Kaktusy pod Ostrzycą - Mariusz DLW

ODPOWIEDZ
Gaga1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2010, o 21:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kaktusy pod Ostrzycą - Mariusz DLW

Post »

No to żeśmy się spotkali na forum.
Co do mammillarii to wrzuć na PW nazwy lub na meila ,zorientuję się czy coś mi nie brakuje.
Na pewno widziałam u ciebie M. roseoalba i takiej nie mam.
Awatar użytkownika
Mariusz DLW
200p
200p
Od: 10 mar 2013, o 12:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Hej :D
Znowu było trochę słońca, znowu trochę kwiatów. Szczyt kwitnienia już za nami, ale nadal po kilkadziesiąt kaktusów codziennie otwiera kwiaty.

Aylostery znów się postarały, choć to 20% tego, co w szczycie:
Obrazek

Wiem, że nikt już nie lubi Notocactusów, a wielka szkoda. Piękne to i wdzięczne rośliny, niektóre wcale niełatwe w uprawie, jak choćby grupa N,. scopa. Tu N. rudibueneckeri:
Obrazek

Kwitną Gymnocalycia, ale niewiele w tym roku. G, doppianum P378:
Obrazek

G. ammerhauseri:
Obrazek

G. neuhuberi LB289:
Obrazek

Znów zapomniane ślicznotki - Frailee. Mam tego sporo, i kwitną, gdy gorąco - F. pygmaea AH180:
Obrazek

I troszkę resztek meksykańczyków -
Mammillaria nana (jedna z najulubieńszych):
Obrazek

Coryphantha pycnacantha:
Obrazek

Kwitną też, o dziwo, dopiero teraz, Lobivie - także siewki:
Obrazek
Mariusz
Kaktusowy wątek sprzedażowy - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=68063" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
maryjan13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2010, o 22:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mimo,że jak piszesz,szczyt kwiatowy już u Ciebie minął,to nadal sporo kaktusów Ci kwitnie.
Wszystkie pokazane kwiaty piękne,a szczególnie spodobał mi się kwiat frailei.
Marian - pozdrawiam i zapraszam.
Kwiaty kaktusów cz.1, cz.2, cz.3
Kilka roślin
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

Piękna Coryphantha! Chyba duża roślina, korpus wspaniale ucierniony. A gymno to chyba maluszki jeszcze? G. amerhauseri w jakiej wielkości doniczki są? Fajny pokrój mają. I w ogóle trochę inne ciernie od typowych. A ja chyba właśnie od Ciebie mam takie i niestety trochę wybiło się ponad ziemię :wink: Choć szczerze mówiąc, to wydawało mi się, że one jak nieco w słupek rosną to nic w tym nadzwyczajnego. W każdym razie mój nie planuje kwitnąć. A szkoda, bo ładne kwiatki.
Awatar użytkownika
Mariusz DLW
200p
200p
Kontakt:

Post »

Coryphantha - zawsze myślałem, że taka zwyczajna, przywykłem już, że kwitnie co roku kilkoma kwiatami :-).
A gymna malutkie, w doniczce 8 cm. Niektóre kwitną takie małe, np. neuhuberi, taningaense, często capillaense itd.
Wiesz, te moje sa hodowane bardzo twardo - za mało wody, rzadko przesadzane, mnóstwo słońca, mało nawozu. Dlatego są schowane w ziemi i kwitną małe. Część ginie w takich warunkach, ale pozostałych, jak mawia mój kaktusiarski kolega, nawet siekierą nie zabijesz ;:304.
Mariusz
Kaktusowy wątek sprzedażowy - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=68063" onclick="window.open(this.href);return false;
leszek2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2010, o 10:15

Post »

Mariusz masz ładnie zadbany inspekt ,nie wspomnę już o kaktusach a gymlaki sa super a szczególnie G.ammerhauseri,
jest ciekawy i nie spotykany ;:138 ;:108
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

Mariusz DLW pisze: Wiesz, te moje sa hodowane bardzo twardo - za mało wody, rzadko przesadzane, mnóstwo słońca, mało nawozu. Dlatego są schowane w ziemi i kwitną małe. Część ginie w takich warunkach, ale pozostałych, jak mawia mój kaktusiarski kolega, nawet siekierą nie zabijesz ;:304.
Co szklarnia to szklarnia (czy foliak, bo nie wiem). Zastanawiam się od jakiegoś czasu, jak ja mam traktować takie maleństwa. U mnie albo pod chmurką, bez osłony, albo parapet. Do tej pory siewek nie traktowałam inaczej niż innych: to samo luźne podłoże, podlewanie rzadko, nawozu właściwie wcale. Ale mi nie rosną :? Uwierzysz, że mam siewki, które od 2 lat nie urosły nic? :shock: Żyją, na pewno. Ale nie rosną. Dlaczego? :roll:
Awatar użytkownika
jorkis
500p
500p
Od: 24 cze 2012, o 18:20

Post »

Piękne kwitnienia ;:oj Śliczny kwiat ma G. neuhuberi LB289, Mammillaria nana też ładnie zakwitła :D, ale Coryphantha pycnacantha zakwitła cudnie ;:138 ;:138 ;:138
Pozdrawiam Marzena
Moje kaktusy i sukulenty
Awatar użytkownika
Mariusz DLW
200p
200p
Kontakt:

