Wiejski eksperyment Pat - Ogród wiosną 2013

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wiejski eksperyment Pat - Ogród wiosną 2013

Post »

Patuśka ale tego najechało ;:oj Ale jestem pod wrazeniem ...grzeczna jestes i zdrowiejesz...to dobrze bo juz sie miałam wydrzeć ;:306
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Patiale czeka Ciebie robótka...he, he ale my do niej palimy się... :)
..nie zachwycam się paczkami ale ;:215 niech rosną...
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam rankiem, nadal grzecznie siedząca w domu, choć takie słonce za oknem, że myślę, ze żywcem do nieba dla ogrodników pójdę za to, że w domu wytrzymuję :) Na chwileczkę jednakowoż muszę wyskoczyć na inspekcję na warzywniku, gdyż eM spisał się bardzo z dołowaniem krzewów ale....dostał w jedną łapkę wiadro z sadzonkami, a w drugą znaczniki z podpisami...wrócił do domu z pustym wiadrem i połową znaczników, twierdząc, że tam takich roślin nie było :shock: U sprzedawcy kupowałam pierwszy raz (nick to _ogrodnik_), eMa niby znam od lat wielu, jednakowoż podejrzewam, że to nie sprzedawca się pomylił, tylko eM namieszał wszystko, zatem inspekcja jest konieczna (a przy okazji luknę, czy rzodkieweczki wychodzą ;:224 )

Ewo, dobrze kombinujesz...już oglądałam wózek pod tym kątem :) Ma takie obiecujące stalowe mocowanie z przodu...taka mała łyżka koparkowa jak raz by się wpasowała w to mocowanie ;:224 A tak w ogóle, bo ciągle zapominam...otwórz w końcu swój wątek, co? :wink:

Iwonko, no właśnie, wytłumacz mi, bo może Ty wiesz, czemu we wszystkich krajach frankofońskich nie można pietruszki korzeniowej dostać? Właśnie koleżanka z Francji mi pisała, że nasiona z PL sprowadza, bo u nich nie do dostania...religia im zabrania, czy jak, bo przecież w kuchni używają? A co do płotków, to wkleję dziś może zdjęcia z budowy naszego...prosty będzie na niemieckich betonowych słupkach najtańsza siatka, ale pieskowi-głupeczkowi starczy, żeby się odkolegował od ogrodu :wink:

Justynko, no ja właśnie jak spoglądam na tę naszą ruinę to tak sobie myślę...a czy to warto remontować, nie lepiej w ogród zainwestować? :)

Maryś, dostałam info, że nasze nasionka wysłane...bośmy się z Marysią namówiły na drobne zakupy angielskich nasionek :oops: Takie malutkie, nie liczą się do budżetu wcale, a mam nadzieję na posiadanie prawdziwych kanonicznych groszków angielskich ;:224

W ramach zakupów niewliczanych do budżetu tak mi jakoś w niemieckim markecie wpadło w ręce i się przykleiło...nie dało rady oderwać, to trudno, musiałam kupić:

Obrazek

Mam nadzieję, że rzeczywiście będzie czerwona :wink:

no to wypycham ku Wam słoneczko, jeśli ktoś potrzebuje, bo mnie dziś i tak niepotrzebne ;:3
filan
100p
100p
Od: 16 maja 2012, o 22:19

Post »

Pati widzę, że zakupy krzewów zrobiłaś u tego samego sprzedawcy co ja w zeszłym roku (sadziłam na jesień). Muszę Ci powiedzieć, że wszystkie ładnie się przyjęły (widzę nawiązane pączki).
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Prawda, nasiona nie liczą się w ogóle oraz rośliny poniżej 5 zł za sztukę. Jest to tak szalona okazja, że trzeba kupować bez zastanowienia :roll: Zawsze tak robię :D
Braki w kasie nie wiem, skąd się biorą :roll: To na pewno przez koszta przesyłek...
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
iwonaPM
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 13 sie 2011, o 18:01

Post »

