Jola na włościach - czyli 3 ary różności.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jola na włościach - czyli 3 ary różności.

Post »

Jolu liliowce przepiękne, bardzo je lubię i mogłabym podziwiać bez końca. To wspaniałe kwiaty i piękne i praktycznie całkowicie bezobsługowe :D
Ślicznych masz gości w ogrodzie :D
jagna971
---
Od: 11 mar 2008, o 21:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Próbuję nie zachorować na chorobę liliowcową, ale jak tak patrzę, to zaczynam wątpić czy długo jeszcze wytrzymam ;:oj . Są niewiarygodnie piękne ;:108.
cozapiachy
50p
50p
Od: 27 lip 2012, o 12:44

Post »

Jolu, a próbowałaś rozmnażać lawendę przez sadzonkowanie? w czerwcu obcinam gałązki i do kuwety z piaskiem - jesienią mam malutką sadzoneczkę :)
Pozdrawiam :) Barbara
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Agnieszko AGNESS, Agnieszko jagna971 (ale u mnie Agnieszek) - z liliowcami to wsiąkłam na całego. W zeszłym roku nabyłam 68 szt. liliowców ;:oj . Kasy poszło na to ;:223 Mam też jeszcze 5 swoich starych karp, takich starych gatunków, oraz jedną liliowca botanicznego cytrynka. No a jak zaczęłam planować czym podsadzić liliowce, żeby nie było łyso i niejako "odkryłam" żurawki to zrodziła się druga mania i choroba zbieractwa ;:306 . Jedni likwidują trawnik, ja okroiłam grządki warzywne.
cozapiachy, fajnie, że do mnie wpadłaś. U mnie też ziemia piaszczysta, chociaż przez te lata uprawiania, myślę, że jej jakość się podniosła. Ale akurat lawenda to taką ziemię lubi, a najbardziej słoneczko. Wiem, że można ukorzeniać z sadzonek. Ale już nie będę, bo ten szpaler co mam, to mi wystarczy - miejsca brak.
Pokażę wam jeszcze jednego cudaka z mojego ogródka. Jest to (jakby ktoś nie zgadł) gąsienniczka. Motyla nocnego czyli ćmy. Nazwy nie pamiętam, ale jest ta ćma duża, biała, a na górnej części tułowia,u nasady skrzydeł ma takie jakby futerko - białe.

Obrazek

No i jeszcze raz liliowce:

Obrazek Obrazek
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

jode22 pisze:......W zeszłym roku nabyłam 68 szt. liliowców ;:oj
Jolu to nieźle zaszalałaś ;:oj 68 liliowców w jednym roku ;:oj ...... niesamowity wynik.... w ogrodzie będzie kolorowy raj , niech tylko kępy się rozrosną ;:138
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No tak, jak widzę jakiś cudny kwiatek to muszę go mieć. Butów nowych nie kupię, ubrania też nie (a po co mi, stare jeszcze dobre, a do pracy już nie chodzę, więc nie muszę się stroić, a na działce to w roboczym stroju :;230 ), ale roślinkę tak. I to jest ciekawe, że na zakup roślin decyduję się szybko, a jak miałam kupić nowy telewizor, to pół roku chodziłam do sklepu i oglądałam i dowiadywałam się ;:306
To jeszcze portreciki:

Obrazek Obrazek
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
Jatra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 22:01
Kontakt:

Post »

:wit

Jolu cuda pokazałaś , no uz widze szał latem jak wszystkie ci zakwitną . ;:oj ;:oj
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko, Tereniu - już nie mogę się doczekać, bo na razie było tylko po kilka pąków na pojedyńczych pędach, ale za to prawie wszystkie odmiany kwitły.
A teraz opowieści o działkowych rewolucjach ciąg dalszy.
Przy świerku srebrzystym, prawie naprzeciwko domku, mój poprzednik zrobił skalniak. Wymurował taką wieżę, w kształcie nierównobocznego trójkąta. W najwyższej części wysoki na 80cm. Z kamieni łączonych na cementową zaprawę. Niestety, żeby to rozwalić, to trzeba by mieć młot pneumatyczny. Nie wyglądało to pięknie ani naturalnie. Jedyne co zrobiłam jakiś czas temu, to do tego wysokiego, do jego dłuższego boku skierowanego w stronę domku, dosypałam ziemi i zrobiłam niższy. Ten wysoki przez lata tak sobie stał, coś tam rosło a ja nie miałam serca, ani pomysłu, ani czasu, żeby coś z tym zrobić. W końcu w zeszłym roku, jak obrobiłam się z sadzeniem pomidorów, zabrałam się za skalniak. Miałam rośliny, miałam ziemię, znowu rozrysowałam sobie planik. Przez lata istnienia skalniaka ubyło z niego ziemi. Ciekawe jak, skoro jest to rodzaj koryta. Do podniesienia poziomu gleby wykorzystałam tą gorszą glebę zabraną z miejsca, gdzie zrobiłam paprociowisko. Poszła niżej, a do górnej warstwy domieszałam ziemi ogrodowej, posadziłam roślinki, przysypałam korą. Zdjęć całości nie mam, ale tak na okrasę zdjęcia goździków. Są to pierzaste Dianthus plumarius. Nie wiem, czy przeżyją zimę, ale bardzo mi się podobały bo są pełne.

