Pomidor hybryda - jak to jest z tym F?
- Agulka11
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidor hybryda - jak to jest z tym F?
zuzia55 - pewnie w starszych wątkach trzeba będzie info poszukać - może jutro coś wynajdę.
Z listy kozulowej wynika, że jest krzyżówką Big Zebra x Black Pear - a Kozula dawała na akcję nasionka z żółtego w czerwone pręgi...
Więc tu pytanie - takie rozszczepienie? Czy pomylony numerek? Z tej samej krzyżówki jest też nr 29/K malinowa zebra w zielone paski w pełnej dojrzałości przechodzące w żółte , mocny kolor. Rozszczepienie więc prawdopodobne.
Z listy kozulowej wynika, że jest krzyżówką Big Zebra x Black Pear - a Kozula dawała na akcję nasionka z żółtego w czerwone pręgi...
Więc tu pytanie - takie rozszczepienie? Czy pomylony numerek? Z tej samej krzyżówki jest też nr 29/K malinowa zebra w zielone paski w pełnej dojrzałości przechodzące w żółte , mocny kolor. Rozszczepienie więc prawdopodobne.
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
Ciężko już się znajduje linię i F-y
Pamiętajmy tylko, żeby do Kozulki trafiły w tym roku nasiona najlepszego 25/K

Pamiętajmy tylko, żeby do Kozulki trafiły w tym roku nasiona najlepszego 25/K
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Rudy też ma podobny rodowód. W 2011. r. wysiałem 29 i 30 ze zbiorów Kozuli w 2009. r. a nic z tego nie miałem (żadne owoce i żadne nasiona).Agulka11 pisze:zuzia55 - pewnie w starszych wątkach trzeba będzie info poszukać - może jutro coś wynajdę.
Z listy kozulowej wynika, że jest krzyżówką Black Pear x Big Zebra - a Kozula dawała na akcję nasionka z żółtego w czerwone pręgi...
Więc tu pytanie - takie rozszczepienie? Czy pomylony numerek? Z tej samej krzyżówki jest też nr 29/K malinowa zebra w zielone paski w pełnej dojrzałości przechodzące w żółte , mocny kolor.
pozdrawiam, Gunnar
- GunnarSK
Dobrze znany Stupice/Stupické Polní Rané podobno pochodzi z krzyżówki Mikada i Sławy Nadrenii. Jest to może niespodzianka, a w pokoleniach F2-F5 pewnie uprawiano dużo roślin (setki a może nawet tysiące) żeby znaleźć potenciał bardzo wczesnego dojrzewania. Tak samo z każdej krzyżówki trzeba siać dużo nasion we wczesnych pokoleniach oprócz F1 żeby zobaczyć pełny potencjał.
pozdrawiam, Gunnar
Mam takie pytanie - czy z nasion jednego owocu wyjdzie taka sama mutacja? Czy każde nasiono w jednym owocu ma różne geny czy takie same?
Na przykład na jednym krzaku mam trzy owoce - trzy pasiaste sakiewki F3. Czy żeby było jak największe prawdopodobieństwo otrzymania pasiastej sakiewki w F4 powinnam zebrać i wysiać nasiona z trzech owoców czy z jednego?
Mam nadzieję,że jasno się wyraziłam
Na przykład na jednym krzaku mam trzy owoce - trzy pasiaste sakiewki F3. Czy żeby było jak największe prawdopodobieństwo otrzymania pasiastej sakiewki w F4 powinnam zebrać i wysiać nasiona z trzech owoców czy z jednego?

- GunnarSK
Każde nasionko w owocku może być inne, zapylone przez innego "ojca" albo zmutowane. W ustalaniu nowych odmian (hodowli) często jest stosowana technika "potomstwo jednego nasiona/single seed progeny (SSP)", i tu jest ważne, czy się zbiera nasiona z jednego krzaku czy kilku. Kozula oznakowała nasiona jako MIX, jeśli pochodziły z więcej krzaków.monika pisze:Mam takie pytanie - czy z nasion jednego owocu wyjdzie taka sama mutacja? Czy każde nasiono w jednym owocu ma różne geny czy takie same?
pozdrawiam, Gunnar
Ja zbieram nasiona z kilku owoców tego samego krzaka. Generalnie chodzi o to by wysiać jak największą ilość nasion z danego pokolenia krzyżówki i wybrać najlepsze.
Szkoda, że akcja wymiany nasion już zatraciła swój pierwotny sens, bo można było wspólnie wyselekcjonować o wiele więcej odmian.
Szkoda, że akcja wymiany nasion już zatraciła swój pierwotny sens, bo można było wspólnie wyselekcjonować o wiele więcej odmian.
Aria chyba pomyliłaś wątki
GunnarSK dzięki

GunnarSK dzięki

Moniko, chyba pomyliłaś siebie z moderatorem 

a GunnarSK nie miał kłopotu ze zrozumieniemmonika pisze:..Mam nadzieję,że jasno się wyraziłam..

Odniosłam do tej części twojego pytania. Napisałam: Ja zbieram nasiona z kilku owoców tego samego krzaka. Teraz już rozumiesz?monika pisze:
A czy ja Ci bronię zbierać? zbieraj, nawet ze wszystkich owoców 
I jako, że temat jest jednoznaczny, na temat zbierania nasion i akcji może w innym wątku..

I jako, że temat jest jednoznaczny, na temat zbierania nasion i akcji może w innym wątku..
[quote="monika"]
Czy żeby było jak największe prawdopodobieństwo otrzymania pasiastej sakiewki w F4 powinnam zebrać i wysiać nasiona z trzech owoców czy z jednego?
Sama pytasz o zbieranie nasion, dostajesz odpowiedź możesz skorzystać z podpowiedzi lub nie.
Ten wątek czytają też inni forumowicze, więc ta wiedza może się przydać.
To co napisałam o akcji wiąże się z pozostałą wypowiedzią, widzę, że nie zrozumiałaś.
Czy żeby było jak największe prawdopodobieństwo otrzymania pasiastej sakiewki w F4 powinnam zebrać i wysiać nasiona z trzech owoców czy z jednego?
Sama pytasz o zbieranie nasion, dostajesz odpowiedź możesz skorzystać z podpowiedzi lub nie.
Ten wątek czytają też inni forumowicze, więc ta wiedza może się przydać.
To co napisałam o akcji wiąże się z pozostałą wypowiedzią, widzę, że nie zrozumiałaś.
Aria rób co chcesz, wolny kraj
Ja już dostałam odpowiedź na swoje pytanie od Gunara siedem godzin temu.
To teraz mam dodatkowe pytanie (na temat mutacji
) -
wcześniej zapytałam
- to czy prawdopodobieństwo wystąpienia nasiona z pożądaną cechą w owocu, które ma np 200 nasion i w owocu, które ma np 40 nasion jest takie samo?

Ja już dostałam odpowiedź na swoje pytanie od Gunara siedem godzin temu.
To teraz mam dodatkowe pytanie (na temat mutacji

wcześniej zapytałam
ponieważ w jednym owocu nasiona mają różne geny,monika pisze:Mam takie pytanie - czy z nasion jednego owocu wyjdzie taka sama mutacja? Czy każde nasiono w jednym owocu ma różne geny czy takie same?..
- to czy prawdopodobieństwo wystąpienia nasiona z pożądaną cechą w owocu, które ma np 200 nasion i w owocu, które ma np 40 nasion jest takie samo?
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Monika.
Jak zwykle dzielisz włos na czworo, ale to czasem ma sens.

Jak zwykle dzielisz włos na czworo, ale to czasem ma sens.