Sezon 2012
- przemo1669
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 cze 2011, o 11:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Jeszcze się nie obudziły?
Jest jeszcze duża szansa, że Ci wypuszczą. Tak, to też zależy od odmiany. Jeśli ci nie odbije, to po jakimś czasie na pewno wypuścić powinien z korzenia.
- Agnieszka83
- 200p
- Od: 8 maja 2010, o 17:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Sezon 2012
Moim zdaniem są jeszcze szanse. Na drugim i trzecim zdjęciu pączki wyglądają na zielone, może je tylko lekko ścięło? Też martwiłam się o mój Sweet Summer, bo ma zbrązowiałe pączki. Ale za każdym razem, jak go oglądam pączki są większe, a ostatnio na szczytach pojawiła się zieleń! Znaczy, że żyje! 

- Agulas74
- 50p
- Od: 9 maja 2009, o 11:28
Moje clematisy mają pąki, ale jeszcze takie nieśmiałe... Nie wiem, czy powinny już wypuszczać pędy?
-
- 100p
- Od: 21 paź 2009, o 12:48
U mnie podobnie,część ma a część nie 

- Agnieszka83
- 200p
- Od: 8 maja 2010, o 17:59
Wczoraj bardzo się ucieszyłam, jak zobaczyłam, że mój już ,, utracony,, -clematis veronica choice wypuścił od korzenia:)
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
U mnie zrobiła się powojnikowa dżungla cała zasypana pąkami od góry do dołu. Z niecierpliwością czekam na ich otwarcie.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
A ja w tym roku postanowiłam spróbować jeszcze raz z balkonową hodowlą
Kupiłam doctor Ruppel i prezydenta, balkon jest północny. Donica ma coś około 30 litrów, wystarczy?

- asta6265
- Od: 8 sty 2012, o 12:01
Wodnik powiedz proszę jak zimowały u Ciebie clemki. Widzę, że w pojemnikach, ale w jakim pomieszczeniu?
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
-
- 50p
- Od: 8 maja 2011, o 18:04
jakie clematisy wsadzić od północnej strony do gruntu?
Z zeszłego roku na 4, które miałam tylko 1 wypuszcza coś z ziemi, po reszcie ani śladu
. Już chyba za późno ,żeby coś tam jeszcze odbiło
Z zeszłego roku na 4, które miałam tylko 1 wypuszcza coś z ziemi, po reszcie ani śladu

- kasia126126
- 1000p
- Od: 8 cze 2010, o 18:21
Magdallena- mój clematis zimowany na balkonie bez okrycia też ładnie odbił, ale tak jak u ciebie pączki zmarniały (to chyba przez nocne przymrozki), wczoraj zauważyłam, że odbija od korzenia! Cieszę się jak dziecko z nowej zabawki
Z tych zimujących w gruncie kilka nie odbija np. Matka Siedliska,Julka. Poczekam jeszcze i zobaczę co będzie się działo.
Za to pięknie przezimowały: Błękitny Anioł, Rouge Cardinale, Mazowsze, Fireworks.
Pozdrawiam wszystkich.
Kasia

Z tych zimujących w gruncie kilka nie odbija np. Matka Siedliska,Julka. Poczekam jeszcze i zobaczę co będzie się działo.
Za to pięknie przezimowały: Błękitny Anioł, Rouge Cardinale, Mazowsze, Fireworks.
Pozdrawiam wszystkich.
Kasia
U mnie na balkonie (w pudłach wyłożonych płytami styropianu) wszystkie przezimowały - tzn. Guernsey Cream, Etoile Violette (viticella) i Laura. Ten ostatni był jednak przez cały zeszły sezon bardzo słaby i mimo, że zaczął po zimie wypuszczać pąki to one zamarły. Korzenie przegniły - wyrzuciłam. Dzisiaj w Biedronce były świeżutkie i zdrowo wyglądające młode klemki i zakupiłam rzekomo Ville de Lyon. Raczej jako eksperyment, bo czytałam, że jak się kupi w Biedronce to potem jest zonk jak chodzi o zgodność odmianową. Ale myślę sobie, że jeśli okaże się być np. jakimś włoskim to też nie będzie źle
.

- efrank
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 15 kwie 2012, o 14:03
Ja w tym roku po raz pierwszy sadzę klematisa. Zaczynam skromnie, od jednego ;) Już mam zamówionego, więc czekam... Balkon południowy, słoneczny, cichy, zero wiatru, więc mam nadzieję, że będzie wszystko OK.
Moja działeczka http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=54063
- kasia126126
- 1000p
- Od: 8 cze 2010, o 18:21
efrank- na moim balkonie (zupełna "patelnia")kilka clematisów już poległo. Chyba jednak jest tam na nie za gorąco. W ogrodzie rosną zdecydowanie lepiej i cieszą widokiem.
Życzę powodzenia w uprawie clemków bo są naprawdę "warte grzechu"
Pozdrawiam.
Kasia
Życzę powodzenia w uprawie clemków bo są naprawdę "warte grzechu"
Pozdrawiam.
Kasia