Modraszkowa Łąka

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
anabanana
1000p
1000p
Od: 5 lut 2012, o 12:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Modraszkowa Łąka

Post »

I jeszcze coś dla bardziej makrosmatycznych przedstawicieli naszego gatunku:)
Czeremcha, której zapach bardzo lubię... Ale wszyscy wokół utrzymują, że ona śmierdzi :shock: Nie rozumiem...

Jeszcze za czasów, kiedy studiowałam w Toruniu, uwielbiałam do domu telepolić się trasą przez Grudziądz, Kwidzyn i Malbork. Tam, w tych zaroślach i lasach wzdłuż torów, czeremchowe krzaki osiągały niebotyczne wysokości. I calusieńkie skąpane w bieli, a nie to, co u mnie... kilka kiści na krzyż.

Obrazek

A ponieważ wczorajsza zagadka się udała [i nagroda też, jak się okazuje, choć niedopracowana, bo z wietrzyskiem paskudnym], dzisiaj ponawiam zabawę. Proszę się uważnie przyjrzeć tej plamie nad rzeką, w tle czeremchowej kiści...
Lusiu, widziałam tą kosmiczną roślinkę u Ciebie w wątku, ale od razu zaznaczam, że to nie wilczomlecz, choć faktycznie może się z nim kojarzyć, mają wiele wspólnych cech.

A piszę, że "kosmiczna", bo nie tylko z wyglądu przedziwna, ale i dziwne ma wymagania. Zapylają ją... ślimaki :D Tym bardziej więc myślę, że Lusia znów może ubiec dziś pozostałe zawodniczki, ale z tajnych źródeł wiem, że wróci tu dopiero wieczorem :;230 Więc trzeba wykorzystać szansę.

GOTOWI, DO STARTU, START!
Obrazek
Gdybym nie była człowiekiem, byłabym grzybem.
Modraszkowa Łąka, Lato na Modraszkowej
Ogrody postrzelone lub nie całkiem
Awatar użytkownika
anabanana
1000p
1000p

Post »

... może jeszcze taki rzucik z większej odległości.

Dla wszystkich zainteresowanych sprawą wydry - właśnie w tym drugim półkolu, tak na środku, urządziła sobie lokum. Jak się później okazało - nie jedyne :?

Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

jak to wydra i tu i tam!
Chodzi o te żółciutkie?
Awatar użytkownika
anabanana
1000p
1000p

Post »

Tak, tak, takie żółto-zielone...
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Śledziennica skrętolistna?
Awatar użytkownika
aovin
500p
500p
Od: 2 cze 2010, o 18:09

Post »

O spóźniłam się na konkurs, znam ale nie widziałam w naturze. Kaczeńce pewnie też już u mnie wyłażą ;:219 Na działce obok rośnie olbrzymia czeremcha, moim zdaniem jej zapach jest niezrównany. Przyniosłam sobie kiedyś odnóżkę z lasu i rośnie sobie maleństwo.
anabanana pisze:
[i zawsze kiedy patrzę na to zdjęcie w głowie brzęczy mi jakaś melodyjka rodem z filmu szpiegowskiego... Albo "Gwiezdne Wojny", klimat Lord Vader ;:oj ]

Zdecydowanie Gwiezdne Wojny, albo jeszcze V symfonia Beethovena
Awatar użytkownika
anabanana
1000p
1000p

Post »

Ha, ha! Brawo, Marysiu-Masko:) ;:138
Czyli muszę zacząć robić jeszcze brzydsze zdjęcia, aby Was podejść ;:204

Tak, to śledziennica skrętolistna - kolejny dowód na to, że botanikom czasem już brak wyobraźni w nadawaniu nazw... Czy to ma się kojarzyć ze śledziem? Śledzioną? A może śledzeniem, jak moje fiołki szpiegowskie...:)

Iwko, czujesz klimat :D
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Iwonko oddaję Ci zwycięstwo, ponieważ ja nie wiedziałam ja poszukałam. Zdjęcie rzeczywiście kiepskie, bo to czeremcha miała być modelem. Naprowadziły mnie ślimaki. Lubię szukać, bo stale czegoś nowego się uczę
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lubię takie początki na dzikim terenie. Będę kibicować.
pozdrawiam
Marzena
Awatar użytkownika
anabanana
1000p
1000p

Post »

Marzenko, dziękuję, każdy Kibic na wagę złota :D

A żeby nie było dzisiaj tak do końca dziko, to pokażę jeszcze zaczątki mojej niby-tundry :;230
Na pierwszym planie maczek syberyjski, podobno kwitł na żółto, ale kiedy przyjechałam, zostały makówki i jeden, połowę niższy i...biały kwiatek.
W tle natomiast - brzoza karłowata, którą po ubiegłorocznej zimie o połowę przycięły mi jakieś stwory-głodomory ;:173 Ale wypuściła nowe pędy i znów jest śliczna, choć może odrobinę pokraczna. Listki ma jak z wycinanki, o misternie ząbkowanych brzegach, okrąglutkie. Cudo! No ale tu jeszcze goła:)

