Delonix regia,Płomień Afryki - nasze doświadczenia

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2007, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moja też jeszcze zimuje w pracy :arrow: ale teraz przestała gubić liski i ma nowe :P
Moje linki
KATARZYNA
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przez noc "wylazło" mi drugie (doniczka stała na kaloryferze), całe nasionko jest ponad poziomem ziemi wraz z okrywą (łupinką) a od dołu tylko korzonek...
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W związku z powyższym mam pytanie. Czy mogę delikatnie rozciąć (np. żyletką) łupinę nasienną bo widzę, że wschodząca roślinka nie może sobie z tym dać rady ?
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Powiem szczerze - nie wiem!
Jest już korzonek więc czy swoją ingerencją nie spowodujesz zaburzenia procesu kiełkowania?
Nie mam pojęcia....

Wiem,że nasiona z powodzeniem siała kryska- może zajrzy tutaj dziś i podzieli się z Tobą doświadczeniem,
a może napisz do niej maila lub na PW.
Awatar użytkownika
k-c
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 wrz 2007, o 15:53

Post »

Januszu - myślę że jak roślina dojrzy do tego by rozerwać skorupę to to zrobi - jeśli samemu rozerwiesz łupkę to łatwo możesz zniszczyć tę siewkę - daj im samym wyrosnąć - w naturze sobie radzą to i w doniczce też sobie poradzą
pozdrawiam, Karol
moje wątki
Reposit-09
Konto usunięte na prośbę.
Od: 26 cze 2007, o 19:40

Post »

Czy siewki Delonix należy przepikować? Bo ja tak trochę o nich... zapomniałam :oops: i od nasionka rosną wszystkie w jednej miseczce...
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Macie rację - nic nie ruszam. aha - i mam już 3, a w czwartej też się coś dzieje. Natomiast to "spuchnięte" - nic. Kari - ja mam łatwiej bo każde nasiono było w osobnej doniczce - ale chyba (ja) bym przepikował, siewki (łodyżka i przylistki) są dużo większe od nasienia. Moje mają grubość grubej zapałki (łodyżki), więc sądzę, że korzenie też będą mięsiste i długie i mogą się poplątać.
Pozdrawiam - Janusz K.
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niestety musiałem mu pomóc, bo roślinka nie dawała rady. No i niestety przy manipulowaniu złamałem łupinę razem z połową przylistków. Roślinka jest bardzo zdeformowana, choć już trochę sie prostuje. Dodam, że ta pusta (już) łupinka jest strasznie twarda, nie można jej zgnieść w ręce.
Pozdrawiam - Janusz K.
Reposit-09

Post »

Oj, to się porobiło.... Po kilku minutach delikatnego wygrzebywania z ziemi Delonix postanowiła mi pokazać wyraźnie, że bardzo jej się to nie podoba i... zwiędła w oczach :shock: Dosłownie w parę minut klapły jej wszystkie listki. No nic, już nie ruszam i zostawiam w jednej misce to całe "delonixowisko" ;)

Obrazek
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Twój post Kari utwierdza mnie w przekonaniu, że one rzeczywiście "klapucieją" przy jakimkolwiek manipulowaniu przy nich - a myślałem, że mi się tylko wydaje. Oczywiście nie jak mimoza ale jednak listeczki "kładą" się i trzeba trochę czasu - parę godzin aż wrócą do poprzedniego ułożenia.
Pozdrawiam - Janusz K.
Awatar użytkownika
szymka
500p
500p
Od: 21 lip 2007, o 16:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kapryśna roślinka :roll: A miałam nawet na nią ochotę :D Chyba mi przeszło :lol:
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Takim małym "kaprysem" się przejmujesz. A roślina (drzewo) naprawdę piękna i warta zachodu. Po za tym mam już zamówienie od koleżanki (ona chce i koniec) i muszę następne 5 nasionek wysiać (z poprzednich 5 wykiełkowały 3).
Pozdrawiam - Janusz K.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

"delonixowisko" wspaniałe :D Pięknie to wygląda .
Kario może pozostaw je w kupce dopóki porządnie nie zdrewnieją im pędy? :?
Tylko musisz rozważyć zasilenie ich nawozem z azotem bo chyba z głodu żółkną listeczki niektórym.
Efekt jest rewelacyjny Kari.. :D
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Szymka nie poddawaj sie tak szybko ... nie lubisz wyzwań ,trudnych zadań nawet jeśli w konsekwencji będzie pięknie kwitnące drzewko?
Karpek jest maniakiem jak my... :D :D :D
Reposit-09

Post »

O, widzisz, Krysiu, a ja się zastanawiałam, skąd taki kolor niektórych listków... :) No to wesoła gromadka na razie zostaje w komplecie, latem pójdą na dwór i szybciej zdrewnieją. Wtedy będę się martwić, co dalej :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”