Trawnik po zimie cz. 2

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
_mackro_
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 27 sty 2013, o 14:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Trawnik po zimie cz. 2

Post »

Czy ktoś może stosował tą mieszankę - Barenbrug RTF ?? Ciekaw jestem jak zachowuje się na podłożu gliniastym ??
Poznam Regulamin Forum
Czarek1973
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 kwie 2013, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam Szanownych Forumowiczów,
przeglądam wątek trawnikowy od pewnego czasu, jednak dopiero teraz postanowiłem zwrócić się o poradę. Z góry przepraszam, jak coś "namotam" z postem.

Pierwsza kwestia dotyczy mieszanki traw jaką powinienem dosiać. Niestety, niemożliwym okazało się ustalenie, co zasiała firma zakładająca zieleń.
W załączeniu zdjęcia:
https://picasaweb.google.com/1076426073 ... 2028728850
https://picasaweb.google.com/1076426073 ... 5962173106
https://picasaweb.google.com/1076426073 ... 6901997922
https://picasaweb.google.com/1076426073 ... 7281526402
https://picasaweb.google.com/1076426073 ... 4313021202

Druga kwestia dotyczy doboru nawozów, z tym, że oprócz trawnika zasilane są również krzewy, zaś cały teren zielony to około 1000m2. Zależy mi na tak dobranej kombinacji, aby zminimalizować rodzaje nawozów. Podejście takie wynika z doświadczenia - 25kg nie starcza mi na trawnik w jednym rozłożeniu (wychodzi coś koło 30kg, w zeszłym roku stosowałem nawozy Scotts - startowy, letni i jesienny).
Wstępnie, sugerując się zaleceniami z niniejszego wątku, zaplanowałem tak:
1. Yara Bela Extran 27 (2x25kg) - start trawy;
2. Yara Mila Complex (Hydrocomplex) - (2x25kg) - drugi raz trawa oraz raz krzewy;
3. Hortiform Trawnik 6M - (3x25kg) - trzeci raz trawa i ostatni raz trawa na jesień.

Trafiłem w sieci również na coś takiego firmy Haifa North West Europe:
MULTIGREEN 23-24-10 RENOVATION 25kg (TRAWNIKI) (nawóz wolnodziałający 2-3 m-ce)
MULTIGREEN 18-0-30 AUTUNO 25kg (TRAWNIKI) (nawóz wolnodziałający 4 - 5 m-cy)
Zastanawia mnie jak one się mają do Hortiformu, jak faktycznie "długo" działają i czy warto inwestować w wersję jesienną? Czy Hortiform Trawnik 6M faktycznie starcza na 6 miesięcy?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ewa2019
1000p
1000p
Od: 6 sty 2012, o 21:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Po deszczu, po jakimś czasie,wygrabiłam trawnik z filcu, czy w tym samym dniu(trawa lekko mokra)można ją zasilić nawozem?
Pozdrawiam Ewa
goleb
50p
50p
Od: 30 kwie 2011, o 22:23

Post »

Wydaje mi się że jeszcze trochę za wcześnie na nawóz.Ziemia może być za mokra a jeśli trawa jest mokra popalisz ją.U mnie jeszcze miejscami leży śnieg,wczoraj na części trawnika można było pływać kajakiem.W tamtym roku sypałem nawóz 1 kwietnia i kosiłem na początku maja.
Awatar użytkownika
ewa2019
1000p
1000p
Od: 6 sty 2012, o 21:42

Post »

Dzięki-dobrze że nie skusiłam się na nawożenie ;:oj a tak mnie rączka swędziała :D
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
alphax
500p
500p
Od: 26 maja 2012, o 11:35

Post »

Z mojego trawniczka o powierzchni niecale 10 m2 nie moge byc i nie jestem zadowolony. Jest maly ale nie moze byc wiekszy w moim 96 m2 ogrodku to tym bardziej powinien byc piekny. Znajomi i rodzina zaczynaja sobie juz zartowac ze nic tak mi sie nie udalo jak ten trawniczek.

