Witam
Właśnie dołaczyłam do Waszego wspaniałego forum. Podobnie jak większość z Was posiadam storczyki. 2 szt Phalaenopsis. Problem w tym że nie za dobrze radzę sobie z ich uprawą

. Jest mi z tego powodu bardzo przykro i muszę koniecznie jakoś poprawić jakość życia miom bidulkom. Dlatego mam nadzieje że znajdzie się chętna osoba która m doradzi co mam robić dalej... Otóz jeden ze storczyków na pierwszy rzut ok wydawało by sie ma sie nieżle.... Liście zielone, ciągle wyrastają mu nowe (gdy go pół roku temu dostałam miał 4 teraz ma 8) do póżnej jesieni pięknie kwitnoł, łodygi ma 2: i tu mój pierwszy ziązany z nim problem

. Jeszcze do niedawna na jednej łodydze co pewien czas pojawiały się pączki z kwiatami, lecz tak jak szybko sie pojawiły tak szybko usychały i opadały... na drugiej łodydze z kolei cisza odkąd przed zimą zgubiła kwiaty. zaznaczam że obydwie nie były przycinane. Nurtuje mnie więc pytanie co dalej robić z moim kwituszkiem??? może obciąć jej przed wiosną pędy. podlewam moje Phalaenopsis poprzez moczenie ich z 30min w misce z wodą co 1,5tygodnia, podobno dzięki temu nie gniją korzenie, a tu właśnie tkwi kolejny mój problem: oba moje kwiatki na zewnątrz mają zgnite korzenie.a wewnątrz doniczki widać że są ładne, zielone zdrowe korzonki
Zkolei mój drugi storczyk jest w owiele gorszym stanie. jakies 2 miesiące temu przyniosłam go od znajomej ktora chciala go wyrzucic do kosza

. nie moglam na to pozwolic wiec zabrałam bidulke do domu w nadzieji ze jednak bedzie żyć... wiem na pewno ze moja znajoma za bardzo ja podlewala, w sensie że za czesto... bo 2 razy w tyg. Bidulka nie ma ani jednego pędu. podobno jest szansa ze pęd odrośnie. jesle tak to co mam zrobic aby sie tak stało? prosze o pomoc. jego korzenie tak jak wczesniej pisalam sa z wierzchu zgnite a w doniczce jak w kwitku nr1 zdrowe i zielone,
troche sie rozpisałam hehe ale naprawde mi zalezy żeby uratować moje storczyki. duzo czytam o ich uprawie ale co rusz pisza co innego. Dlatago teraz skupię sie na tym forum i będę słuchała tylko waszych porad. mam nadzieje że pomożecie :roll:jęsli bedzie potrzeba dodm także fotki kwiatków.
Powiem jeszcze że posiadam 10 innych kwiatów i z żadnym nie mam problemu
czekam i pozdrawiam wszystkich użytkowników..