Pat tu w kuchni używa się pasternak zamiast pietruszki , może im smak nie odpowiada :D
Jak jestem w kraju to zawsze robię zapasy i mroze .
Najbardziej jednak brakuje mi bobu ;:145 dostępny jest tylko na jednym targu w Brukseli i sprzedawany w strakach wiec trzeba sie trochę nadzwigac by wyluskac kg :roll: no i nie smakuje tak jak ten polski :D
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zagadka znaczników rozwiązana: otóż, primo, część roślin podpisana była nazwami łacińskimi, a ja pisałam 'po naszemu' i po drugie....zapomniałam, że trochę więcej zamówiłam i jeszcze przecież Hakuro jako gratis była :oops: Ale takie niespodzianki to ja lubię :) Zdjęcia wieczorem, bo muszę w końcu do roboty usiąść, choć na dwór tak strasznie ciągnie...wymarzona pogoda jest ;:224
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Pat
Zaczepista dostawa krzewów :D
Nie narzekaj na Emika, dobrze, że chłop pomaga w sprawach ogrodowych :D
I tak poznasz krzewy, jak wypuszcza listowie ;:306
Kurczaczki, my też cierpliwi, tyle roślin czeka na posadzenie i posianie, jeszcze mamy zamówione krzewy w zaprzyjaźnionej szkółce, no i gó....ko w ilości hurtowej przyjedzie w sobotę :tan
Pat jeszcze parę dni i nikt nie będzie pamiętał ani wspominał o tym niewymownym na ś. ;:138
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko, a widzisz na to nie wpadłam :wink: To ja w takim razie w tym roku bedę frankofonem, bo pietruszki korzeniowej nie siałam, a pasternak i owszem :wink:

Agnieszko, no sęk w tym, ze ja się na krzewach mało znam i po listkach malutkich za Chiny nie rozpoznam :oops: Stąd konieczność oznaczania....a oznaczone krzewy wyglądają tak:

Obrazek

I kilka kolejnych odkryć ogrodowych...

narcyzy zbierające się do kwitnienia
Obrazek

Obrazek

tulipan, którego musiałam zgubić jesienią, bo wyrósł dobre 2 metry od miejsca sadzenia:
Obrazek

czyżby szachownice? (nie pamiętam, co tam wsadzałam :oops: )
Obrazek

złoć powoli rozkwita, ale do efektu żółtej łąki jeszcze parę dni brakuje:

Obrazek

I mam pytanie do posiadaczy wiciokrzewu i powojnika tanguckiego. Ten pierwszy kupiłam, drugi mi skiełkował z nasion: czy lepiej posadzić je przy płocie...moim płocie czyli 1,5 m wysokości i bardzo krucha konstrukcja, czy lepiej puścić na pnie drzew?
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Jednak u Ciebie wiosny więcej. U mnie piękny dzień dziś był, choć większość w mieście spędziłam , a teraz pada pierwszy wiosenny, ciepły deszcz. szkoda, ze nic nie mam posiane :(
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37

Post »

Pat Nie wiedziałem, że w Europie w niektórych krajach pietruszka jest zabroniona, natomiast mam ciotkę w Kansas City i mówiła,że u nich pietruszka i inne warzywa są niedopuszczone do hodowli gdyż jedynie uprawiać je mogą firmy produkujące nasiona, grozi za ich uprawę wysoka kara - to jest chore! ;:202
IwonaPM Jak byłem w Holandii 6 lat temu to bób normalnie kupiłem w sklepie z nasionami i wsiałem, bardzo ładnie wyrósł na ziemi śmierdzącej mułem i podjadany przez łabędzie obok których bez wideł albo łopaty strach było przejść :;230 Takie agresywne były :twisted:
iwonaPM
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 13 sie 2011, o 18:01

Post »

No Michale zasiałeś we mnie iskrę nadziei - jutro wybiorę się do ogrodniczego :D gdyby udało mi się zakupić to siać po słonecznej czy pół cienistej stronie :?:
a może już na to za późno :?:
Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 18:41

Post »

A ja sie zastanawialam dlaczego w Anglii nie ma pietruszki
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Mój powojnik sięga spokojnie 5 m, a jest co wiosnę cięty. Płot tak, ale nie kruchy :roll: Powstaje ogromna masa pędów.
Wiciokrzew też może być za ciężki. Nie od samego początku, ale potrafi nieźle przybrać :wink:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
EwaM
500p
500p
Od: 1 gru 2007, o 13:19

Post »

Spore szachownice, u mnie zeszła już połowa śniegu :heja do soboty zostanie tylko wielka kupa pod domem.
Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować... akurat
10 minut
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”