Gleba jest delikatnie mowiac nieciekawa, ponizej 25-30 cm spotykam gruz budowlany i gline. Do tej pory tego nie robilem ale kilka dni temu mialem mozliwosc bezplatnie zmierzyc pH. Pani ktora dokonala pomiaru powiedziala ze to jest katastrofa poniewaz jest pH 4 ;:oj powinno byc miedzy 5,5-6,5.

Moje pytanie do fachowcow: jakimi metodami dzialac, co musze robic i jak czesto aby doprowadzic trawke do takiego stanu zeby padaly okrzyki WOW!
Slyszalem ze powinienem sypac wapno zeby odkwasic glebe. będę niezmiernie wdzieczny za wszelkie wskazowki za ktore z gory dziekuje.
Przepraszam za brak polskich znaków diakrytycznych
... nie akceptuję nietolerancji, zawiści i kłamstwa - Janusz
x - o -0
---
Od: 1 wrz 2010, o 00:07

Post »

ewa2019 pisze:Po deszczu, po jakimś czasie,wygrabiłam trawnik z filcu, czy w tym samym dniu(trawa lekko mokra)można ją zasilić nawozem?
Bez problemu można podać nawozy ze spowolnionym azotem czyli popularne:
100 dni
Osmocote
Hortiform
i wiele innych
Jeśli podasz lepsze szybko działające nawozy, szybko rozpuszczalne wystarczy podlać trawę lub rozrzucić nawóz
przed deszczem. Inną metoda jest podanie nawozu w formie cieczy roboczej, a to można aplikować zawsze na mokra trawę, dobrze jest do tego dodać jakiś adiuwant. (spowalniacz wysychania)

Nawóz podaje się w pierwszej połowie marca, dziś aplikujemy już drugą porcję.
Jutro postaram się zrobić kilka zdjęć trawników, już bardzo zielonych, jeszcze przed wertykulacją,
do tej pory było zbyt mokro na wertykulację.
x - o -0
---

Post »

alphax pisze: Slyszalem ze powinienem sypac wapno zeby odkwasic glebe. będę niezmiernie wdzieczny za wszelkie wskazowki za ktore z gory dziekuje.
Nie wapno, a kredę ogrodniczą w granulacie. Wapno działa bardzo wolno trwa to nawet 18 miesięcy.
Spróbuj dobrze ponacinać ziemię, w powstałe otwory wsyp piasek pomieszany z kredą.
Efekt powinien być zauważalny po 2-3 miesiącach. pH na pewno przekroczy 5.0.
Kolejna sprawa to wybór odpowiedniej mieszanki, na małym trawniku dobrze wygląda drobna trawka, polecić mogę
kilka mieszanek, na PW
Jeszcze jedna sprawa, przy tak niskim pH niewolno stosować nawozy z Azotem.
W przyszłości wybierając nawóz zwróć uwagę czy w jest też wapno, np Yara Bela Exstran 27 zawiera wapno do
zbilansowania zakwaszenia(+ 7% CaO + 4% MgO). Praktycznie 99,99% nawozów "specjalistycznych" do trawy nie zawiera wapna.
Awatar użytkownika
alphax
500p
500p
Od: 26 maja 2012, o 11:35

Post »

ogrod2000 pisze:... W przyszłości wybierając nawóz zwróć uwagę czy w jest też wapno, np Yara Bela Exstran 27 zawiera wapno do
zbilansowania zakwaszenia(+ 7% CaO + 4% MgO). Praktycznie 99,99% nawozów "specjalistycznych" do trawy nie zawiera wapna.
Dziekuje Tobie bardzo za szybka odpowiedz :) Mieszkam w Niemczech i tu sa inne nazwy nawozow i mieszanek.
Doradzasz ze wysypana kreda ogrodnicza wymieszana z piaskiem powinna przyniesc efekt po 2-3 miesiacach.