Obrazek
Awatar użytkownika
anabanana
1000p
1000p

Post »

Ostatnia porcja zdjęć przygotowanych na dziś - znowu związana z jedzeniem :D
To jest gaj leszczynowy "under construction"... Pierwsza fotka wiosenna, druga już z wakacji.
Przy tej pierwszej trzeba trochę wytężyć wzrok, a i tak da się zobaczyć tylko odmiany o purpurowych liściach. Z kolei na letnim już jest łatwiej - widać szachownicę wyciętą kosiarką, w miejscach przecięcia linii rosną drzewka:) Razem jest ich tu około czterdziestu, a jeszcze rządek przybędzie.
Za kilka lat trzeba więc przypalikować fioletową krowę i ruszać z produkcją czekolady!

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
stokrotka_polna
500p
500p
Od: 20 mar 2012, o 16:47

Post »

Dziękuję Anabanano za ;:3 , świeciło, a i owszem :heja . Do ciepełka sprzed tygodnia jeszcze daleko, ale każdy promyczek słońca jest teraz na wagę złota :lol: .

Widzę, że wrzuciłaś nowe fotki. Takie kaczeńce pamiętam z dzieciństwa, łąki przed blokami zanim postawiono tam całe osiedle, wprost kipiały nimi. Mnie zawsze urzekał połysk na ich płatkach. Twoje zdjęcie pięknie oddaje ich urok. ;:138. Tych maczków masz więcej? Główki makówki wyglądają dość zabawnie :tan . U mojej sąsiadki rosną wielkie, kwitnące na czerwono. Pewnie to inna odmiana, ale włochate główki mają podobne. Czeremchy Ci zwyczajnie zazdroszczę :evil: , uwielbiam jej zapach ;:108. No i słowo o kloniku. Zapach piękny, to prawda... ale te noski :uszy . Obowiązkowo zakładane przeze mnie na nos, gdy wracałam z przedszkola :;230 :;230 . To było lata świetlne temu, ale do dziś mam do nich sentyment.

:wit
"Nie deptać stokrotek pod płotem, bo chociaż stokrotka maleńka, to w każdej jest nuta piosenki i w każdej poezji kropelka."
Pozdrawiam Stokrotka
U stokrotki polnej cz. 1 cz.2
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Siedem stron - ło matko :shock:
Obejrzałam tylko obrazki przyznaję się bez bicia! Ale ścieżkę do Ciebie Aniu już zapamiętałam i na pewno będę częstym gościem!
Awatar użytkownika
anabanana
1000p
1000p

Post »

Stokroteczko, nie tylko u Ciebie spisałam się połowicznie. U mnie też świeci ;:3 , ale zimno, że hej! No i śnieg zdążył spaść, pół godziny temu. Dwie minuty to trwało:)

Maki "wielkie czerwone" to pewnie wschodnie Papaver orientale. Ubóstwiam je, ale podziwiam na razie tylko na zdjęciach. W tym superowym wydaniu MPO, o którym już wcześniej napomknęłam, jest o nich cały artykuł, foty wręcz powalają z nóg. Na szczęście siedzę. A całość zaczyna się od wiersza, a raczej haiku (to specjalnie dla Ciebie, dyżurnej poetki forumkowej:)

Kwiaty maku
Niewypowiedzianie lekko
opadają ku ziemi
płatki makowych kwiatów.
[Etsujin]
:shock:

No i co, jest szał? Japończycy się taką poezją zachwycają, ja mimo wszystko mam z tym problemy :;230 Wolę jednak haiku Brzóski-Brzóskiewicza :;230 Albo po prostu nasze kochane rymy przedszkolaków i pierwszaków, ale to już całkowicie Twoja domena, nie będę Ci wchodzić w paradę.

A o noskach klonowych całkowicie zapomniałam! Ewidentnie się starzeję! A to była sama radość przecież...

-- 2 kwi 2012, o 17:36 --

Ambo-Marysiu, tyś drugą z Maryś, które zdopingowały mnie do utworzenia własnej stronki. No i teraz próbuję Cię dogonić, więc mi nie marudź, że za dużo naprodukowałam :;230
Serdecznie Cię witam, dawna sąsiadko i aktualnie prawie-sąsiadko i z każdym dniem - sąsiadko coraz bliższa ;:168 Trzymam za słowo w kwestii częstych odwiedzin, ja u Ciebie przesiaduję nawet pod Twoją nieobecność :;230 I zasysam obrazy do swojego wnętrza jak odkurzacz pazerny!
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

a to ?