300 m 2 frajdy - część II - ekologicznie

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: 300 m 2 frajdy - część II - ekologicznie

Post »

Robię dokładnie to, o czym pisze Pacynka. Obsypuję jeszcze popiołem dokoła młode roślinki. A gdy jest ich naprawdę ogromna ilość i żrą wszystko co mają w zasięgu gęby - sypię ślimakol :evil: Są one niewątpliwie plagą XXI wieku, nie potrafię żyć z nimi w symbiozie ;:185 Każdej jesieni wygrzebuję i palę gniazda jajeczek - setki jajeczek. Przypełzają nowe od sąsiadki, która działki nie uprawia, ma natomiast wiele miejsc do wylęgania młodych choler. Nie nie nie - ślimakom mówię stanowczo - won :evil:
Ech, gdybym mogla mieć z 5 kaczek (ptaków znaczy :lol: ) one by pojadły, ja bym miała spokój ;:224 ...... i równowaga w ekosystemie była by zachowana .
MagdalenaKCh
500p
500p
Od: 26 sie 2011, o 19:42

Post »

Pytam bo moja babunia sypała je solą. Ale faktycznie jest mnóstwo sposobów ale one i tak dają rady. ;:134
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeżeli chodzi o ślimaki - ekologia u mnie przegrywa ;:174 . Zwłaszcza, że nie mogę siedzieć na działce całe dnie i wypatrywać, zbierać itp. Pracuję i na działkę "wpadam" - jak większość z nas do swoich ogrodów. No, to tyle o ślimakach ;:131 . Każdy walczy z nimi jak potrafi - i niech tak zostanie.
Pogoda u mnie przepiękna i wybieram się na cały dzień na działeczkę. Powinnam, naprawdę powinnam odgruzować wreszcie altankę bo niedługo nie będę tam mogła wejść :lol: No i posadzę pomidory, jeżeli jest jeszcze co sadzić - wyrosły jak trzcinki i położyły się ;:131
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50

Post »

Już sadzisz pomidory? ....ja mam koktajlowe i chyba już też pójdą w doniczki. Lubię w wiaderkach i donicach, a potem ustawiam po całym ogrodzie :tan pod folię nie mam jeszcze kupionych pomidorków i w tym tygodniu muszę się tym zająć, bo potem czeka mnie remont pokoju latorośli i nie będzie czasu na ogródeczek :roll:
Awatar użytkownika
ra_barbara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2010, o 10:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Obrazek

Mariolka oto białe fiołki na które masz ochotę :?: czyli kamień i fiołecki zaznaczać dla Cię ;:333
Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia! aktualny Co w trawie piszczy-2014-2017
Cz.1. cz.2. cz.3.Dziergam...bo lubię
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bogusiu, Basiu odpisuję u Was :D
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzień dzisiejszy miał na imię "działka" - słoneczny, cieplutki i w ogóle "cool".
Wysprzątałam wreszcie altankę - można do niej wejść i nie nabić sobie guza o przysłowiowe grabie ;:215
Wschodzi trawka. Cieniutkie pasemeczka ale już widoczne ;:215
zakupione pnącza poszły do "przechowalni" pod ścianę domku
Obrazek

Obrazek

Dorosły, najstarszy u mnie clematis wypuszcza nowe pędy jak wariat ;:oj
Obrazek

Kwitną kwiatuszki ( różne, różniste ...... czyli dwa :;230 )
Obrazek

Bez większych fochów przyjęły się lawenda i mięta
Obrazek Obrazek

Wysiałam nasiona jednorocznych, znalezione w czasie sprzątania altanki ;:131 . Wniosek - nie warto sprzątać zbyt często bo już w ubiegłym roku były by wysiane ;:306
Obrazek

Rozpoczęłam ściółkowanie rabat - trawy mam jeszcze niewiele ale gdy wzmocni się świeżo posiana - będzie w bród
Obrazek

Wczesnowiosenne kończą swoje 5 minut. Jeszcze raz, aby zimą było co wspominać
Obrazek

Obrazek

Bluszczyk kurdybanek przetrwał kopanie, grabienie, wyrywanie w formie ogólnie rewelacyjnej - właśnie kwitnie - a niech tam, jestem nawet do niego nastawiona pozytywnie.
Obrazek
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dodam jeszcze, że moje krzaki pomidorów miały dziś kraksę samochodową i zakończyły wegetację połamane i przesypane ziemią z doniczek w bagażniku samochodu. Wobec tego ogórków też nie wysiewam. Obraziłam się na warzywa ;:219
Awatar użytkownika
Aza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 18:33

Post »

Mariola wreszcie znalazłam Twój ogródek, piękni i kolorowo byłou Ciebie wczesną wiosną, muszę sobie sprawić hiacynty bo są bardzo dekoracyjne.
OLGA od malamutów
Wątki Azy
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A ja jeszcze wrócę do ślimaków, niestety nie ma na nie lepszego sposobu ja ślimakol, albo coś z tych smakołyków ;:108
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

..a i u ;:306 mnie kurdybanek szaleje nic nie robię z nimm niech będzie a co tam i tak nie wygram jest wszędzie..no małe rabatki to mu nie daję wejść ..to skubany naokoło czai się... ;:306
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olga jak miło ;:oj ;:196 , witaj. Prawda, że Hiacynt ma 5 minut ale jest to 5 minut w pięknym stylu :D
Iwonko ja już ( jak większość na FO ) próbowałam ekologicznie ale .... ;:131 :oops: ale z nimi się nie da. Takie wielkie klopsy czają się na młodziutkie clematisy, że tonę "smakołyku" trzeba sypać ;:174 ( przykre ale nie dla psa kiełbasa ;:224 ).
Misiu pisząc o kurdybanku - skubanku , myślałam właśnie o Tobie i bluszczyku u Ciebie - i ściągnęłam Cię do siebie myślami :lol:
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

he, he czyli jestem dobrym medium... ;:306 siedzę i dumam jak zrobic sobie schody na skarpie...
jednak sama boję się...
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Siedź i dumaj, a gdy wydumasz - zleć , komu trzeba albo marudź komu trzeba ;:306
Awatar użytkownika
DuczekiOsia
1000p
1000p
Od: 10 sie 2012, o 08:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

oooo szkoda pomidorasków .... ale chciałaś dobrze, a nawet chciałaś dla nich jak najlepiej , to te auto je tak załatwiło .... ;:124 zaczynam się zastanawiać jak ja je przewiozę .... ;:218

fajnie że posprzątałaś altankę, ja dziś tez sadziłam mojego pierwszego klemka w życiu :D ale groszku nadal nie wysiałam ,,,, zapomniałam o nim ;:223 nie ma jak skleroza ;:224
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”