Tymczasem trawnik jest juz po wertykulacji i przed tygodniem raz wysypalem przywiezionym z Polski DOLOMITEM 50. Czy to jest OK i czy moge ta czynnosc powtarzac jeśli tak to w jakich przedzialach czasowych i ile razy jeszcze w tym roku.
Przepraszam za brak polskich znaków diakrytycznych
... nie akceptuję nietolerancji, zawiści i kłamstwa - Janusz
Awatar użytkownika
_Kasia_
100p
100p
Od: 26 lip 2012, o 08:54
Kontakt:

Post »

jeżu.... u nas dopiero od 3-4 dni temperatura ponad 8 stopni. 1500m2 trawnika jak gabka mokra. Modle sie, aby nie padało, bo wertykulację musze zrobić i UGmax,a zapodać..... :wink:
x - o -0
---

Post »

alphax pisze:
Tymczasem trawnik jest już po wertykulacji i przed tygodniem raz wysypalem przywiezionym z Polski DOLOMITEM 50. Czy to jest OK i czy moge ta czynnosc powtarzac jeśli tak to w jakich przedzialach czasowych i ile razy jeszcze w tym roku.
"50" działa mało efektywnie w trawniku, mimo wszystko poszukaj kredy.
W instrukcji masz też napisane że musi być przykryte warstwą ziemi, kredę wystarczy podlać i zrobi co trzeba :)

W Hanowerze można kupić bez problemu wapno kredowe nazywa się to Gartenkalk "Nordweiss-Perle"
Masz w okolicy dużo bardzo dobrych firm ogrodniczych, czasem i ja tam bywam ;) wspomagam zaprzyjaźnione firmy w zakładaniu trawników czasem nawodnienia. Przepięknie jest pod Hanowerem zwłaszcza wiosną, zadbane posesje, architektura. Miód dla oczu:)

Nawozy czy w Polsce czy w Niemczech są dokładnie te same :
http://www.yara.de/fertilizer/products/ ... trate.aspx
x - o -0
---

Post »

_Kasia_ pisze:jeżu.... u nas dopiero od 3-4 dni temperatura ponad 8 stopni.
Kasiu ja też mieszkam w Polsce i nie jest tak zimno :)
Trawniki są zielone, pierwsze tulipany już przekwitają :)
Awatar użytkownika
_Kasia_
100p
100p
Od: 26 lip 2012, o 08:54
Kontakt:

Post »

ogrod2000 pisze:Kasiu ja też mieszkam w Polsce i nie jest tak zimno :)
Trawniki są zielone, pierwsze tulipany już przekwitają :)
Niestety, ale Kołobrzeg to jakas enklawa. Nasz trawnik ledwo się podnosi po zimie, zielonego darmo szukać (foty mogę zapodać :wink: ), tulipany ???? Moje te, co przezyły maja dopiero po 1,5 cm nad ziemią. Pączki na drzewkach owocowych ledwo widoczne....

ja zawsze powtarzam, że Kołobrzeg rządzi sie swoimi prawami 8-)
Yagod
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 cze 2010, o 21:31

Post »

Cześć,
w Wielkopolsce (pod Poznaniem) już czwarty dzień 12 i więcej stopni. Wczoraj przeprowadziłem wertykulacje ręczną (rączki bolą) i teraz zastanwaiam się czy użyć mocznika, saletrzaka czy może YaraBela Extran 27.
Nigdy jeszcze nie mierzyłem pH gleby więc może przed nawożeniem warto to zrobić, aby w pierwszej kolejności nie wysypać kredy ogrodowej, jeśli gleba jest za kwaśna.

Gdzieś pojawił się wątek o dosiewaniu inną mieszanką traw niż pierwotny wysiew. Mam właśnie taką sytuację, producent zmienił skład mieszanki i nie ma mam teraz możliwości kupna identycznej, jedynie zbliżoną jeśli chodzi o proporcje (%). Co wtedy najlepiej uczynić? siać tą zbliżoną czy też może zupełnie odmienną?

Mam teraz trawę sportową Kalnas, najbardziej zbliżoną mieszanką jest np. BIOPON trawa dekoracyjna. Może w ogóle teraz dosiewać trawą z wyższej półki i stopniową ją (tą starą) podmienić?

Pozdrawiam
Bartek
Awatar użytkownika
zakol13
50p
50p
Od: 7 lip 2011, o 19:47

Post »

Ja w Sobotę wysypałem nawóz, pogody bezwglęzdnie dawały w nocy deszcz i całą Niedzielę też, a nie spadła ani kropla. Dziś więc czułem się jak kretyn stojąc w grząskim ogrodzie i podlewając trawę :roll: :lol:
Ale podlałem i powinno ruszyć z kopyta w najbliższych dniach :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”