Storczyki Marty :)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Storczyki Marty :)

Post »

Marto a możesz powiedzieć w którym markecie nabyłaś guano? Nie widziałam go jeszcze w stacjonarnej sprzedaży a kończy mi się ;:65
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Marta25
500p
500p
Od: 4 lis 2012, o 11:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cashmir1975 dziękuję za wizytę i miłe słowa :D Zapraszam częściej !:D
Aniu, jasne, że mogę napisać. Chciałam to już wcześniej zrobić, ale nie byłam pewna czy można... :roll: Kupiłam w Simply Market. Nazywa się guano do storczyków Zielony Dom. Przed otwarciem buteleczki radzę zatkać nos... :lol:
Pozdrawiam,
Marta
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

HYmm.. nie mam tego sklepu w okolicy ;:185 Ja od dłuższego czasu używam guano z firmy "zielony dom" tylko zamawiam je przez internet a nie ukrywam, ze wygodniej i taniej byłoby gdybym znalazła go w sklepie ;) Przyznam szczerze, ze zapach nigdy nie zwrócił mojej uwagi, czytałam wielokrotnie, ze brzydko pachnie ale ja zupełnie tego nie odczuwam Obrazek

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Magdzia
500p
500p
Od: 30 lis 2012, o 08:23

Post »

Witam serdecznie :D
Ja również mam zamiar sobie kupić to guano :D Miałam opory co do niego ze względu na to z czego jest zrobiony, ale już oglądałam ceny i jak tylko skończę swój nawóz to wypróbuje guano. U mnie można je znaleźć również w Auchan na dziale ogród i w nasiennym. Nie zaglądałam jeszcze do LM i Castoramy.
Awatar użytkownika
Ciku
500p
500p
Od: 5 maja 2013, o 01:21

Post »

Marta cudaśne te Twoje storczyki i takei zadbane :) Mam takiego samego eleganckiego harlequina :) Widzę u Ciebie pewien okaz, na którego poluję, ten biały z piegami z kolorową warżką ... :tan
Również jak Ty, uwielbiam zakupy po kwitnieniu, po promocyjnych cenach :)
Guano też używam, kupiłam na All. Zapach... :shock: używam na przemian z Biohumusem i nawozem z firmy Pokon, nic nie powinno się im stać po takim miksowaniu, prawda??
Awatar użytkownika
Marta25
500p
500p

Post »

Ciku, dziękuję za odwiedziny!! :D Cieszę się, że coś Ci sie u mnie spodobało. Jeśli chodzi o białego z piegami i kolorową warżką to jest niesamowity... Ma 4 pędziki, a korzeni tyle, że za niedługo chyba rozsadzi doniczkę, ale nie mam go kiedy przesadzić, bo co chwilę kwitnie. Do tego kwiaty mają nieziemski zapach :D To był jeden z moich pierwszych storczyków, a w sklepie od razu wpadł mi w oko. Przyznam szczerze, że później nigdzie takiego już nie spotkałam, ale widziałam, że ma go jeszcze jedna osoba na tym forum. Gdybym doczekała się jakiegoś keiki, to wiem do kogo mam się zgłosić :D Elegancki harlequin coś ostatnio lekko mi marnieje, zajrzałam w korzenie i część była nadgnitych, został przesadzony i czekam na poprawę jego kondycji... Mam nadzieję, że mi wydobrzeje, bo go uwielbiam :D Aż trudno mi uwierzyć, że w sklepie się zastanawiałam czy go kupić czy nie...

Jeśli chodzi o nawozy, to guano już przyniosło u mnie efekty, wychodzi właśnie nowy pędzik na różowym z żyłkami! :tan Nigdy nie stosowałam nawozów na przemian, zawsze starałam się używać tylko jeden, ale guano i biohumus nie powinny zaszkodzić. Ania-Dufin pisała mi, że biohumus jest "delikatniejszy" i można go stosować bez obaw np. dla keiki, a guano z kolei nie powoduje zasolenia podłoża. Mojego Mini Marka podlewam jednak nawozami z minerałami, bo walczę z karłowacieniem liści...

Zapraszam do siebie częściej!! :D A jutro obiecuję wstawić jakieś fotki moich podopiecznych w pełnej krasie!! :D
Pozdrawiam,
Marta
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

hmm.. nie chodziło mi o to, ze konkretnie biohumus jest delikatniejszy, tylko ogólnie nawozy naturalne do których zalicza się zarówno biohumus jak i guano ;) Ale doświadczenie mam tylko z tym drugim ;) także oba się nadadza dla młodej roślinki, bo jej nie popalą :) jako, ze to nawozy naturalne to raczej oba nie powodują zasolenia, ale tak jak mówię, miałam w rękach tylko guano ;)

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Ciku
500p
500p

Post »

To mój o którym pisałam, że jest podobny do Twojego, a może ten sam hhmm nie wiem :)) Mój jest storczykiem średnich rozmiarów, kupiłam jak miał już tylko ten 1 kwiat.
Obrazek
Obrazek

A co do basal keiki u mnie, to niestety nie mój,sklepowy. To dorosła już roślinka obok macierzystej tego podobnego do Magical, więc ja na swój pierwszy basal ciągle czekam. No chyba, że na miniaturce podrośnie i okaże się basal. Ciągle czekam :))
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie wiem czy wiesz, ale basal keiki świadczy najczęściej o tym, ze z rośliną macierzystą coś się dzieje niedobrego ;) Jest to najczęściej skutek złej pielęgnacji lub złego stanu storczyka, więc prędzej życzyłabym Ci keiki na pędzie aniżeli basal keiki ;:215

