
W przyszłym roku będzie jeden krzak, tylko do spożywania na surowo, wytrawnych słoików starczy na najbliższe 2-3 lata

Włosi robią z nią risotto i makaron, także frittatę, duszą na patelni oraz surowa na sałatkę (przedtem macerują ją z solą, pieprzem, oliwą, sokiem z cytryny, skórką i bazylią lub miętą - zostawić na ok. 30 min.). Dodatki dowolne np. orzechy, suszone owoce i oczywiście parmezan.Julia pisze:
( w naturze jest bardziej zółta)
To moja wiosenna ciekawość, opisana jako niezwykle pyszna, przysmak Włochów
to cukinia Rugosa Friulana.
Jest bardzo plenna,z bardzo twardą skórką i równie twardym środkiem, purchlowata.
Robiłam już z niej frytki, nawet smaczne wyszły. Ale nie wiem co jeszcze, jak ją wykorzystać.
proszę o pomysły...
Według jakiego przepisu ??Poohaty700 pisze:Przerobione na sałatkę.