W.o... Ciąży, porodzie i połogu

Sekcja uporządkowana tematycznie. Wątki kwalifikuje tylko Administrator.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2007, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie znałam ale przeczytałam i choć jakoś za nią nie przepadam to dziewczyna ma rację.
alabedz
50p
50p
Od: 4 lut 2007, o 17:31

Post »

A ja stoję przed innym dylematem. Dziecko już 3 m-ąc na świecie.
Zaczynam szukać niani przed powrotem do pracy. I niestety kiepsko mi to idzie.
Nie mam nikogo z polecenia, dużo osób chce brać dziecko do swego domu - jakoś tego nie widzę, choć pewnie w miarę upływu czasu zmięknę ;-(
Pytanie tylko, czy wogole uda mi się znaleść nianię?, czy ma to być studentka, czy może osoba bardziej doświadczona? Może macie jakieś skuteczne sposoby na szukanie opiekunki. A może ktoś z Was zna kogoś z Lubonia ew. Poznania (Świerczewo, Górczyn, Dębiec). Trochę odbiega to od tematu - Przepraszam, ale już opadam z sił.
Pozdrawiam
ANka
Awatar użytkownika
cappuccino
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 25 cze 2007, o 19:09

Post »

DorkaWD pisze:
Boleści podczas menstruacji to też może być wina skrzywionej kości ogonowej! Mnie to kiedyś dotyczyło :? Od początku nie miałam boleści podczas naszych kobiecych "świętych dni" do czasu gdy w zimie poślizgnęłam się na lodzie i boleśnie sobie klapłam na pupę :shock: Od tej pory już wiedziałam co oznacza ból podczas menstruacji :? Z racji tego, że sama uczyłam się różnych technik masażu czy pracy z ciałem trafiłam na zajęcia z kręgarstwa i tam dowiedziałam się, że być może w moim wypadku ból może wywoływać skrzywiona kość ogonowa... umówiłam się na prywatną wizytę, podczas której miałam wyregulowane i naprostowane wszystkie kosteczki łącznie z kością ogonową (manipulacje przez odbyt - do przyjemnych nie należy :? ) i to było to!! Od tamtej pory znowu mogłam się cieszyć spokojem podczas tych naszych słynnych dni :D
Oczywiście warunkiem powodzenia jest to, że dana przypadłość dotyczy właśnie nas bo powodów może być wiele i nawet kilka równocześnie!
Bardzo często skrzywiona kość ogonowa prostuje się podczas porodu, to chyba z tego powodu się mówi "po pierwszym dziecku Ci przejdzie" :D hihi
Doruś czemu nie spotkałam Cię kilanaście lat wcześniej? Ja właśnie należę do tych klapniętych na pupę. Miałam jakieś 12 lat. Łyżwy, lód i te sprawy... A po pierwszym dziecku mi przeszło. Ale przecież ja nie rodziłam naturalnie więc czy ciąża mogła tę kość trochę naprostować?
Gosia
Szczęście w życiu nie polega na tym, żeby być kochanym. Największym szczęściem jest kochać.

( Sigrid Undset)
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2007, o 21:23

Post »

Kilka dni temu w TV był ciekawy program o poszukiwaniach niani,na co zwracać uwagę,jak dziecko reaguje na tę osobę itp ale jakoś słuchałam jednym uchem...
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lis 2006, o 12:33

Post »

cappuccino pisze: Ale przecież ja nie rodziłam naturalnie więc czy ciąża mogła tę kość trochę naprostować?
Nie miałaś cesarki dopiero po próbie naturalnego porodu? Jeśli tak to zagadka rozwiązana ;-)
Pod warunkiem, że to była wina kości ogonowej ;-)
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sporo cennych informacji http://www.rodzicpoludzku.pl/poradnik/p ... goria_id=2

Niestety nie udało nam się z "M" znaleźć weekendowej szkoły rodzenia :( W zasadzie w miejscu w którym mieszkam mam do wyboru dwie szkoły i to sporo ode mnie oddalone, zajęcia zaczynają się zbyt wcześnie by "M" był w stanie na nie dojechać (w zasadzie to może udawałoby mu się mnie tylko odebrać z zajęć :().
Ale co tam... damy radę ;:333
Awatar użytkownika
RoksiSK
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 kwie 2007, o 15:57

Post »

Ja też złamałam kość ogonową - na łyżworolkach. Moja jednak odgięła się na zewnątrz i tak już została :wink:
Co do oczekiwania na dzidzię, to u mnie było 3 lata. I również blokada + narosłe pęcherzyki na jajnikach.
Pozdrawiam Agnieszka
Mój Ogrod , Kuchnia i Storczyki
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

28 tydzień... ale mi się dłuży :roll:

Niestety dopadła mnie pewna dolegliwość ciążowa - skurcze łydek :evil:
Już dwa razy obudziłam się w nocy z krzykiem bo mnie skurcz złapał... a razem za mną cały dom wstał by sprawdzić co się dzieje (kto mnie ze skóry obdziera :lol: ).
Znowu kolejny "proch" do łykania, tym razem magnez. Przy ciąży chyba zostanę lekomanką :? Nigdy wcześniej nic nie brałam, nawet tabletki przeciwbólowej nie miałam w domu, bo nie było takiej potrzeby... a teraz...

