Danusiny miszmasz c.d... cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2008, o 10:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Danusiny miszmasz c.d.

Post »

Zeberko jeśli były przykryte przed zbyt dużą wilgocią nawet liśćmi , to zapewne przeżyły .
Napisz , gdy już będziesz wiedziała , ciekawi mnie to .
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Szachownica już się pokazuje? U mnie jeszcze tyle śniegu, że nic bym nie zobaczyła :D Wieje okropnie cały dzień i pada-jak nie śnieg, to deszcz.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
evastyl
1000p
1000p
Od: 13 sie 2009, o 18:06

Post »

Danusiu faktycznie możesz się dziwić patrząc na mojego amurensisa że tak duży i prawie kwitnący , bo Twój to dopiero z ziemi wyłazi , ale mojemu to miejsce podpasywało ciepło słonecznie i był na mrozy okryty . Ranniki dopiero się budzą u Ciebie a u Ma-Do już w styczniu kwitły zresztą u niej jest cieplej niż u mnie . Inne maluszki całkiem dobrze się wyglądają no to teraz tylko czekać na ciepełko .
Ja swojego akanta mam w donicy i jak przyszły mrozy to zabrałam do garażu i tak już kolejny rok tak samo robię z akubą .
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

No właśnie nie okryłam ;/ cały skalniak nie był okrywany, w zeszłym roku zimą mi tam połowa rojników wymarzła ale częściowo coś odrosło to jaki smutek w oczach miałam :|

Niestety ten skalniaczek to taka prowizorka bo był robiony zaraz przed przeprowadzką,a rośliny szybko i byle jak zostały posadzone. Mam nadzieję,że jak najszybciej zrobie skalniak juz na swojej działce to wszystko wezmę i jakoś poratuję. Ale już teraz wiem,że część kolekcji muszę odbudować.
kattka24
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 maja 2010, o 13:08

Post »

ktoś pisze:
Acant raczej nie przeżył , ale na razie nie ruszam , może coś odbije od korzenia :?
Mój A. Hollard Gold po ubiegłej zimie odbił coś koło sierpnia :) Ten jest spory, więc jest chyba duża nadzieja, że coś, głębiej wytrzymało. Moje, Hollard Gold i Whitewater zimowały pod kopczykami z kompostu, ciekawe czy to coś da.
Pozdrawiam, Kaśka
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu - ewastyl , masz rację , jeśli akant nie przeżyje , to nowego kupię ( no jakżeby inaczej :D ) i posadzę do doniczki . Mój miłek też jest na słoneczku , ale wygląda na to ,że Twoje strony cieplejsze .

Ewuniu - ewamaj66 nie wiem dlaczego szachownica wyszła po prostu z ziemi , czyżby tak się rozmnożyła :?:

Zeberko nie jestem pewna na 100% ale rojniki raczej zgniły z nadmiaru wilgoci niż zmarzły . Moje rośliny przezimowały pod przykryciem ,lecz nie wszystkie ( brakuje mi tych okryć ) . W najlepszej kondycji na wiosnę są te przykrywane .

kattka24 witaj ;:196 , bardzo dziękuję za dobre wiadomości o akantach . Mój to Tasmanian Angel ( przypomniałam sobie ) . Również jestem ciekawa , czy te kopczyki coś dadzą .

Tak były przykryte na zimę rośliny na skalniakach .
Obrazek

Obrazek
kattka24
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 maja 2010, o 13:08

Post »

No cóż....jestem kobietą niecierpliwą, właśnie byłam w ogrodzie i rozgarnęłam kopczyk z pod którym zimował Whitewater, liście nawet zielone, ale dalej już papka, cała szyjka zmarznięta, grzebnęłam głębiej, miękkie korzenie-zmarznięte, pociągnęłam wyszedł 20 cm korzonek, kompletnie przemarznięty. Może starsze rośliny z porządnym, głębokim systemem korzeniowym mają szansę przezimować u nas, takie kurdupelki jakie ja sadziłam raczej nie. Twój wydaje się być dość duży, poczekam jak będzie z nim u Ciebie, jeśli odbije, to spróbuję jeszcze raz, tylko, że tym razem usypię na nim 1 m kopiec z liści, łętów i kompostu, jeśli nie chyba sobie podaruję uprawę tych śliczności :(
Pozdrawiam, Kaśka
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kattko jezeli u Ciebie akant nie przeżył , to u mnie też . To była młoda sadzonka , kupiona wiosną zeszłego roku :cry:

Dzisiaj trochę pooglądałam , jak tam po zimie , ale na razie jestem niezadowolona , bardzo mokro , błotniście ( a u mnie glina ) . Postanowiłam nie ruszać żadnej rosliny , nawet jeśli nie daje znaku życia . Skoro piszesz ,że akant w sierpniu odbił ...

Na skalniaku całkiem , całkiem

Douglasia laevigata var.ciliolata
Obrazek

Campanula formanekiana
Obrazek

Synthyris reniformis zmarznięty
Obrazek

Gagea asiatica ?
Obrazek

Gentiana vettchiorum
Obrazek

Saxifraga PODOLI
Obrazek

Adonis amurensis SANDANZAKI
Obrazek
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

Matko wszystko się wszędzie budzi :shock: ! Ptaki śpiewają to musi być wiosna ;:138
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Sądząc po fotkach u Ciebie wszystko gotowe do startu.
U mnie też gliniaste podłoże i na razie wszędzie stoi woda, bo ziemia wciąż zamarznięta. A wczoraj leżał jeszcze śnieg...
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Śniegu nie ma już od dawna , ale gleba głebiej jest jeszcze zmarznięta - wiem , bo dziabałam dzisiaj :wink:
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

U mnie dopiero dziś zaczął znikać śnieg :D Okropnie wiało, ale przecierpię, niech tylko szybko znika. Może jutro uda się wyjść na rekonesans do ogrodu :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17

Post »

Danusiu - jak ty pamiętasz te wszystkie nazwy ? ;:180 ;:180
I coraz bardziej wiosennie u Ciebie ?
Czy będziesz coś sprzedawać w tym roku .
Saxifragę WINTON chętnie bym nabyła i ranniki - to moje marzenie :) Szukam tez cieszynianki i śnieżycy wiosennej - oraz letniej . tę miałam jeszcze 2 lata temu - ale szkodniki mi chyba zjadły ...
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miiriam witaj ;:196 . Będę sprzedawała rośliny , bo już mam wypisane nowe zakupy :D
Postaram sie zrobić wiosną sadzonki skalnic , lecz nie wiem , czy mi się uda . Ranniki wykopię z tych miejsc , gdzie nie powinno ich być i wyślę Ci . Bardzo proszę , abyś się przypomniała za tydzień , dwa.
Inne rośliny zobaczymy dopiero , gdy zechcą ruszyć zielonym do góry ;:3 .

Wyniosłam z piwnicy skalniaki , bo bardzo były wybiegnięte . Nie wiem czy im to nie zaszkodzi , ma być w nocy -4 :?
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17

Post »

OO to super i bardzo się cieszę :tan :tan :tan - jak już będzie lista to się przypomnę :)

A jak ty to robisz , że pamiętasz tak dokładnie nazwy wszystkich roslin ?
Jesteś wielka :)
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”