Mszyce

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ganz ma racje, ja próbowałam robić "gnojówkę z pokrzyw" popiół z papierosów zalewać wodą i spryskiwać ale to nic nie pomogło. Aż wreście kupiłam spryskiwacz " PIRIFLOR" i wreście mam spokój a juz zaczęły przechodzić na inne rośliny. Jak masz mrówki w ogródku to będzie i "hodowla" mszyc, ktore mrówki uwielbiają. Pozdrawiam stasia
mykaka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 mar 2009, o 10:17

Post »

Gnojówka z pokrzyw działa, ale na niewiekie ilości i nie na wszystkie mszyce, sama sprawdziłam. Było trochę na różach, polałam, popryskałam, padły, ale o kilku dniach......Po tym co zastałam dziś na dziłace zwątpiła w ekologicze zwalczanie tego świństwa, tylko k....... tłuc tłuczkiem do mięsa!Wszędzie było to świństwo, wystarczyło dwa dni, koszmar. Dzisiaj potraktowałam je Decisem i baaaardzo dużo ich padło, widziłam zwłoki na samochodzie gdy odjeżdzałam z działki . Na to świństwo chyba nie da się ekologicznie.
Vega_Q
50p
50p
Od: 25 kwie 2007, o 23:21

Post »

Witam
Zakupilem preparat Mospilan 20 sp, i chcę nim opryskać bluszcz aby pozbyć się mszyc i mrówek. Na opakowaniu jest informacja, że jest to środek przeznaczony do zwalczania szkodników na roślinach rolniczych i sadowniczych, natomiast nic nie pisze o roślinach ozdobnych.
W sieci znalazłem zdjęcie opakowania tego środka a nim pisze o roślinach sadowniczych, warzywniczych i ozdobnych. Zatem czy moim zakupionym juz Mospilanem moge opryskać bluszcz?

z góry Dzięki za odpowiedź.
Jestem zielony, dlatego się nie udzielam. Za to nie waham się zapytać:)
Bartek
agromadzik
50p
50p
Od: 25 paź 2008, o 18:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

a jak zastosowac ta gnojówke z pokrzyw,
moja juz sie robi, ale nie wiem jak ja zastosowac ?
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44

Post »

Pokrzywy rosną wszędzie i za darmo. Można je ściąć będąc na przykład na spacerze. Tylko przed wyjściem na przechadzkę radzię zabrać worek, nożyce do cięcia roślin i grube rękawice.

Najlepsze pokrzywy to takie, które są w pełni rozwninięte, ale jeszcze nie kwitną. Wrzucamy je do beczki razem z zielem i kwiatami mniszak lekarskiego czyli mleczami. To wszystko zalewamy wodą tak, by zakryła rośliny. Beczkę trzeba nakryć. Proporcję wynoszą mniej więcej:

10 kg. pokrzyw,
10kg. mniszka,
100 litrów wody,
3 garście mączki bazaltowej.

Mączka przyśpiesza powstawanie gnojówki i wzbogaca ją w składniki mineralne. Bez niej jednak fermentacja też się rozpocznie i przebiegnie prawidłowo, o czym bez wątpienia dowiemy się mniej więcej po tygodniu, gdy poczujemy charakterystyczny zapach. Nawóz śmierdzi, ale roślinom to odpowiada. Podlewamy nim grządki z warzywami i kwiatami nawet raz w tygodniu uprzednio rozcieńczając. Do 10 litrowej konewki wlewamy jedną dziesiątą część nawozu i resztę wody. Efekty będą wspaniałe!
Stosuję, nawet bez mniszka. Z mniszkiem robiłem dwa razy. Efekty są widoczne . Podlewałem jedną częśc roślin tym nawozem , druga wodą. Efekt był wyraźny na korzyść tych podlewanych gnojówką z pokrzyw. Polecam!
Vega_Q
50p
50p
Od: 25 kwie 2007, o 23:21

Post »

Bardzo prosiłbym o odpowiedź na moje pytanie dwa posty wyżej, czy to są dwa różne środki ochrony roślin, czy moge zastosować Mospilan na bluszcz, mimo że na opsakowaniu nie ma wzmiankni o roślinach ozdobnych.
Jestem zielony, dlatego się nie udzielam. Za to nie waham się zapytać:)
Bartek
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Vega, jest taka informacja w ulotce Targetu - mospilan, m.in.;
"Rośliny ozdobne- wciornastki, wełnowiec cytrusowiec, czerwce, mszyce".
(stężenie: 20g na 100l wody, czyli 2 gramy na 10 litrów)
Awatar użytkownika
MirellaM
100p
100p
Od: 13 cze 2011, o 17:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Mszyce jesienią zmutowane?;)

Post »

Witajcie
Czy Wy również zauważyliście, że mszyce w tym roku są jakieś inne?
Może moje pytanie wyda się głupie,ale zauważyłam, że w tym roku jedzą nawet te odmiany roślin których przez kilka lat nie ruszały.

Mam taką egzotyczną roślinkę która stoi na balkonie. Żadne robaki jej nie ruszały od kilku lat a w tym roku mszyce dobrały się nawet do niej.

Maszyce zjadały wiele moim roślinek i co roku mam ten problem,ale od kilku lat już trochę poznałam jakich roślin nie ruszają, jaki zapach roślin je odstrasza itp
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 61&t=75966" onclick="window.open(this.href);return false;
11krzych

Re: Mszyce jesienią zmutowane?;)

Post »

W Polsce występuje kilkaset gatunków mszyc. Przypuszczam, że każdy preferuje inną kuchnię.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Re: Mszyce jesienią zmutowane?;)

Post »

Mnie najbardziej wkurzają na bluszczu pospolitym, bo niby taka to bezproblemowa roślina, a dziś patrzyłam i znów są. Nawet o tej porze :evil: , a już dwa razy robiłam w sezonie oprysk.
Jarek_Lodz
100p
100p
Od: 3 cze 2013, o 20:17

Mszyce

Post »

Witam,

zapewne nieśmiertelny temat mszyc.

Mam takie coś :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

no i oczywiście również na różach.

Opryskałem CALYPSO 1ml/1l przedwczoraj i wczoraj.

Pytanie czy coś jeszcze zastosować?
Ponawiać opryski ?
Kiedy rośliny oczyszczą sie ?

Z góry dzięki za info i pozdrawiam
Jarek
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Re: Mszyce

Post »

Jeśli warunki będą sprzyjać mszyce powrócą najwcześniej za ok. miesiąc. Wtedy uzyj innego srodka, np. Pirimor.
Przy okazji- dawka ze trzy razy za duża...
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Jarek_Lodz
100p
100p
Od: 3 cze 2013, o 20:17

Post »

Ok, Dzięki za info ale jeszcze pytanie :

Kiedy rosliny sie oczyszcza ?

Pozdrawiam
Jarek
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

Jak słodką-lepką wydzielinę mszyc spłucze deszcz albo zliżą np. pszczoły. Martwe owady podlegają już tylko prawom fizyki... Możesz je na drugi dzień polać z węża, ale zniekształcone liście już się nie wyprostują, czekaj na nowy przyrost pędu.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Mszyca może, ale nie musi powrócić. W tym roku jakoś wyjątkowo pierwszy zmasowany co prawda atak, ale drugiego nie widać, nie żebym się przejmował , że nie ma :lol: ale trochę dziwne :roll:
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”