Viola, ładne mi klika Ja na razie mam tylko Klauna i Carmen na parapecie, Lulu nie wzeszła i posiałam jakąś inną wąskolistną do gruntu, ale też nic nie widać. Będę jeszcze coś siać pewnie w maju na warzywniku, bo tam są niezbędne, więc pewnie część z nich trafi też do ogródka. No ale cóż to jest przy tej kolekcji.. Ty to masz chyba z hektar do obsadzenia
chinka pisze:Myślisz ,że można już wysiewać aksamitki do gruntu ? nie mam już miejsca na wysiew do kuwet itp... tak mam prawie hektar działki i w tym roku strasznie dużo wszsytkiego nasiałam teraz nie wiem co to będzie ,kupuje tylko ziemie i kubeczki ,pikuje ,pikuje .
Violu, myślę, że do gruntu jeszcze za wcześnie, ale nie mogłam się powstrzymać i posiałam W razie jakby jednak wzeszły to trzeba będzie pilnować, żeby przykryć jakby były przymrozki.
Na sianie w gruncie to jeszcze za wcześnie. Trzeba poczekać jeszcze z tydzień lub dwa.
Ja wysiałam próbnie w domku, ale też niezbyt wcześnie - ostatnie dni marca i początki kwietnia. Siewki wyglądają dobrze. W ciągu dnia wygrzewają się na dworze - na słoneczku
A wysiałam kilka odmian zebranych w zeszłym roku oraz 4 nowe.
Widziałam, że niektóre mówiły o samosiejkach aksamitek... więc po tym uznałam, że może tak będzie lepiej... Naprawdę za wcześnie? Macie jakieś doświadczenie ze zbyt wczesnym wysiewem?
Ja zakupiłam też aksamitkę wąskolistną ,kremową średnią(białej już nie było), natomiast z ubiegłego roku mam mnóstwo zwykłej aksamitki,niskiej , różne kolory. Na jej wysianie potrzebowałabym dużo,dużo miejsca. Dzisiaj będę wysiewać powoli do gruntu nasiona aksamitki żeby się zahartowała bo przymrozek jeszcze nie jeden ją czeka !
Ale jak do gruntu teraz wsiejesz aksamitki to im mróz nie zaszkodzi , wprost przeciwnie będą zahartowane . Można spokojnie siać je już do gruntu ...nie pożałuje nikt tego....
A ja w tym roku wysiałam aksamitki z nasion z poprzednich kwiatów i niestety ,ale są marne w porównaniu z tymi które w tamtym roku zakupiłam
Skończyło się na tym, że kupiłam nasionka -świeże.
Jak to jest nimi ? Kolejne nasiona zebrane a kwiaty są mizerne