Roślinki Nolinki cz.2

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
fiskomp
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 wrz 2010, o 21:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Roślinki Nolinki cz.2

Post »

Kotka nie wygląda na zbyt przejętą ;:224 , raczej zaspaną.... pocieszajace, że często Ci się to nie zdarza (twarde lądowania doniczek)
Zieloni podopieczni u Fiskomp'a
Pozdrawiam - Baśka :)
Awatar użytkownika
Nolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2012, o 09:54

Post »

Na szczęście doniczki nie często latają z bardzo prostej przyczyny. U mnie na żadnym parapecie kot już się nie zmieści ;:306 Ale niech no tylko wypatrzą niecnoty, że sprzątam, to od razu myk i wyglądamy na ulicę przez okienko :D

Moje dzieci na tą białą łatkę u Mizi mówią stringi :;230
Awatar użytkownika
kubasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2012, o 19:26

Post »

;:306 Haniu, zapytaj dzieci, co nosi kocur, bo u mnie to właśnie on ma taką białą łatkę, a kotka (cała czarna) chodzi bez majtek ;:224
Awatar użytkownika
Nolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziś zakupiłam w LM nasionka kuflika cytrynowego, drzewka storczykowego(bauhinia) i cytryńca chińskiego. To ostatnie, to na podwórko, ma prawdopodobnie bardzo zdrowe jagody. Zobaczymy, czy coś z tego wyrośnie. Nasiona cytryńca będę musiała przed siewem stratyfikować.
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p
Od: 4 sie 2012, o 12:16

Post »

Gratuluję odwagi...mi nigdy takie kupne nasionka nie powschodziły, ale ponieważ jestem uparta to jeszcze będę próbować. No i mobilizują mnie wasze udane wschody ;:108
Awatar użytkownika
kubasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2012, o 19:26

Post »

Haniu, gratuluję niesłabnącego zapału do wysiewów ;:138 Dla niewtajemniczonych :wink: szokiem jest, jak znajdują doniczki w lodówce :lol: np. z eukaliptusem. Mój M jest już przyzwyczajony, ale teściowa nie :;230
Awatar użytkownika
Nolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu (katharos) nie ma co się bać wysiewów, prawie zawsze coś wyrasta, tylko trzeba się trzymać kilku podstawowych zasad. Ja prawie nigdy nie przykrywam nasion ziemią - jeśli już, to cieniuteńką warstwą. Przeważnie tylko lekko wciskam w ziemię. Są rośliny, które do wykiełkowania potrzebują światła. Trzeba też pilnować, żeby ziemia była wilgotna, ale nie mokra, bo nasionka mogą zgnić. Próbuj kochana na pewno się uda :D
No właśnie, ja chyba swoje nasionka bedę musiała wsadzić do zamrażarki, bo gdzie ja znajdę teraz temperaturę - 5 stopni? Chociaż po niedzieli ma się ochłodzić.
Doniczki w lodówce, to jeszcze pół biedy - miłośnicy wędkowania wkładają do lodówki robaczki ;:306 Sąsiadka ma M, zapalonego wędkarza i opowiadała mi o tym :D
sylvi
1000p
1000p
Od: 26 sty 2012, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

jak kolorowo zaczęłaś nowy wątek, zaczynam się zarażać hibiskusami, ale azalie to wolę w ogrodzie, nie potrafię ich w domu utrzymać, twoje są piękne ;:173
Nolinka, jakiś czas temu pokazywałaś zawiązaną torebkę nasienną skrętnika, ciekawa jestem co się z nią dzieje, bo po ujrzeniu jej u ciebie też na swoim zostawiłam, ale jest ciągle zielona i nie wiem czy czekać dalej czy ją ciachnąć ;:131

... robaczki w lodówce ...O niebiosa, dzięki, że mój M nie jest wędkarzem ;:180 ;:180 ;:180
Awatar użytkownika
Nolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No właśnie zaglądałam do tego skrętnika, zaglądałam i ten strączek był cały czas zielony. Dosłownie tydzień temu zaglądam, a strączek już jest brązowy i częściowo otwarty :shock: Rozłożyłam gazetę i strząchnełam resztki tego co zostało - mam nadzieję, że to były nasionka - i posypałam do doniczki z ziemią. Ugniotłam lekko i podlałam. Może coś z tego będzie chociaż marnie to widzę, mówiąc szczerze :roll:
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41

Post »

No proszę ;:oj .Skrętniki z nasionek ;:224 :uszy trzymam kciuki.
Ja będę siała hippeastrum(krzyżówki,od Evluk) :heja .Ciekawe,czy coś z tego będzie.Bardzo mnie to ciekawi,co za cuda wyjdą z tych krzyżówek....tylko trochę dłuuugo trzeba czekać ;:145 ;:223
Awatar użytkownika
Dorotak
1000p
1000p
Od: 4 maja 2012, o 12:05

Post »

Haniu trzymam kciuki za twoje wysiewy ;:173 zazwyczaj z tych marnych nieoczekiwanych cos wychodzi a z tych pewnych marnie :tan
sylvi
1000p
1000p
Od: 26 sty 2012, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Haniu ja słyszałam, że z nasion dużo łatwiej wyhodować skrętniki niż z liścia, tylko problem polega na wyhodowaniu nasion, a nam się udało, tzn tobie, bo ja nie jestem jeszcze pewna ;:196
osobiście nie mam doświadczeń, tylko tak słyszałam
Awatar użytkownika
Nolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie wiadomo jakie będą efekty, ale eksperyment rozpoczęty ;:304 Sylwio tobie też się przecież udało :D A swoją drogą ciekawe jaki owad je zapylał :wink:

Jolu na pewno coś wyrośnie, może jakieś cudo :D Właśnie w ten sposób powstają nowe odmiany, choć efekt może być inny od spodziewanego, ale z pewnością interesujący ;:333 Ja też hoduję hibiskusy domowe z nasionek i mają różne liście. Nie mogę się doczekać kiedy zakwitną i dowiem się, co z tej stworzonej przez naturę krzyżówki, wyszło :D
Awatar użytkownika
kasiuta74
500p
500p
Od: 1 sty 2012, o 21:21

Post »

Ja też trzymam kciuki i będę podglądała co dalej :) . Kiedyś trzymałam robaki dla rybek w lodówce i zamrażarce do czasu aż mama to zobaczyła :shock: ;:306 .Wiadomo co zrobiła a ja ;:145 bo rybki nie będą miały co jeść...Potem hodowałam doniczkowce na balkonie i taki sam los je spotkał ;:223
A roślinki w lodówce to nic strasznego :wink: ale mój M był zdziwiony jak zobaczył :;230
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Widzę, że u Ciebie już prawie przedszkole fiołkowe.
Ja zaczynam ze żłobkiem, czyli zanurzone w wodzie dopiero ;:224
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”