Obrazek Obrazek

W górnym skalniaku posadziłam roślinki, które lubią słońce. Na samym środku jest kępka szarotek. Uwielbiam te kwiatuszki, ale dwa razy już próbowałam i zamierały. Wymyśliłam, że ponieważ rosną w górach, lubią zapewne glebę wapienną z dodatkiem kamyczków. Do dołka dodałam grys marmurowy, po bokach też i ziemia na wierzchu też nimi przysypana. Po zimie będzie wiadomo, czy im to odpowiada.
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2013, o 18:46

Post »

Witaj Jolu!
I ja zawitałam do Twojego ogródka :wit Ale masz cudeńka w ogrodzie, wszystkie kwiaty zapierają dech w piersiach :) Liliowce, Rudbekie, Żurawki - do wyboru do koloru ;:77
Jabłoń bajeczna, szczególnie na wiosnę , cudownie obsypana kwiatami, pewnie pachnie ślicznie. Tulipany, jak Ci strażnicy dumnie ją pilnują. Bardzo ładny masz ogród, będę zagladać do Ciebie i podpatrywać a tym samym sie uczyć ;:108

Pozdrawiam!
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Asiu, dziękuję i zapraszam :wit
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

Witaj.Bardzo miło u Ciebie.Moje ulubione goździki i przepiękne liliowce. ;:138
jagna971
---
Od: 11 mar 2008, o 21:17

Post »

Jolu, szarotka na pewno odwdzięczy Ci się za to marmurowe gniazdko, bo potrzebuje gleby wapiennej jak kania dżdżu :D.
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj jonatanka :wit . Cieszę się, że ci się podoba. Zapraszam do odwiedzin i pytanko - kiedy ty założysz swój :?:
Agnieszko, jak widzę szarotki to od razu widzę też nasze Tatry, które uwielbiam ;:167
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak czytam różne wątki i wspominam sobie swoją historię, to widzę jakąś formę atawizmu. Nas mieszczuchów albo w sposób świadomy ciągnie na łono natury i do grzebania w ziemi, albo ta miłość do ziemi objawia się dopiero po wejściu w posiadanie działki. Przypominacie sobie tą piosenkę Jonasza Kofty?
"Pamiętajcie o ogrodach
Przecież stamtąd przyszliście
W żar epoki użyczą wam chłodu
Tylko drzewa, tylko liście"

Ja jestem mieszczuchem w czwartym pokoleniu, zarówno "po mieczu jak i po kądzieli" a do roślin, do ziemi ciągnęło mnie od zawsze.
No to po tych historiozoficznych rozważaniach, widoczki sielskie przypominające ogródki naszych babć - czyli dziewanny w roli głównej.

Obrazek Obrazek
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Dziewanny - jakie oryginalne. :) Ja mam tę swoją zwykłą żółtą i jaką stam marną białą. Myślałam naiwnie, że to wszystkie istniejące kolory. Ta brzoskwiniowa jest przepiękna.
Jolu, ja do 20 roku życia mieszkałam na warszawskiej Woli i dobrze mi było, nie powiem. Człowiek był młody, dużo towarzystwa, koleżanek ze szkół, kina, teatry. Gdy miałam jechać na weekend z rodzicami na działkę, to był dla mnie koszmar.
Dzisiaj już ani jednego dnia nie mogłabym spędzić w bloku. Może zimą tak. Ale latem? Nawet myśleć nie chcę. Chodziłabym od ściany do ściany jak pantera w ZOO :(
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”