w takich warunkach, ale pozostałych, jak mawia mój kaktusiarski kolega, nawet siekierą nie zabijesz

Mariusz
-
- Od: 11 kwie 2010, o 10:15
Mariusz masz ładnie zadbany inspekt ,nie wspomnę już o kaktusach a gymlaki sa super a szczególnie G.ammerhauseri,
jest ciekawy i nie spotykany

jest ciekawy i nie spotykany

poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Kaktusy Leszka2
- sokolica
- Od: 28 maja 2011, o 13:05
Co szklarnia to szklarnia (czy foliak, bo nie wiem). Zastanawiam się od jakiegoś czasu, jak ja mam traktować takie maleństwa. U mnie albo pod chmurką, bez osłony, albo parapet. Do tej pory siewek nie traktowałam inaczej niż innych: to samo luźne podłoże, podlewanie rzadko, nawozu właściwie wcale. Ale mi nie rosnąMariusz DLW pisze: Wiesz, te moje sa hodowane bardzo twardo - za mało wody, rzadko przesadzane, mnóstwo słońca, mało nawozu. Dlatego są schowane w ziemi i kwitną małe. Część ginie w takich warunkach, ale pozostałych, jak mawia mój kaktusiarski kolega, nawet siekierą nie zabijesz.

Piękne kwitnienia
Śliczny kwiat ma G. neuhuberi LB289, Mammillaria nana też ładnie zakwitła
, ale Coryphantha pycnacantha zakwitła cudnie

Pozdrawiam Marzena
Moje kaktusy i sukulenty
Moje kaktusy i sukulenty
- Mariusz DLW
- 200p
- Kontakt:
Nie mam szklarni, zresztą górskie gatunki nie lubią dusznej atmosfery. Kaktusy są w otwartych inspektach.sokolica pisze:Co szklarnia to szklarnia (czy foliak, bo nie wiem). Zastanawiam się od jakiegoś czasu, jak ja mam traktować takie maleństwa. U mnie albo pod chmurką, bez osłony, albo parapet. Do tej pory siewek nie traktowałam inaczej niż innych: to samo luźne podłoże, podlewanie rzadko, nawozu właściwie wcale. Ale mi nie rosnąUwierzysz, że mam siewki, które od 2 lat nie urosły nic?
Żyją, na pewno. Ale nie rosną. Dlaczego?
Dlaczego siewki nie rosną?
1. Może niewłaściwy odczyn podłoża - np. Gymno muszą mieć dość kwaśno.
2. Za duże doniczki.
3. Małe roślinki dobrze rosną w grupach, pojedyńczo w doniczkach słabo.
4. Nawóz, najlepiej z małą ilością azotu i dużą potasu. Ja używam NPK 6-12-36, jakieś 2-3 w roku, teraz już ostatnie nawożenie.
5. Może więcej wody - kaktusy UMIEJĄ przeżyć suszę, ale to nie znaczy, że ją lubią. Gymno może być mokre 2 miesiące bez przerwy i będzie żyło - przynajmniej większość gatunków.

Mariusz
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Piękne, różne rośliny. Z tych które lubię...
Notocaktusy - nie tylko Ty je eksponujesz. Kilku z nas również.
Frailee - tyle tylko ich u Ciebie?

Notocaktusy - nie tylko Ty je eksponujesz. Kilku z nas również.

Frailee - tyle tylko ich u Ciebie?
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Uuuuuu, nędza, panie! I bida...Mariusz DLW pisze: Znowu było trochę słońca, znowu trochę kwiatów. Szczyt kwitnienia już za nami, ale nadal po kilkadziesiąt kaktusów codziennie otwiera kwiaty.

Mój N.scopa tez zakwitł, ale doprowadzenie go do kwiatka, to pewnie kompletny przypadek i szczęście początkującego, bo to mój pierwszy raz.
Ale na coryphanty coraz bardziej choruję. A po twoich fotkach czuje, że choroba mi sie pogłębia...

Tak podpytam - jakiś ogólnodostępny? W cieczy?Mariusz DLW pisze:Ja używam NPK 6-12-36
Ja użyłam 4/3/8, przeterminowany wprawdzie

Podobno nic to mineralnemu nie szkodzi.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Jak radzą sobie w warunkach inspektu na pełnym słonku rebucje, zwłaszcza mediolobiwki? Kombinuję coś takiego wybudować u siebie dla potrzeb rebucjowatych i zastanawiam się, jak one sobie poradzą na pełnym słonku. Opcją byłoby ustawienie inspektu w cieniu drzewa, co ograniczyłoby nieco ilość światła, które dostaną roślinki.
Rebucje jako wytrzymałe na przymrozki w inspekcie powinny świetnie poradzić sobie wczesną wiosną i późną jesienią, dlatego je w pierwszej kolejność kombinuję wystawić poza foliak.
Rebucje jako wytrzymałe na przymrozki w inspekcie powinny świetnie poradzić sobie wczesną wiosną i późną jesienią, dlatego je w pierwszej kolejność kombinuję wystawić poza foliak.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- przemo1413
- Od: 22 mar 2011, o 16:34
- Kontakt:
Panie kolego jak to nikt nie lubi notocactusów

A na poważnie to ja je kolekcjonuję i sporo już ich uzbierałem jak na swoją krótką karierę i mam też sporo siewek tych chwastów

- maryjan13
- Od: 27 cze 2010, o 22:57
Skąd Ci to przyszło do głowy ?Mariusz DLW pisze: Wiem, że nikt już nie lubi Notocactusów, a wielka szkoda.
Do jakiego wątku nie zajrzysz,to wszędzie notokaktusy.Może nie tyle,co u Przemka,ale są.
Ja też mam kilka sztuk.
Trochę nie rozumiem.przemo1413 pisze: i mam też sporo siewek tych chwastów
Chwast,to coś niepożądanego,niechcianego.Jeżeli kupujesz jakiegoś notokaktusa
lub wysiewasz,to chyba je chcesz mieć.
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Nazywanie naszych przecież ulubionych roślin chwastami to taka paskudna maniera która się na naszym Forum niestety rozpowszechniła. Rozumiem oczywiście, że to trochę żartem pisane - ale i tak nieładnie to brzmi.