Ogórki gruntowe-cz.1 uprawa,choroby,szkodniki

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
karool
200p
200p
Od: 31 mar 2007, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam :D Ja również sieję ogórki w rowki.Do rowków przed wysiewem dodaję trochę obornika bo tak siali starzy działkowicze ,których podpatrywałam po zakupie działki.Wyobrażcie sobie Wrocław i obornik.Dawne to czasy ale tak było.
Ketjow pytasz do czego na wiosnę agrowłóknina.Ja obecnie mieszkam na wsi gdzie co druga chałupa to jakieś uprawy i wiosną wszystko przykrywane tą włókniną.Mają już ogórki,fasolę,sałatę,rzodkiewkę,pietruszkę wysianą zimą ,przykrytą jak tylko śnieg się stopił i przed świętami już sprzedaną.Tak więc jak widać agrowłóknina znacznie przyspiesza zbiory.
Czasami w przypadku fasolki dają drugą warstwę agrowłókniny lub od razu grubszą bo są różne grubości.
Ja na własne potrzeby też czasami przykrywam to i owo.Dobrze robi przykrycie truskawek.Krzaki są zdecydowanie ładniejsze no i owoce wcześniej.
Jak tu ktoś napisał ,warto eksperymentować ,oczywiście wtedy kiedy mamy z tego radość i pożytek.
Rozpisałam się deczko,udanych eksperymentów życzę i pozdrawiam
Alicja :D
Awatar użytkownika
adamlol
200p
200p
Od: 25 sty 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

ogórkowi nic nie będzie , jak by pomidor dostał tyle wody to by ugnil , ja też sadzę ale w szklarni na słomie i oborniku
Awatar użytkownika
ketjow
100p
100p
Od: 8 lut 2009, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: "KOPERNIKOWO" lub jak kto woli "KRZYŻAKOWO" lub "THORN"

Post »

Alicja więc powiadasz, że jednak warto spróbować. Też mi się tak wydawało że pod włókniną będzie im ciepło i nie zmarzną. Dzisiaj wysieję w tzw rynienkę i przykryję włókniną. Najwyżej wysieję drugi raz za dwa tygodnie.
Pozdrawiam Wojtek
lotta
500p
500p
Od: 11 lut 2008, o 20:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

peneloppe pisze::shock: a wydawało mi się że jest na odwrót.... z tego co czytałam na tym forum ..... to jakieś choroby grzybowe, poparzenia liści, czy co tam jescze... już sama nie wiem :? :?: :?:
Masz rację - moczenie liści sprzyja rozwojowi chorób, dlatego unika się polewania po liściach. Plantatorzy, którzy deszczują uprawy, muszą często robić opryski przeciw chorobom.
Awatar użytkownika
peneloppe
200p
200p
Od: 30 mar 2009, o 22:46

Post »

Lotto napisz mi proszę czy mogę obok siebie umieścić pomidory różnego gatunku- a konkretnie perun ,malinowy kapturek i bawole serce. czy one nie będą się krzyzować?? może jakiś odstęp wypada zrobić ??
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00

Post »

Specem od pomidorów nie jestem, ale nigdzie nie trafiłam na informację, że mogłyby sobie szkodzić rosnące w sąsiedztwie odmiany. Wiem natomiast na bank, że ostra papryka sadzona niedaleko słodkiej psuje jej smak. Obiło mi się też o uszy, że ostra papryka nie powinna rosnąć przy pomidorach z tego samego powodu. Ale to mi się tylko obiło, sama nie sprawdziłam.
Awatar użytkownika
peneloppe
200p
200p
Od: 30 mar 2009, o 22:46

Post »

chyba Kozula pisała na temat krzyzowania pomidorów..... że wystarczy że się nawzajem zapylą inne odmiany a wyjdzie nowy pomidorek, tak zrozumiałam. widzę ,że ty też Tulo spać nie możesz :D
Fiołki w fiolecie ukryte w zieleni ,Szukały wiosennych, wonnych promieni.
Rosły spokojnie kusząc motyle.Rosły i rosą kochały chwile.Mój Tajemniczy Ogród
Awatar użytkownika
adamlol
200p
200p
Kontakt:

Post »

lotta pisze:
peneloppe pisze::shock: a wydawało mi się że jest na odwrót.... z tego co czytałam na tym forum ..... to jakieś choroby grzybowe, poparzenia liści, czy co tam jescze... już sama nie wiem :? :?: :?:
Masz rację - moczenie liści sprzyja rozwojowi chorób, dlatego unika się polewania po liściach. Plantatorzy, którzy deszczują uprawy, muszą często robić opryski przeciw chorobom.

he he he
akurat plantatorzy pryskają co 7 dni :) to nie tak często , i wszyscy w moim regione leją na liście wode całymi dniami , dynia też bardzo to lubi :lol:
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39

Post »

nie słuchajcie Adama on ma 11 lat :)

nie polewa się liści ogórków wodą po pierwsze ze względu na te choroby po drugie - jak się je poleje woda po liściach to słoneczko bardzo szybko je popali ;)
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22

Post »

adamlol pisze:
he he he
akurat plantatorzy pryskają co 7 dni :) to nie tak często
.........no rzeczywiście wcale nie tak często, a potem ogórki w słoikach robią się puste w środku po miesiącu. Adamol wyluzuj, my nie jesteśmy plantatorami i chcemy mieć pyszne ogóreczki bez tych wszystkich oprysków i chemi.
Ogórki będę hodować dopiero drugi rok ale wiem na 100%, ze nie wolno lać wody na liście.
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00

Post »

akurat plantatorzy pryskają co 7 dni to nie tak często
No... to jako konsument to w sumie mogłabym sobie wziąć własnego, ekologicznego ogórka i popić go kubkiem chemii... na to samo wyjdzie. Dzięki Adam za info z pierwszej ręki, pomogłeś mi podjąć decyzję - warzywa albo własne, albo wcale.
Awatar użytkownika
adamlol
200p
200p
Kontakt:

Post »

jak popali i wejdą choroby to czemy w szklarniach po kilka ha leją co 2 dzień wodą cały dzien ???? oni by nie zaryzykowali zeby je przypalic więc to ma znaczenie
justine91
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 28 mar 2009, o 19:47

Post »

hej, kupilam nasionka ogórków Dar i Borus. Na opakowaniach jest wysiew do gruntu w maju. Czy nie lepiej teraz wysiać do doniczek i potem wysadzić?

Jestem laikiem, ale wysialam juz jakis czas temu dynie, pomidory, papryke tylko zostawiłam ogórki...
Awatar użytkownika
ARABELLA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2009, o 16:05

Post »

Możesz teraz wysiać do doniczek i potem wysadzic do gruntu albo poczekać jeszcze ze 2-3 tygodnie i posiac bezpośrednio do gruntu.Jeszcze możesz posiać do gruntu już teraz i przykryć włókniną.Wybór pozostawiam Tobie :D
luluś
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 27 lut 2009, o 18:40

Post »

jakieś dwa tyg. temu wysiałem na próbe ok. 10-metrowy rządek ogórków.
połowe przykryłem cienką folią, reszte zostawiłem bez okrycia.
nieokrytych ledwo pokazało się bodajże 3, pod folią jeden przy drugim piękne ogóreczki ok. 2-3 cm. 8)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”