Selerowate (dawniej baldaszkowate) to duża rodzina i tak rzeczywiście należy też do niej marchew, ale także np. podagrycznik

. Zerknęłam na filmik, ale szczerze mówiąc wydaje mi się, że dość ogólnikowo opisano tam pokrój rośliny. Byłabym ostrożna przy identyfikacji roślin z tej rodziny bo są one do siebie w większości dość podobne.
Tak właściwie to kiedyś słyszałam, że Barszcz Sosnowskiego nie od początku był rośliną trującą. Podobno roślina nazwana i opisana była po raz pierwszy w 1944 roku i nie była aż tak toksyczna. Parę lat po tym, badaczy zafascynował jej skład chemiczny (wysoka zawartość białek i węglowodanów) i możliwości produkcji dużej ilości biomasy. Problemy zaczęły się gdy naukowcy postanowili udoskonalić roślinę i obniżyć poziom furanokumaryn (tych toksycznych-"parzących" związków zawartych w olejku eterycznym wytwarzanym przez roślinę). Przez prace hodowlane, które miały przystosować roślinę do uprawy stworzyli oni "super-inwazyjny-chwast". Spotkałam się nawet z opinią, że przeniesiony do innego środowiska stał się on stopniowo dużo bardziej toksyczny, ale potwierdzenia tej teori nie znalazłam na razie w rzadnych badaniach naukowych.
Jeśli o oznaczenie samego chwastu chodzi to polecam broszurkę PIORIN-u dostępną na stronie internetowej. Chyba zawsze najlepiej sięgać do oficjalnych i sprawdzonych naukowo źródeł.
http://piorin.gov.pl/cms/upload/barszcz ... kiego9.pdf
Pozdrawiam
Natalii