Post »

sokolica pisze:Co szklarnia to szklarnia (czy foliak, bo nie wiem). Zastanawiam się od jakiegoś czasu, jak ja mam traktować takie maleństwa. U mnie albo pod chmurką, bez osłony, albo parapet. Do tej pory siewek nie traktowałam inaczej niż innych: to samo luźne podłoże, podlewanie rzadko, nawozu właściwie wcale. Ale mi nie rosną :? Uwierzysz, że mam siewki, które od 2 lat nie urosły nic? :shock: Żyją, na pewno. Ale nie rosną. Dlaczego? :roll:
Nie mam szklarni, zresztą górskie gatunki nie lubią dusznej atmosfery. Kaktusy są w otwartych inspektach.
Dlaczego siewki nie rosną?
1. Może niewłaściwy odczyn podłoża - np. Gymno muszą mieć dość kwaśno.
2. Za duże doniczki.
3. Małe roślinki dobrze rosną w grupach, pojedyńczo w doniczkach słabo.
4. Nawóz, najlepiej z małą ilością azotu i dużą potasu. Ja używam NPK 6-12-36, jakieś 2-3 w roku, teraz już ostatnie nawożenie.
5. Może więcej wody - kaktusy UMIEJĄ przeżyć suszę, ale to nie znaczy, że ją lubią. Gymno może być mokre 2 miesiące bez przerwy i będzie żyło - przynajmniej większość gatunków.
:wit
Mariusz
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Piękne, różne rośliny. Z tych które lubię... ;:333

Notocaktusy - nie tylko Ty je eksponujesz. Kilku z nas również. :wink:
Frailee - tyle tylko ich u Ciebie?
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Mariusz DLW pisze: Znowu było trochę słońca, znowu trochę kwiatów. Szczyt kwitnienia już za nami, ale nadal po kilkadziesiąt kaktusów codziennie otwiera kwiaty.
Uuuuuu, nędza, panie! I bida... :;230

Mój N.scopa tez zakwitł, ale doprowadzenie go do kwiatka, to pewnie kompletny przypadek i szczęście początkującego, bo to mój pierwszy raz.
Ale na coryphanty coraz bardziej choruję. A po twoich fotkach czuje, że choroba mi sie pogłębia... :wink:

Mariusz DLW pisze:Ja używam NPK 6-12-36
Tak podpytam - jakiś ogólnodostępny? W cieczy?
Ja użyłam 4/3/8, przeterminowany wprawdzie :oops: Ale nie dużo - jakieś pół roku raptem, a jeżeli nawet więcej, to niewiele :wink:
Podobno nic to mineralnemu nie szkodzi.
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

Jak radzą sobie w warunkach inspektu na pełnym słonku rebucje, zwłaszcza mediolobiwki? Kombinuję coś takiego wybudować u siebie dla potrzeb rebucjowatych i zastanawiam się, jak one sobie poradzą na pełnym słonku. Opcją byłoby ustawienie inspektu w cieniu drzewa, co ograniczyłoby nieco ilość światła, które dostaną roślinki.
Rebucje jako wytrzymałe na przymrozki w inspekcie powinny świetnie poradzić sobie wczesną wiosną i późną jesienią, dlatego je w pierwszej kolejność kombinuję wystawić poza foliak.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
przemo1413
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2011, o 16:34
Kontakt:

Post »

Mariusz DLW pisze:
Wiem, że nikt już nie lubi Notocactusów, a wielka szkoda. Piękne to i wdzięczne rośliny, niektóre wcale niełatwe w uprawie, jak choćby grupa N,. scopa. Tu N. rudibueneckeri:
Obrazek

Panie kolego jak to nikt nie lubi notocactusów ;:oj ? Przecież Notocactus to moje drugie imię :;230
A na poważnie to ja je kolekcjonuję i sporo już ich uzbierałem jak na swoją krótką karierę i mam też sporo siewek tych chwastów :wink:
Moje kaktusy:)Cz.1Cz.2
Moje lilie :)
Awatar użytkownika
maryjan13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2010, o 22:57

Post »

Mariusz DLW pisze: Wiem, że nikt już nie lubi Notocactusów, a wielka szkoda.
Skąd Ci to przyszło do głowy ?
Do jakiego wątku nie zajrzysz,to wszędzie notokaktusy.Może nie tyle,co u Przemka,ale są.
Ja też mam kilka sztuk.
przemo1413 pisze: i mam też sporo siewek tych chwastów
Trochę nie rozumiem.
Chwast,to coś niepożądanego,niechcianego.Jeżeli kupujesz jakiegoś notokaktusa
lub wysiewasz,to chyba je chcesz mieć.
Marian - pozdrawiam i zapraszam.
Kwiaty kaktusów cz.1, cz.2, cz.3
Kilka roślin
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Nazywanie naszych przecież ulubionych roślin chwastami to taka paskudna maniera która się na naszym Forum niestety rozpowszechniła. Rozumiem oczywiście, że to trochę żartem pisane - ale i tak nieładnie to brzmi. ;:131
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”