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Marta25
500p
500p

Post »

Ciku, Twój "Elegancik" jest prześliczny, ale różni się od mojego. :) Ma zupełnie inny kształt płatków i jest inaczej wybarwiony, mój ma bardzo dużo ciemnego fioletu na górnym płatku, a na pozostałych płatkach fiolet występuje sporadycznie. Poza tym mój należy do tych "większych" phalaenopsisów. Ania ma rację, zazwyczaj pojawienie się basal keiki świadczy o tym, że roślinie coś dolega. U mojej mamy pojawiły się dwa basal keiki przy roślinie, której następnie odpadł stożek wzrostu (widocznie gdzieś przez przypadek dostała się tam woda). Podobnie przy innej roślince, która miała niewiele korzeni również pojawił się basal keiki - jednak pod odseparowaniu obie roślinki są w bardzo dobrym stanie.
Pozdrawiam,
Marta
Awatar użytkownika
Ciku
500p
500p

Post »

Dufin pisze:Nie wiem czy wiesz, ale basal keiki świadczy najczęściej o tym, ze z rośliną macierzystą coś się dzieje niedobrego ;) Jest to najczęściej skutek złej pielęgnacji lub złego stanu storczyka, więc prędzej życzyłabym Ci keiki na pędzie aniżeli basal keiki ;:215
hahah dobrze wiedzieć :) hah nie znam się na nich bardzo dobrze jeszcze :) Dzięki za info :) Takiego już kupiłam, czyli lepiej je rozdzielić??
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basal keiki musi być samodzielny abyś mogła go rozdzielić, musi miec kilka listków i kilka długich korzonków. Póki nic nie dolega roślinie macierzystej to zostaw je tak jak sa, ale obserwuj roślinki. Gdy tylko "matka" zacznie Cię niepokoić słabsza kondycja itp. będzie to sygnał, ze trzeba roślinki rozdzielić. "Trzeba" bo zakładamy, że chcesz ocalić obie ;) W przeciwnym wypadku prędzej czy później basal keiki "wygryzie" roślinę macierzystą czerpiąc od niej substancje pokarmowe. ja tez kupiłam roślinę z basal keiki i stała tak dłuższy czas, ale widziałam, ze maluch ma już swoje korzenie, a listki starszej rośliny zaczęły się marszczyć i kwitła zdeformowanymi kwiatami, które zaraz opadały, więc je rozdzieliłam ale zostawiając je w jednej doniczce.

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Ciku
500p
500p

Post »

Ahaaa dzięki za wyczerpującą odpowiedź. :D Macierzystej na razie nic nie jest, basal keiki tej macierzystej już jest dużą roślinką, ma swoje liście i dużo korzeni. Oczywiście obie chcę zachować przy życiu :)
W takim razie rzeczywiście życzyć komuś basal nie jest na miejscu hah :))
Awatar użytkownika
Marta25
500p
500p

Post »

Przedstawiam Wam aktualne zdjęcia moich storczyków.

1. Mój najstarszy phalaenopsis - klasyczny biały. Ma sześć dużych kwiatów i wypuszcza nowe korzonki.
Obrazek Obrazek Obrazek

2. Zapachowy biały phalaenopsis z różowymi piegami - ma cztery pędziki, na każdym z nich ma kwiaty. Na najmłodszych pędzikach ma najwięcej kwiatów, na tych starszych nieco mniej... Mam nadzieję, że jeszcze wypuści jakieś pączki...
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

3. Phal. różowy z żyłkami. Po tym jak wczesną wiosną odpadły (z braku słońca) cztery dorodne pąki, zostały mu tylko trzy duże kwiaty. Po stosowaniu mgiełki z guano wypuszcza nowy pędzik.
Obrazek Obrazek

4. Phal. z nakrapianymi listkami - przybywa coraz więcej nowych pączków, rośnie nowy listek :tan
Obrazek Obrazek

5. Keiki od mojej mamy, będzie miał kwiaty takie jak zaprezentowany phalaenopsis z czerownymi kwiatami. Rosną nowe korzonki, a najmłodszy listek jest całkiem spory. Niestety pędzik przestał rosnąć :(
Obrazek

6. Cukierkowy phalaenopsis peloric, kwitnie na dwóch pędzikach :tan

7. Basal keiki z basal keiki... Oba maluchy rosną jak na drożdzach. Mają tylko 1 korzonek, wypuszczają nowe listki :tan Jestem ciekawa, co z nich wyrośnie.
Obrazek Obrazek

8. Phalaenopsis "Elegant Harlequin" - póki co przekwitł i rośnie nowy korzonek i listek (zdjęcia nie zamieszczam).

9. Phalaenopsis Mini Mark - kupiłam go z dwoma pędzikami.

10. Mój najnowszy zakup - nakrapiany żółto-bordowy.
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam,
Marta
Awatar użytkownika
Mariusz3357
1000p
1000p
Od: 10 paź 2011, o 16:43

Post »

Ale piękny zakup ;:oj ;:oj ;:oj Ten cukierkowy też niczego sobie ;:224 ;:oj