A może powinnam zacząć objadać się czekoladą? ;-)
Awatar użytkownika
RoksiSK
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Oj, dobrze pamiętam te skurcze łydek - u mnie nad ranem.
Co do tabletek to nic się nie martw, nie zostaniesz lekomanką. Po porodzie jak będziesz karmić, to pozwolą Ci jedynie na odrobinę pyralginum :lol:
Ja pomimo objadania się czekoladą :oops: wcinałam i tak magnez :wink: A czekolada baaaardzo tuczy - wiem z własnego doświadczenia :D
Pozdrawiam Agnieszka
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czekolada...
Roksiku, a co mi zależy? I tak jestem już grubas :lol:
Ale co racja to racja nie można przesadzać ze słodyczami!! Na szczęście cukier mam dobry, krzywa cukrowa też, więc lepiej już ten magnez brać niż martwić się dużym cukrem.
W sumie już trzy razy mnie dopadł skurcz ale jeszcze mam to migotanie w powiece (nie wiem jak to dokładnie określić... takie małe skurcze niebolesne na szczęście ;-))

Już sie tak przyzwyczaiłam do tych prochów, że pewnie żyć bez nich nie będę mogła :lol:
Takie prochy to prawie drugie śniadanie :lol: Witaminy, żelazo, kwas fol, magnez, omega3 (to już moje ;-)) - sporo tego :roll: Mam nadzieję, że już nic więcej mi nie dojdzie.
Awatar użytkownika
Dorota-C
500p
500p
Od: 25 wrz 2007, o 21:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Na skurcze łydek najlepsze jest wyprostowanie nogi i skierowanie palców stóp do góry i energiczny masaż.Tak mi poradził mój lekarz i mi to pomagało
"Wszędzie kwitną kwiaty dla tego, kto chce je dostrzec."
Storczyki i ogródekDorotki
Doniczkowe
Awatar użytkownika
RoksiSK
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Mąż też mi nogę rozmasowywał - ja "starałam się" ją wyprostować a on masował. Najgorzej było w III trymestrze - częstsze ataki skurczów.
Pozdrawiam Agnieszka
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie te skurcze dopiero się pojawiły, wczoraj rano znowu mnie złapał ale już tym razem lżejszy... więc obyło się bez wrzasku :D No może te skurcze nie są aż takie straszne, ale jednak w środku nocy lub nad ranem jak złapie to można się nieźle wystraszyć :lol:
Zrobiłam badanie krwi z uwzględnieniem poziomu magnezu i okazało się, że mam dolną granicę normy :idea: Kiepsko! Od 2-3 tygodni biorę magnez, aż boję się pomyśleć jakie mogłam mieć wyniki przed "kuracją".
Dodatkowo krążenie może mi lekko "siadać" :( Od 2 tygodni jestem uziemiona w domu i mam mniej ruchu... jeszcze do końca tygodnia pozostanę w takim uziemieniu (to przez remont) a potem znowu basenik!! ;:87

Przy okazji ;-)
Wczoraj kupiłam fotelik (teściowa zasponsorowała ;-)) z firmy coneco, taki model jak na http://www.coneco.pl/fotelik_pioneer_plus.php
Macie jakieś doświadczenie z tym fotelikiem? Mnie on się wydaje ogromny a według znajomej może nie wystarczyć nawet na pierwsze 6 miesięcy :shock: (niby jest do 13kg lub do 15 miesięcy)
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2007, o 22:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dorotko taki fotelik miałam i ja i moja szwagierka (urodziłyśmy prawie w jednym czasie) . Zmieniłyśmy ten fotelik na wiekszy gdy dzieciaki skończyły rok . Ja bo mały nie chciał już podróżować w pozycji prawie leżacej , a szwagierka ,bo dzieciak był duży i fotelik stał sie za mały dla niego .
Na pierwsze 6 miesięcy na pewno wystarczy ten fotelik :wink:
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

barbarka pisze: Na pierwsze 6 miesięcy na pewno wystarczy ten fotelik :wink:
Dzięki!!
Uspokoiłaś mnie ;-) Od wczoraj zaczęłam się zastanawiać jak wygląda i jakiej jest wielkości półroczne dziecko skoro do takiego wielkiego fotelika może się nie zmieścić :lol:
ODPOWIEDZ

Wróć do „WSZYSTKO o... Bazy wiedzy użytecznej”